Види зайців

 

 

До складу сімейства зайців входять русак, біляк, толай, маньчжурський заєць. Сюди ж відноситься дикий кролик, що мешкає у нас на півдні України, але його ми торкатися не будемо, тому що книга наша присвячена полюванні па зайців. Іноді зустрічається помісь між русаком і біляком - заєць-тумак, що має ознаки обох видів. Такі гібриди потомства не дають.

Найбільш поширені русак і біляк, але в останні роки русака стає все менше, і це викликає тривогу.
Поголів'я зайців-толу знаходиться в дещо кращому стані, запаси їх навіть повністю не освоюються.

Що стосується маньчжурського зайця, що мешкає на порівняно невеликій території, то він не так численний і популярний, як інші види.
Заєць-русак живе в основному в європейській частині нашої країни - від західних кордонів до Зауралля, від Архангельська до узбережжя Каспійського моря. Область поширення русака поступово розширюється, і тільки за останні 50-60 років він просунувся на схід більш ніж на тисячу кілометрів. Крім того, русака випускали там, де раніше його не було: в Західному і Східному Сибіру, на Далекому Сході.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Русак - найбільш великий представник сімейства заячих (до 7 кг), хоча в різних районах вага його неоднаковий. Найбільш дрібні - південні русаки, що важать всього 3-3,5 кілограма. Найбільші русаки живуть в Башкирії. Різні і розміри тіла русака, довжина найбільших перевищує 70 сантиметрів

Живе русак в найрізноманітніших угіддях. Його можна зустріти в напівпустелі і архангельських лісах, в альпійських луках Кавказу і донських степах, в карпатських ялинниках і на підмосковних полях. Однак у більшості місць він зберігає свою споконвічну прихильність до відкритих угіддям. Тому основні місця проживання русака - поля з різними сільськогосподарськими культурами, луки і лучні заплави, яри, балки, а також сади, околиці лісів і лісосмуги, чагарникові зарості, піщані масиви з деревно-чагарникової рослинністю.

 
До складу сімейства зайців входять русак, біляк, толай, маньчжурський заєць. Сюди ж відноситься дикий кролик, що мешкає у нас на півдні України, але його ми торкатися не будемо, тому що книга наша присвячена полюванні па зайців. Іноді зустрічається помісь між русаком і біляком - заєць-тумак, що має ознаки обох видів. Такі гібриди потомства не дають.
Найбільш поширені русак і біляк, але в останні роки русака стає все менше, і це викликає тривогу.
Поголів'я зайців-толу знаходиться в дещо кращому стані, запаси їх навіть повністю не освоюються.

Що стосується маньчжурського зайця, що мешкає на порівняно невеликій території, то він не так численний і популярний, як інші види.
Заєць-русак живе в основному в європейській частині нашої країни - від західних кордонів до Зауралля, від Архангельська до узбережжя Каспійського моря. Область поширення русака поступово розширюється, і тільки за останні 50-60 років він просунувся на схід більш ніж на тисячу кілометрів. Крім того, русака випускали там, де раніше його не було: в Західному і Східному Сибіру, на Далекому Сході.

Русак - найбільш великий представник сімейства заячих (до 7 кг), хоча в різних районах вага його неоднаковий. Найбільш дрібні - південні русаки, що важать всього 3-3,5 кілограма. Найбільші русаки живуть в Башкирії. Різні і розміри тіла русака, довжина найбільших перевищує 70 сантиметрів.

На відміну від біляка русак має більш довгий, клиновидний хвіст, зверху пофарбований у чорний колір. У нього довгі вуха, вузькі і довгі лапи, підошви яких вкриті короткими жорсткими волоссям. Коли потрібно розрізнити русака і біляка в літньому опушении, то зазвичай порівнюють їх по довжині вух: у русака вуха, якщо їх витягнути до носа, будуть виступати за нього, так як вони довші голови; у біляка вуха коротше і не доходять або ледь доходять до кінчика носа.

У русака красива хвиляста і шовковиста шерсть, забарвлення волосяного покриву змінюється від глинисто-буро-сірою з палевим відтінком (на півдні) до світло-сірої, майже білою з незмінним темним «ременем» на хребті (на півночі і північному сході). Окрасою волосяного покриву у південних і західних русаків по сезонах майже не змінюється. У північних і північно-східних районах річна буроватая забарвлення до зими міняється на світлу, майже белую- відбувається линька. Не змінюють свого темного кольору кінчики і облямівка вух, верхня частина хвоста і вузька смуга на хребті.
Русак, задні лапи якого значно довше передніх, добре бігає по твердій поверхні, але насилу по глибокому пухкому снігу.