Види Снігура

 

 

 

Звичайний снігур (Pyrrhula Pyrrhula) — солідна і міцна птах сімейства Вьюрковые. Її довжина — 15 — 19 см, маса тіла — 32 — 34 грами. У снігура товстий і короткий дзьоб, оточений на підставі щетинками. Багато хто впевнені, що у цього птаха обов'язково повинна бути червона грудка. Однак таким ефектним оперенням володіють тільки дорослі самці. У них дійсно кіноварно-червоне черевце. Чорна маківку, підборіддя, дзьоб, крила і хвіст; а спина і задня частина шиї світло-сірі.

В наряд входять біле надхвістя і широка біла поперечна смуга. Самочки і молоденькі птиці виглядають не так яскраво. Їх забарвлення більш тьмяна: черевце рожево-буре, а спинка сірувато-бура. Самки рухливі, вони мають сварливий характер, часто сваряться і загрозливо шиплять один на одного. Самці солідніше. Вони спокійні і здаються ледачими флегматиками.

Довгохвостий снігур (Uragus sibiricus). У заболочених місцях та вздовж річок Сибіру і Далекого Сходу живе довгохвостий снігур, або сибірський снігур (довгохвоста сочевиця, полынник, урагус). У нього довгий східчастий хвіст. Оперення самців сірувато-сріблисто-рожева. Самки забарвлені в світло-сірі тони. Цих птахів з «дзюрчання» піснею часто тримають в неволі.