Види ведмедів

 

 

Сімейство ведмедів (Ursidae) включає в себе найбільших представників загону хижих (Carnivora).В даний час існує 8 видів ведмедів розділених на 5 пологів.Білий, або полярний ведмідь (Ursus maritimus) - самий великий, а також самий хижий з усіх ведмедів. Самці в середньому важать приблизно 450-500 кг, часто досягаючи ваги в 800 кг, а в окремих випадках і цілої тонни.

Вага самок же складає в середньому близько 320-ти кг. Бурий ведмідь (Ursus arctos) - найпоширеніший вид ведмедів, здатний адаптуватися до самих різних місцях проживання. Бурі ведмеді почуваються прекрасно і в тайзі, і в напівпустелях, і в горах і за полярним колом.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

У зв'язку з величезним ареалом поширення у бурого ведмедя утворилося безліч підвидів, які сильно відрізняються один від одного за величиною і зовнішнім виглядом. Мабуть немає на Землі іншої тварини, у якого спостерігався б такий розкид у вазі. Найдрібніші ведмеді цього виду важать близько 100 кг, а вага найбільших зрідка досягає цілої тонни.

Чорний ведмідь, або барибал (Ursus americanus) водиться виключно в Північній Америці, де поширений набагато обширніше, ніж бурий ведмідь.

Барибал багато в чому схожий зі своїм найближчим родичем - бурим ведмедем, проте він помітно поступається бурому в розмірах, у нього більш вузька голова і більші вуха. Вага барибал зазвичай становить приблизно 150-200 кг, однак іноді вага деяких самців перевалює за 250 кг.

Гімалайський, білогрудий, або азіатський чорний ведмідь (Ursus thibetanus) розміром приблизно з барибал, однак помітно відрізняється від нього будовою черепа. Колір шерсті такий же, як і у чорного ведмедя, проте на грудях завжди є біла пляма у вигляді латинської літери "V".

Ведмідь-губач (Melursus ursinus) досить своєрідний вид. Основу його раціону складають терміти і мурашки. Окрасою ведмедя-Губача схожий з таким у гімалайського ведмедя, з таким же хараткреним плямою на грудях. Шерсть довга і кошлата. Важать губачи в середньому прімр 80-100 кг, однак деякі самці можуть досягати і 140 кг.

Малайський ведмідь (Tremarctos ornatus) - єдиний представник сімейства ведмежих в Південній Америці. Очковий ведмідь воліє гірські ліси, але іноді спускається і на більш відкриті простори. Часто підіймається на дерева і добре лазить. Поряд з великою пандою, це самий рослиноїдний з ведмедів. Вага очкового ведмедя становить приблизно 100-150 кг, в середньому ж близько 130-ти.

Велика панда (Ailuropoda melanoleuca) - самий своєрідний вид ведмедів. Довгий час серед вчених йшли суперечки до якого сімейства віднести велику панду, до єнотових або ведмежим. Однак зараз стало зрозумілим, що незважаючи на ряд особливостей зближують її з єнотами панда, проте відноситься до сімейства ведмедів.