Види вовків

 

 

Вовк - типовий хижак, який видобуває їжу самостійно активним пошуком та переслідуванням жертв. Всюди основу харчування вовків складають копитні тварини: в тундрі - дикі та свійські північні олені; в лісовій зоні - лосі, козулі, дикі свині, домашні вівці, корови, коні; у степу і пустелі - антилопи різних видів та вівці; в горах - дикі і домашні кози.

Полярний вовк (Сanis lupus tundrorum) є одним з найбільш рідкісних тварин на нашій планеті. Місцем проживання полярного вовка є Арктика. До умов суворого арктичного клімату вовк добре пристосований. Вижити в умовах екстремальних температур йому допомагає не пропускає вітер щільна і тепла шерсть. Вовк володіє гострим зором і прекрасним нюхом, які незамінні в полюванні на нечисленну живність, населяють ці суворі місця. Мізерні запаси біологічного корму і труднощі в добуванні їжі призводять до того, що вовк поїдає свою здобич цілком, не залишаючи після трапези ні шкури ні кісток спійманих тварин. Маючи середня вага від 60 до 80 кг при зрості до 80 сантиметрів, полярний вовк здатний протриматися без їжі в разі невдалого полювання кілька тижнів, але потім може з'їсти за один прийом до 10 кілограмів м'яса.

Полярні вовки живуть зграями, чисельність яких налічує до 10 особин, і полюють на полярних зайців, північних оленів та інших тварин. В одному посліді вовчиці народжується приблизно від 3 до 5 дитинчат. Унікальний хутро полярного вовка завжди привертав до себе підвищену увагу мисливців, що поставило полярного вовка на грань вимирання. У зв'язку з глобальним потеплінням і таненням полярних льодів чисельність полярних вовків продовжує скорочуватися також через різких змін у кліматі його звичних місць проживання. В даний час полярний вовк занесений до Червоної Книги, і полювання на нього заборонена.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Червоний вовк - рідкісний вид, занесений до Червоної книги МСОП і Червону книгу РФ. На території Росії знаходиться під загрозою зникнення. В Індії дозволяється полювання, але тільки за ліцензіями. Зовні це тварина має своєрідний вид - змішані риси сірого вовка, лисиці та шакала. Довжина тіла 76-103 см, хвоста - 40-48 см, вага - 14-21 кг. У червоного вовка густа довга рудо-червона шерсть на спині і боках, на грудях, животі і внутрішньої сторони ніг - кремового кольору. Довгий пухнастий хвіст схожий на лисячий, він темніше інших частин тіла, майже чорний на кінці. На голові видно темний візерунок навколо очей і на носі. Червоний вовк - хижак, харчується в основному дикими тваринами, але влітку вживає також рослинну їжу, а саме, гірський ревінь. У лігвищах з цуценятами завжди знаходиться ця рослина.

Вважається, що вовки годують ними маленьких вовченят, відригуючи напівперевареною суцвіття ревеню. Іноді поїдають падаль. Полюють вовки зграями в 15-20 особин, діють дуже злагоджено, що дозволяє їм зловити навіть великого е тварина, наприклад, буйвола. Завдяки своїй витривалості вони заганяють свою здобич до знемоги, після чого доля її вирішена. Червоні вовки досить «балакучі» тварини.

Бодрствующие тварини майже постійно видають тихе скиглення, мабуть, підтримуючи зв'язок з іншими членами зграї. В Індії червоні колки розмножуються протягом півроку. Тривалість вагітності самок 60-68 днів. Середній розмір виводків 4-6 цуценят. Вовченята мають темно-коричневе забарвлення, сліпі, вагою 200-350 р Залишають нору цуценята в 70-80 днів, в сім місяців вже беруть участь в колективному полюванні. Статева зрілість настає на 2-3 роки. Тривалість життя в неволі близько 16 років. У неволі цей термін значно менше.

Сумчастий вовк або тілацин, як його інакше називають, офіційно вважається вимерлим тваринам. За офіційними даними останній дикий представник цього виду був убитий в 1930 році, а останній міститься в неволі в приватному зоопарку - помер від старості в 1936 році. Але все ж таки зберігається ймовірність того, що сумчастого вовка все ж вдалося вижити в глухих місцевостях Тасманії (де він колись щасливий). Але досі не було спіймано і навіть сфотографовано жодна тварина. Але вчені не втрачають надії.

У 1999 році вчені з Національного австралійського музею, що базується в Сіднеї, зробили заяву для преси, в якому говорилося про початок грандіозного проекту по створенню клона тілацина. Вчені мали намір використовувати ДНК цуценят сумчастого вовка, які були збережені в заспиртованому вигляді. ДНК вдалося витягти, але, на жаль, зразки виявилися пошкодженими і непридатними для експерименту. Проект призупинили. Але в 2008 році вченим вдалося «оживити» один з генів сумчастого вовка і «вмонтувати» її в ембріон миші. Так хто ж такий, цей сумчастий вовк? Сумчастий вовк (тасманський вовк або сумчастий тигр) - це ссавець тварина, єдине в сімействі тілацінових. Перші його дослідження та опису відносяться до 1808.

Описи ці зробив хтось Харріс, він був натуралістом аматором. Його роботу опублікували в Лондонському Ліннєєвського. Тілацин був одним з найбільших хижих сумчастих у світі. Довжина його тіла сягала півтора метрів, а разом з хвостом і того більше. Висота в холці приблизно шістдесят сантиметрів. Вага сумчастого вовка становив двадцять - двадцять п'ять кілограм. Але найдивнішим в його зовнішності була його пащу - подовжена і витягнута, вона могла відкриватися аж на 120 градусів. Відомий цікавий факт, що коли вовк позіхав, його щелепи утворювали пряму лінію (ну майже пряму).

Грівістий вовк (Chrysocyon brachyurus) або гуара, агуарачай отримав свою назву через прикрашає його плечі і шию довгої шерсті, що нагадує кінську гриву. Середовищем проживання гривастих вовка в основному є савани Південної Америки, але його можна зустріти також у Бразилії, Парагваї, Болівії, Уругваї та Північній Аргентині, де він мешкає в пампасах і по окраїнах боліт, зарослих високою травою. Сухорлявий і легкий, грівістий вовк володіє рудим кольором шерсті, подовженої мордочкою і має великі вуха, що робить його віддаленого схожим на дуже велику лисицю. Довжина тіла гривастих вовка, від кінчика носа до кінчика хвоста, становить приблизно 160 см., Висота вовка в районі плечей досягає, в середньому, 75 см, а маса варіюється від 20 до 23 кілограм. Агуарачай - самий високоногих з усіх відомих видів вовків. Довгі ноги допомагають гривастих вовка виявляти здобич поверх високої трави, що покриває савани і заболочені місцевості.

Полює вовк, як правило, поодинці, а його здобиччю є переважно дрібні тварини, які як агуті, паку, різні птахи і плазуни. Вовк також поїдає фрукти та іншу рослинну їжу, тягає домашню птицю і здатний нападати на овець, коли збирається в зграї. Живуть ауарачаі парами, але контактують між собою рідко. Дитинчата гривастих вовка мають чорне забарвлення шерсті і народжуються взимку по 2-3 вовченя в посліді. Агуарачаі або гривастих вовка внесено до Міжнародної Червоної Книги як вид, що знаходиться в небезпеці. В даний час безпосередньої загрози вимирання не спостерігається, але грівістий вовк все одно залишається досить рідкісним звіром.