Види сарган

 

 

Загалом, ця "морська щука" - риба, як риба, хіба що з гіпертрофованими хижацькими нахилами, але ж море цим не здивуєш. Правда є у неї одна вражає людську уяву особливість: у саргана зелений за кольором скелет. Цей незвичайний колір насторожує і поселяє деякі сумніви щодо їстівності сарганов.

Нічого страшного! Риба, мало того, що не отруйна, але ще й чудово смачна. Сарганы - родичі сайри, і навіть за смаком її нагадують. Їх можна варити, смажити, солити, в'ялити, коптити. Так що їжте на здоров'я, а що стосується зелених кісток, то пофарбовані вони пігментом биливердином - продуктом обміну речовин у сарганов. Такі ж кості, до речі, у дуже смачної риби бельдюги.
Всього в світі 25 видів сарганов. У Чорному морі тільки один - сарган звичайний, або атлантичний. Прісноводні сарганы прекрасно приживаються в акваріумах. Спостерігати за ними-одне задоволення. Особливо красивий сарган сріблястий, з грифельними чіткими лініями уздовж тіла.