Морські ссавці

 

 

 

Багатоклітинні тварини - Клас ссавці або звірі
Морські ссавці

Пристосування ссавців до життя у воді

Морськими звірами називають представників двох загонів - ластоногих і китоподібних. Предки морських звірів були наземними, близькими до стародавніх (примітивним) хижим. Про це можна судити на підставі подібності зубів хижих і ластоногих. Водний спосіб життя наклав глибокий відбиток на будову морських звірів. Їхні передні кінцівки перетворилися в органи руху у воді - ласти, що зовні нагадують парні плавники риб. Форма тіла морських звірів теж рибообразних, обтічна. Волосяний покрив у воді не захищає від охолодження, у зв'язку з цим у морських звірів під шкірою розвинений товстий шар жиру, що сприяє збереженню постійної високої температури тіла.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Морські ссавці загону ластоногих - гренландський тюлень, північний морський котик, морж
Малюнок: Морські ссавці загону ластоногих - гренландський тюлень, північний морський котик, морж
 Характер руху сьогодення і вухатого тюленя
Малюнок: Характер руху сьогодення і вухатого тюленя
Загін Ластоногие

Це великі звірі, що мають веретеноподібне тіло, коротку шию й перетворені в ласти кінцівки. Вони більшу частину часу проводять у воді, на берег виходять лише для розмноження або для короткочасного відпочинку. Відомо близько 30 видів, серед них - гренландський тюлень, морський котик і морж.
Гренландський тюлень - це ластоноге тварина, у якої вушних раковин немає, задні ласти короткі, витягнуті назад і для пересування на суші НЕ служать. Вони на суші повзуть, загрібаючи за поверхню передніми ластами. У дорослих шерсть негуста, без підшерстя. У молодих, ще не вміють плавати, хутро густий, зазвичай білий.

Гренландський тюлень - мешканець арктичних морів. Більшу частину року тюлені проводять у відкритому морі, харчуючись рибою, молюсками і рачками. Взимку стада тюленів підходять до берегів і вибираються на великі рівні крижані поля. Тут самка народжує одного великого зрячого дитинча. Біла шкурка тюлененка з густим хутром захищає його від морозу і робить непомітним серед снігів. З початком весни стадо відкочовує на північ. Тюленів промишляють заради шкур і жиру.

Морський котик має вушні раковини і задні ласти, використовувані для пересування. Задні ласти на суші підгинаються під тіло, потім випрямляються - котик здійснює стрибок.
Морський котик живе в далекосхідних морях. Його тіло вкрите густим хутром з щільним, водонепроникним підшерстям. На початку літа котики великими стадами виходять на береги островів для розмноження. Самка народжує одного дитинчати, покритого чорним волоссям. Восени, коли дитинчата підростуть і навчаться плавати, котики залишають острова до весни.

 У котиків цінне хутро.
Морж - найбільш великий з усіх ластоногих, довжиною до 4 м і масою до 2 000 кг. У моржа шкіра гола, волосся немає. Для нього характерні величезні ікла, довжиною 40-70 см, звисають з верхньої щелепи вертикально вниз. Ними моржі риються на дні, добуваючи звідти різних великих безхребетних - молюсків, раків, черв'яків. Наївшись, люблять поспати на березі, зібравшись тісним купою. При русі по суші задні ноги підвертають під тіло, але зважаючи величезної маси далеко від води не йдуть. Мешкають в північних морях.
Загін Китоподібні

Це повністю водні ссавці ніколи не виходять на сушу. Вони плавають за допомогою хвостового плавця і пари передніх кінцівок, видозмінених в ласти. Задніх кінцівок немає, але по двох невеликих кісточках, що знаходиться на місці таза, можна судити про те, що предки китоподібних мали також і задні кінцівки. Дитинчата китоподібних народжуються цілком сформованими і відразу ж можуть слідувати за матір'ю.
 Морські ссавці загону китоподібні - синій кит, кашалот, дельфін-білобочка

Синій кит - велике сучасне ссавець. Окремі екземпляри досягають в довжину 30 м і маси 150 т. Це відповідає масі не менше 40 слонів. Синій кит відноситься до беззубим китам. Він не має зубів і харчується дрібними водними тваринами, головним чином рачками. З верхньої щелепи тварини звисають численні еластичні рогові пластини з торочкуватими краями - китовий вус. Набравши у величезну ротову порожнину воду, кит проціджує її через ротові пластинки, а застряглих рачків проковтує. За добу синій кит з'їдає 2-4 т їжі. Кити, що мають замість зубів китовий вус, відносяться до вусатим, або беззубим китам. Їх відомо 11 видів.

Інша група - це зубаті кити, які мають численні зуби, у деяких до 240 штук. Зуби у них всі однакові, конусоподібні, служать тільки для захоплення здобичі. До зубатим китам відносяться дельфіни і кашалоти.
Дельфіни - відносно невеликі (довжиною 1,5-3 м) китоподібні, морда яких витягнута, як дзьоб. У більшості дельфінів є спинний плавець. Всього їх 50 видів.
Здобич дельфіни відшукують за допомогою ультразвуку. У воді вони видають клацають звуки або переривчастий свист високого тону, а відбите від предмета відлуння вловлюють органами слуху.

Звуковими сигналами дельфіни можуть обмінюватися один з одним, завдяки чому швидко збираються там, де будь-хто з них виявив зграю риб. Якщо з одним дельфіном трапляється якесь нещастя, то інші приходять йому на допомогу, як тільки почують тривожні сигнали. Головний мозок дельфінів має складну будову, в його великих півкулях безліч звивин. У неволі дельфіни швидко приручаються і легко піддаються дресируванню. Полювання на дельфінів заборонений.

У північних і далекосхідних морях, а також у Балтійському і Чорному живе дельфін-білобочка довжиною не більше 2,5 м. Його струнке тіло зверху чорного кольору, живіт і боки білі. На витягнутих щелепах білобочки розташовується більше 150 зубів однаковою конічної форми. Ними дельфін схоплює і утримує рибу, яку проковтує цілком.
Кашалот - великий зубатий кит. Довжина самців до 21м, самок - до 13 м і маса до 80 т. У кашалота величезна голова - до 1/3 довжини тіла. Улюблена його їжа - великі головоногі молюски, за якими він пірнає на глибину до 2 000 м і може перебувати під водою до 1,5 год.