Тварини Австралії

 

 

 

Австралія - найбільший острів Океанії, отримав назву п'ятого континенту. Її тваринний світ унікальний, але повністю позбавлений мавп, товстошкірих ссавців і жуйних тварин.

Більшість австралійських ссавців сумчасті: на животі у них є глибока складка шкіри, яка називається сумкою. Їх дитинчата народжуються зовсім крихітними - довжиною не більше одного або півтора сантиметрів, зовсім сліпими і без волосяного покриву, позбавленими здатності до самостійної життєдіяльності. Відразу після народження вони перебираються в сумку, всередині якої знаходяться соски з молоком; дитинча присмоктується до соска і мало-помалу підростає.

Ему.

Птах заввишки близько двох метрів, австралійський страус. Живе великими стадами, які постійно переміщаються в пошуках їжі і води. Самка ему відкладає великі яйця зеленого кольору, але насиджування займається самець.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Кузу.

Теж нічний сумчастий звірок, що живе переважно на деревах. Володіє чіпким хвостом, яким може міцно триматися за гілки дерев, подібно мавпам. Харчується листям, квітками і корою, але не гребує і яйцями птахів. Часто ці звірята живуть поблизу від людей, нерідко утворюючи численні і галасливі колонії.

Єхидна.

На перший погляд вона схожа на їжак, але насправді сильно від нього відрізняється. Самка відкладає одне яйце і виношує його в сумці. Її вилупилося дитинча розвивається в сумці і злизує виділення молочних залоз матері. Завдяки своїм гострим голок єхидна майже не має природних ворогів, за винятком аборигенів, які іноді вживають її м'ясо в їжу.

Вомбат.

Мешкає в південних районах Австралії. Риє собі глибоку розгалужену нору. Живить корінням, листям і грибами.

Сумчастий диявол.

Живе тільки на Тасманії; іноді його навіть називають тасманийский диявол. Цей хижак проводить день в заростях чагарників, а вночі виходить на полювання. Дуже любить битися, вступає в бій з більш сильним противником, перемагає навіть собак. Якщо його зловити дитинчам, легко приручаються і прив'язується до людини.

Сумчастий вовк чи тілацин.

Один з рідкісних сумчастих хижаків. Його звички мало вивчені, відомо тільки, що раніше він був поширений по всій Австралії, але до початку 20 століття зберігся лише на Тасманії, де був повністю винищений до початку 40-х років 20 століття.

Найменшим сумчастих є один з видів сумчастої миші: вона досягає в довжину 4,5 см.!

Кенгуру.

Зовнішній вигляд цієї тварини такий, що його ні з ким не сплутаєш: передні лапи короткі, що надає йому деяку схожість з людиною, а задні, навпаки, довгі і пристосовані для стрибків. Хвіст довгий і сильний. Видів кенгуру багато. Одні водяться на величезних просторах напівсухих прерій, інші живуть в чагарниках під деревами, а треті у вологій зоні. Рудий кенгуру найбільш відомий; він живе групами різної чисельності в прерії, де його легко було вивчати зоологам, оскільки ці тварини не надто бояться людини.

У кенгуру довгі і досить великі вуха. Вони можуть рухатися незалежно одне від іншого - це допомагає тваринам вловлювати найслабші звуки. І дійсно, кенгуру має сильно розвинений слух.

Кенгуру не спирається на передні лапи, коли стоїть на землі. Вони служать тварині для хапання предметів - пальці дуже добре пристосовані для цієї мети.

Іноді кенгуру борються між собою, щоб встановити своє панування. Дуелянти стають один навпроти одного, спираючись на задні лапи і хвіст. Щоб нанести удар, вони хапають один одного передніми лапами, піднімають ноги, утримуючись лише на одному хвості, і наносять ними потужні удари. Заподіюючи серйозні рани своїми гострими кігтями.

Перш ніж покинути сумку на животі матері, дитинча кенгуру перебуває в ній близько восьми місяців

Часто трапляється, що самка кенгуру перестає годувати молоком дитинчати, який вже знаходиться в сумці, тому що інший, ледь народившись займає його місце. Одночасно всередині неї розвивається третій дитинча. Кенгуренок народжується сліпим і голим, довгою в два сантиметри і вагою всього один грам.

Для швидкого пересування, наприклад, у випадку, коли їх злякають, кенгуру здійснюють довгі стрибки, користуючись хвостом як кермом, а задніми ногами - для поштовху. Незважаючи на велику масу - до 70 кілограмів, вони розвивають високу швидкість.

Хвіст, який на кінці стає тоншою, дуже мускулистий і може досягати одного метра в довжину.

Деревне кенгуру - найменший з рудих кенгуру. Нижні і верхні кінцівки у нього не сильно відрізняються завдовжки. Живе він у лісі, зазвичай на деревах.

Качконіс.

Качконіс - абсолютно особлива нижчу ссавець. У нього великий лопаткообразний дзьоб, що надає йому схожість з птахом. Хоча качконіс відноситься до ссавців, його самка відкладає яйця, зазвичай їх два, в м'якій плівковою шкаралупі, які і насиджує в гнізді близько десяти днів. Дитинчата народжуються сліпими, повністю позбавленими волосяного покриву, і мати вигодовує їх, лягаючи на спину, - малюки злизують молоко, яке виділяється з молочних пір на шкірі. Коли дитинчата досить підростуть, мати відносить їх до води, щоб вони полювали за дрібними тваринами.

Дзьоб у качкодзьоба широкі і плоский, зовні нагадує пташиний. У качкодзьоба зовсім немає зубів, тільки мовою два рогових горбка, які і служать для подрібнення їжі. Качконіс перетирає їжу про верхню частину дзьоба, забезпечену роговий складкою.

Вхід в нору качконіс влаштовує безпосередньо на березі водоймища, в якому зазвичай проводить час.

Тіло качкодзьоба добре пристосоване до життя у воді. Навпаки, на суші качконіс незграбний і пересувається насилу.

Велику частину часу качконіс проводить у норі, яку викопує поблизу від проточної води. Рано вранці та пізно ввечері тварина виходить з нори і не більше однієї години займається полюванням дрібних водних тварин - личинок, черв'яків, рибок і рачків. У воді він пересувається досить швидко завдяки обтічної форми тіла і перетинчастим лапам, добре пристосованим для плавання.

Коала.

Це сумчасте схоже на ведмедика і важить близько 15 кілограмів. Коала вкритий сірою шерстю, більш світлої на животі. Передні лапи з гострими кігтями добре пристосовані до життя на деревах, яку веде цей звір, і допомагають йому спритно дертися. На дереві він проводить більшу частину часу, рідко спускаючись на землю. Ці тварини водяться в східній частині Австралії, яка особливо багата евкаліптовими лісами.

Кожен день коала з'їдає близько одного кілограма листя евкаліпта.

На вигляд коала щільний, але він дуже спритний і здатний спритно стрибати з гілки на гілку і з одного дерева на інше. Тільки коли дерева розташовані далеко один від одного, тварина спускається на землю. Зазвичай все життя коала проводить на гілках евкаліпта.

Коала харчується тільки листям евкаліпта і серед них вибирає найбільш старі, а не молоді. Зоологи виявили, що молоде листя містять сильну отруту - сильну кислоту, тому тварини уникають їх їсти.

На коал не заводяться паразити, тому що його хутро пахне евкаліптом!