Тварини Антарктиди

 

 

Антарктида не схожа на інші материки. Вона покрита шаром льоду товщиною 2000-2500 м. Гніздяться тут кайри відкладають яйця на пухову підстилку і ні на секунду не залишають їх, зігріваючи своїм теплом. Але холод далеко не єдина незручність, з яким доводиться миритися нечисленним тутешнім мешканцям. В Антарктиді дуже сухе повітря, опадів випадає мало, зате багато місяців панує непроглядна темрява. Наземних жителів, крім пінгвінів, тут немає зовсім. Життя майже всіх видів тварин і птахів Антарктиди пов'язана з океаном - з антарктичними водними басейнами і почасти з окраїнною смугою материка.

Антарктида бідна наземними тваринами, ссавців на материку зовсім немає. Зустрічаються деякі черв'яки, нижчі ракоподібні і безкрилі комахи. Відсутність крил обумовлюється постійно дмуть сильними вітрами: комахи не можуть підніматися в повітря. На островах Антарктики є декілька видів жуків, павуків, прісноводних молюсків, один вид нелітаючого метелика. Прісноводних риб немає. З птахів відомі біла сивка, коник, один вид качки, що гніздиться на острові Південна Георгія.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Зате води Антарктики багаті морськими і полусухопутнимі видами тварин. З безхребетних тварин особливо численні ракоподібні, службовці основною злиденній для ссавців, птахів і риб. З ссавців численні ластоногі і кити. Ластоногі представлені різними видами тюленів. Найбільш поширений тюлень Уеделла, що досягає в довжину 3 м. Живе в смузі нерухомих льодів. Інші види тюленів зустрічаються па плавучих льодах. Найбільший з тюленів - морський слон в даний час сильно винищений. Майже всі тюлені харчуються рачками, молюсками і рибою, а морський леопард знищує у великій кількості пінгвінів.

Найбільші з ссавців - китоподібні представлені вусатими та зубатими китами. Серед вусатих виділяються сині кити, горбачі. Найбільший кит - синій, або блювал, що досягає довжини 33 м. Він сильно винищений. З 1967 року перебуває під охороною. Крупний кит дає до 20 тонн чистого жиру і має масу до 160 тонн.
До зубатим китам Антарктики відносяться кашалоти, бутил¬коноси і косатки. Касатки - найнебезпечніші хижаки, забезпечені великим гострим спинним плавцем - Косачов.

Виключно своєрідні птиці Антарктиди. Всі вони живуть у води і харчуються рибою, а також дрібними морськими тваринами. Найчудовіші - пінгвіни - птахи з короткими крилами, схожими на ласти, що дають можливість прекрасно плавати. Здалеку пінгвіни з їх вертикальним положенням тіла нагадують людей. Дорослі пінгвіни приймають їжу тільки у воді і взагалі почувають себе там набагато краще, ніж па суші.
Багато видів пінгвінів селяться па північному кордоні Антарктики, на узбережжях субантарктических островів. До них відносяться пінгвін Склатер, златохохлий пінгвін, невеликий пінгвін Аделі.
У літній час в Антарктику прилітають буревісники, чайки, баклани. Найбільші з них - альбатроси, розмах крил їх досягає 3,5 м.
Деякі буревісники залітають у глиб материка далі всіх птахів і живуть на окремих виступаючих ділянках, не вкритих льодом і снігом.
У літній період прибережні скелі та острови покриваються гнездовьями численних різновидів буревестников - сірих, білих, а також капских голубів, качурок, поморників.
Літаючі птахи гніздяться на скелях, утворюючи колонії, схожі на паші пташині базари.

