Де мешкає Перепілка

 

 

 

Звичайний перепел мешканець степів, луків і полів у лісових та степових зонах Євразії. Віддає перевагу відкриті простори зі злаковим високотрав'я. Вони зустрічаються також на суходільних луках, люцерновых і клеверных покосах. Живиться насінням трав і комахами. 

Побачити його не легко — коли переспівав на землі, забарвлення добре приховує птицю, а полохає птах намагається сховатися в якихось хащах або траві. При цьому перепел біжить так швидко, що його навіть важко розгледіти. Злітає перепел лише в крайньому випадку, причому робить це дуже шумно (що, до речі, характерно майже для всіх курячих), але летить досить швидко, тримаючись завжди низько над землею. Від ворогів птах віддає перевагу рятуватися втечею і ховатися в укриття.

Перепели добрі літуни — вони здійснюють перельоти з північних районів (наприклад, Скандинавії), так і з теплих країв (наприклад, з островів Середземного моря) в Африку і південну Азію. Перепели — птахи перелітні — єдині у всьому загону курячих. 
У рідні краї вони повертаються вже наприкінці весни. Майже відразу після прильоту у них починаються шлюбні ігри, про початок яких самці сповіщають гучними криками. Кожен рік перепела утворюють нові пари.
Під час осіннього перельоту тисячі перепелів скупчуються на південному узбережжі Криму, де вони готуються до 500-кілометровому безпосадочному перельоту через Чорне море. Птахи посилено живляться і запасаються жиром, збільшуючи свою вагу від 100 до 150 - 160 р.
Гніздування проходить з травня по червень. Гнізда, звиті з сухих травинок, розташовують на землі в невеликих ямках. Часто вони заховані в густій траві. Самка відкладає в гніздо від 8 до 20 яєць. Вона сама займається висиджуванням яєць і вирощуванням потомства. Перепілка насиджує яйця трохи більше двох тижнів.
Вилупилися пташенята покриті густим пухом. Вони швидко ростуть і через місяць з невеликим вже досягають розмірів матері. Однак це не завжди рятує їх, і безліч перепелів гине під час косовиці або під час збирання хлібів. Гинуть ще й тому, що часто перепела залишаються на хлібних полях і після виходу пташенят з гнізда харчуються опалим зернами. Але це — не основна їхня їжа. Основна — насіння смітних трав. До того ж у період вигодовування пташенят перепела знищують в безлічі комах та їх личинок — тільки ними вигодовують пташенят. Та й молоді перший час майже виключно харчуються тваринною їжею. Цим перепілки приносять велику користь (так само як знищенням насіння бур'янів).
Чисельність звичайних перепелів постійно падає. Цей птах є об'єктом спортивного полювання, часто стає жертвою масового відстрілу. І дуже шкода, що багато їх гине і під ножами сінокосарок або жниварок і від отрут, які застосовують для боротьби з комахами — шкідниками сільського господарства, гублять у величезних кількостях цих птахів. 
Всього якихось 50 — 60 років тому, тільки з Єгипту щорічно вивозили до 3 мільйонів перепелів. Їх відловлювали на зимівлях, куди прилітали багатотисячні зграї. Зараз, на жаль, ні таких, не набагато менших табунів вже немає.