Де мешкає катран

 

 

Катрани мешкають в помірних водах континентального шельфу по всьому світу. Ареал включає Західну Атлантику (від Гренландії до Аргентини); Східну Атлантику (узбережжя Ісландії, район від Баренцового моря до узбережжя Західної Сахари і Канарських островів, район від Анголи до узбережжя ПАР), Середземне і Чорне моря; Індо-Тихоокеанський регіон — води Нової Гвінеї; західну частину Тихого океану від Берингового моря до Японії, Охотське море, води Кореї, північного Китаю, південне узбережжя Австралії і Нової Зеландії.

Далекосхідні моря Росії, мабуть, населяє споріднений вид Squalus suckleyi, а в північній частині Тихого океану S. acanthias взагалі відсутня.
Існують декілька субпопуляцій короткоперых колючих акул: австралійська, чорноморська, середземноморська, південноамериканська, південноафриканська, що населяє північно-східну Атлантику, північно-східну частину Тихого океану, північно-західну Атлантику і північно-західну частину Тихого океану.
Звичайні катрани в цілому воліють триматися біля дна, хоча трапляються і в товщі водяного стовпа, аж до поверхні води. Вони здійснюють сезонні міграції протяжністю, рухаючись великими щільними зграями, сегрегированными за розміром і підлозі. Відомий випадок, коли колюча акула, помічена і випущена біля узбережжя Каліфорнії, через 7 років була знову виловлена біля берегів Японії (можливо, її шлях пролягав уздовж берегової лінії)
Звичайні катрани трапляються на глибині до 1460 м. Хоча вони здатні знаходиться в солонуватою воді, в Австралії вони, наприклад, запливають в естуарії річок, це виключно морський вид акул