Тюлені

Звичайний тюлень (справжні тюлені, сімейство Phocidae) добре пристосовані до життя в холодних морях: все їхнє тіло, включаючи короткий хвіст і ласти, покрите густим грубим волосом, що захищає від крижаної води, вітру, снігу і льоду. Під шкірою знаходиться товстий шар жиру.
Вушні раковини у тюленячих зовсім відсутні. На їх місці з кожного боку голови помітно лише маленький отвір. Але ці звірі не глухі, а деякі з них навіть володіють хорошим слухом, особливо у воді. Задні кінцівки витягнуті назад, не згинаються і не підвертаються під тіло, як у вухатих тюленів, так що при пересуванні по суші не використовуються. На передніх ластах, службовців у воді головним чином рулями, добре помітні п'ять пальців, з'єднаних перетинками.
Звичайний тюлень (Phoca vitulina) часто зустрічається у морських берегів помірних областей Північної півкулі. Він ніколи не запливає далеко від суші і іноді поселяється в прісних озерах і великих річках.
Це порівняно невеликий звір. Довжина тіла дорослої тюленя приблизно 1,5 м, а маса 45 кг. Голова округла, очі великі, морда як би підрублена, тулуб кремезне, з короткою шиєю. Забарвлення варіює від жовтувато-сірої з темно-бурими плямами до майже чорної з білими плямами.
Звичайний тюлень не утворює великих колоній, він проводить на березі більше часу, ніж інші тюлені, і не може спати у воді. Сім'ї, що складаються з самця, кількох самок і їх дитинчат різного віку, нерідко використовують для ночівлі одне і те ж місце, що стає їх групової територією. Це дуже дружелюбні тварини, яких легко приручити.
Дитинчата (іноді двійні) народжуються ранньою весною. Новонароджені у далекосхідної форми покриті пухнастим білим хутром, що зберігається протягом 3-4 тижнів (стадія белька). В інших форм це хутро линяє відразу ж, іноді ще до народження. Крик дитинчати нагадує бекання ягняти. Мати годує його протягом приблизно 5 тижнів, після чого він вчиться сам добувати корм. Звичайний тюлень харчується рибою, а також кальмарами і восьминогами.
Живуть тюлені уздовж узбереж Атлантики від південної частини штату Нью-Джерсі і півночі Середземномор'я до кордону полярних льодів, а вздовж Далекосхідного і Американського узбереж Тихого океану - від Камчатки на півночі до Нижньої Каліфорнії на півдні. До тюленям відносяться котики, морські леви, тюлені, морські слони і моржі. Тюлені - ссавці, і вони є проміжною ланкою між такими типовими ссавцями, як корови чи собаки, і морськими ссавцями, якими є кити.
Дійсно, тюлені походять від сухопутних ссавців, яким колись довелося пристосовуватися до життя у воді. У воді їм довелося жити не так довго, як китам, в результаті чого вони не настільки добре пристосувалися до життя у воді.
Тюлені не можуть жити під водою постійно. Крім того, і народжують вони на суші. У більшості випадків тюленіхам доводиться вчити своїх дитинчат плавати! Тому очевидно, що тюлені перебувають на проміжній ступені між сухопутними і морськими ссавцями.
У міру того, як вони пристосовувалися до життя у воді, з ними відбувалися певні зміни. Так, у них з'явилися перетинчасті задні кінцівки і плавники. Обзавелися вони і товстим шаром підшкірного жиру, який захищав їх від переохолодження. Вуха з часом зменшилися в розмірах або зовсім зникли, щоб зменшити опір води при русі. А харчуватися вони стали морською їжею - восьминогами і рибою.
Хоча природа в значній мірі пристосувала тюленів для існування у воді, на суші їм теж доводиться проводити чимало часу. Їм подобається грітися на сонечку або спати на березі або на крижині. По землі вони повзають або підтягують своє тіло плавниками.
У Сполучених Штатах найбільш відомі каліфорнійські морські леви. Вони рухливі і розумні. Їх без особливих зусиль можна навчити жонглювати м'ячем на кінчику носа.
Звички тюленів роблять їх легкою здобиччю для людини. Особливо це відноситься до сезону вигодовування молодняка, коли до них дуже легко підібратися по берегу або по крижині. Протягом багатьох століть ескімоси використовують тюленів в їжу, для виготовлення одягу, для добування масла, що йде на приготування їжі і для освітлення.

