Розведення верблюдів

 

 

І самці, і самки стають статевозрілими у віці 3-5 років, хоча цей термін може варіювати в ту чи іншу сторону. Самці в середньому дозрівають дещо пізніше самок, іноді навіть в 6-річному віці. У всякому разі, у самців явно виражені ознаки статевого диморфізму з'являються починаючи з 3-річного вік.
Гін у двогорбих верблюдів відбувається восени. В цей час самці поводяться дуже агресивно. Вони нападають на інших самців і навіть намагаються спаровуватися з ними, постійно голосно ревуть, бігають і метушаться; з рота у них йде піна. Тварини видають звуки, схожі на бурмотіння, і різкий протяжний свист.

Домінантні самці під час гону зганяють самок в групи і не дозволяють їм розходитися. У такому стані самець верблюда може бути небезпечний для людини і тварин. Самців домашніх верблюдів при настанні ознак гону в цілях безпеки часто садять на прив'язь або ізолюють. У Монголії на шию гонним верблюдам, що містяться на вільному випасі, надягають попереджуючі червоні пов'язки. Самців, що не вважаються придатними для племінного фонду або призначених тільки для роботи (особливо в'ючних перевезення), зазвичай каструють.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Але до некастровані самцям під час гону не рекомендується наближатися без необхідності, і робота з ними взагалі може бути утруднена. Гонние самці часто вступають один з одним в жорстокі сутички, під час яких тиснуть противника шиєю, намагаючись пригнути до землі і звалити. Рідше верблюди пускають в хід зуби (зазвичай хапаючи противника зубами за голову) або б'ють противника ногами, і тоді можливі серйозні травми аж до загибелі одного з забіяк. У стадах домашніх верблюдів деколи тільки втручання пастухів рятує слабшого верблюда від важких каліцтв. Трапляється, що дикі верблюди нападають на табуни домашніх, вбивають самців і відводять самок - тому монгольські пастухи в Заалтайській Гобі викрадають табуни домашніх верблюдів на час гону подалі від пустелі, в гори, щоб уберегти від набігів хаптагаев.

Табун верблюдів у пустелі Гобі, Монголія.
Під час гону самці активно використовують потиличні залози для мічення території, вигинаючи шию і торкаючись головою землі та каміння. Вони також поливають власною сечею задні ноги і розмазують сечу по задній частині тіла за допомогою хвоста. Те ж саме робить і самка. Готовність до спаровування самка висловлює, підгинаючи всі чотири ноги і лягаючи перед самцем, який після спарювання відразу вирушає шукати інших сам.

Самка приносить приплід раз на два роки. Народжується один верблюденя; двійні рідкісні, і дуже часто вагітність двійнею закінчується викиднем. Вагітність верблюдиць триває 13 місяців, вказується також термін в 411 днів і 360-440 днів. Верблюденята з'являються на світ навесні, пік народжуваності припадає на березень-квітень. Верблюдиця народжує стоячи. Новонароджений верблюденя важить в середньому близько 36 кг (називається середня вага і 45 кг і має зріст в плечах близько 90 см. Він практично відразу (через дві години) здатний слідувати за матір'ю.

Лактація самок триває близько півтора років, хоча тривалість виключно молочного годування зазвичай близько 6 місяців. Характерна анатомічна особливість верблюдів - різна довжина рогів матки (лівий ріг зазвичай на 8-14 см коротше правого) - часто ускладнює діагностику вагітності. Великий плід, який іноді важить і 60 кг, та / або його неправильне положення (беручи до уваги довгі ноги дитинчати) часто є причиною труднощів при пологах. У таких випадках домашньої верблюдиця допомагають люди - верблюденяти витягають на світ за допомогою мотузок силами до чотирьох чоловік. Цікаво, що двогорбий верблюд при народженні набагато менше (і абсолютно, і відносно матері), ніж одногорбий, який важить близько 100 кг.