Як розмножуються слони?

 

 

Розмноження слонів зовсім не пов'язано з якимось певним сезоном, але більшість отелень пов'язано з періодом приходу дощів. У скупчених умовах або за часів засухи, статева активність цих тварин істотно зменшується, самки зовсім не овуліруют. Самці ж, займаються пошуками самок, які знаходяться в еструс, залишаючись з ними не більше ніж на кілька тижнів. Тривалість Еструс проходить протягом 48 годин, в цей час самка з криками кличе самця. Найчастіше, перед спарюванням самка і самець на деякий час усамітнюються і віддаляються від свого стада.

Період вагітності у слонів найдовший серед всіх ссавців. Триває він близько 20-22 місяців. Рідко самка приносить двійню, найчастіше народжує 1 розвиненого слоненяти. Новонароджене слоник важить в межах 120 кілограм, висота в плечах становить 1 метр, довжина хобота коротка, бивнів немає. Пологи самки проходять на віддалі від свого стада, найчастіше народжує слониху супроводжує "повитуха". Приблизно через 15-30 хвилин після пологів, маленький слоник піднімається на ніжки і починає слідувати за матір'ю. До 4 років слоненя вкрай потребує материнської опіки, за підростаючим слоником спостерігає молоді незрілі самки 2-11 років, які в свою чергу готуються до майбутньої материнської турботи.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Дослідження в Кенії в 1992 році показали, що, чим більшим буде число опікунів, тим більше кількість малюків виживає.

Вигодовування молоком триває до 1-5 років, хоча дитинчата починають поїдати тверду пишу у віці 6 місяців, і при цьому здатні перейти до неї вже до 2 років. Пологи слонів проходять один раз на 2.5-9 років, як правило, слоненя залишається з матір'ю до наступних пологів.

Молоді слонихи до кінця своїх днів залишаються в своєму стаді, в свою чергу, слони залишають за досягнення статевої зрілості, яка настає до 10 і 12 років.