Південний морський слон - один з найбільших тюленів: 5,5 м в довжину і вагою 2,5 т. Підшкірного жиру у нього більше, ніж м'яса. Коли він пересувається по суші, тіло його здригається, як холодець. На морді морського слона зверху - шкірястий мішок.
Морський леопард зустрічається в холодних водах Антарктики частіше за інших тюленів. У нього довге, до 3,5 м, тіло і маленька голова, схожа на зміїну. Шар жиру у цього звіра тонше, ніж у інших тюленів з тих же країв.

ТЮЛЕНЬ УДЕЛЛА - великий звір, до 3 м в довжину. Біля берегів Антарктиди зустрічається досить часто. У нього коротка жорстка шерсть без підшерстя, а шар жиру під шкірою - до 7 см. На жир припадає майже третина ваги всього тіла! Тюлені Уедделла не плавала від берегів Антарктиди навіть взимку.

ТЮЛЕНЬ РОССА - житель морів Антарктики. Зустрічається дуже рідко і в місцях, куди людині важко дістатися. На льоду тримається поодинці. Це дуже товстий, незграбний звір. Шия у нього коротка і вся в складку - він може цілком втягувати в неї голову. Голосно і мелодійно кричить. Людей не боїться і підпускає близько. Годується кальмарами, восьминогами, іншими головоногими молюсками, ракоподібними.

ТЮЛЕЕНЬ-крабоєд типовий для Антарктики. Завдовжки він до 2 м і майже весь рік дотримується плавучих крижин. Тільки влітку, коли льоди підтають, можна побачити лежбища крабоїдів на березі. Вони дуже спритні і, рятуючись від косаток, вистрибують з води на високі крижини. Харчуються ці тюлені рачками. Зуби у них утворюють подобу решета, яке пропускає воду і затримує здобич.

Пінгвіни

Існує 17 видів цих птахів, і всі вони живуть в холодних водах Південної півкулі. Не тільки в Антарктиді, але й не узбережжі Південної Америки (пінгвіни Гумбольдта, Магелланова пінгвін), Австралії (малий і білокрилий) і навіть півдня Африки (ослиний, або очковий, пінгвін), де проходять холодні течії. Лише мешкає на екваторі Пінгвін галапагоський проник в Північна півкуля, ймовірно слідом за холодна Перуанська течія.
Три чверті життя пінгвіни проводять у воді. Вони відмінно плавають, їхні крила схожі на ласти, а пір'я - на довгі лусочки. На снігу птахи можуть лягати на черево і ковзати, відштовхуючись крилами і лапами. Незважаючи на зовнішню незграбність, вони проходять десятки кілометрів, деруться на скелі і нагромадження льоду.
 Картинка 3 из 4256
Корінний житель Антарктиди - імператорський пінгвін. Цьому дивному створенню вдається комфортно почувати себе зимової полярної ночі, під час безперервних сніжних буревіїв і ураганних вітрів, при температурі повітря -60 С! Пташенята виводяться в липні, в самий розпал антарктичної зими, в повній темряві. Але лише пригріє «літній! Грудневе сонечко, пінгвіни йдуть з узбережжя в море, щоб запастися жирком на наступну зиму.
Ворогів у пінгвінів не дуже багато, але вони чекають птахів і на суші, і на морі. У воді це акули, касатки, тюлені - леопарди - від них птиці рятуються, вчасно вистрибуючи на лід або камені. На березі яйця і пташенят тягають чайки-поморники і буревісники. Якщо Дуже не пощастить, то і яка-небудь бездомна собака, або щур погубить дитинчати. На материках, там, де є хижаки, пінгвіни роблять гнізда в укриттях, а на островах селяться відкрито. Дорослі пінгвіни часом стають жертвами браконьєрів, і хоча ударом ласт птах збиває людину з ніг, проти озброєних людей їй не встояти.