Що їсть Кондор

 

 

 

Основу раціону андського кондора складають туші занепалих тварин, падло. У пошуках їжі птахи часто мандрують на далекі відстані, пролітаючи за день до 200 км. Далеко від моря вони віддають перевагу останкам великих копитних тварин, таких як оленів, гуанако, корів, загиблих природною смертю або задушених пумою. На морському узбережжі годуються тушами морських ссавців, викинутими на берег. Крім падали, вони також розоряють гнізда колоніальних птахів, харчуючись їх яйцями і нападаючи на пташенят. Узбережжя є постійним і надійним джерелом прожитку — за цієї причини багато кондори обживають лише невеликі території в кілька кілометрів уздовж берегової лінії.

У пошуках їжі птахи в основному використовують своє чудове зір. Крім пошуку здобичі, вони також ретельно спостерігають за іншими, що знаходяться поблизу птахами — воронами та іншими американськими грифами — грифом-індичкою, великої і малої желтоголовыми катартами. З останніми у кондорів склався так званий симбіоз, або взаємовигідне існування: катарты володіють дуже тонким нюхом, здатним здалеку відчути запах этилмеркаптана — газу, що виділяється на першій стадії гниття, однак їхні малі розміри не дозволяють настільки ефективно розривати міцну шкіру великих жертв, як це вдається андским кондорам. Кондори цілком можуть обходитися без їжі кілька днів поспіль, а потім за раз з'їсти відразу кілька кілограмів м'яса; іноді після рясної трапези вони навіть нездатні відразу піднятися в повітря. Оскільки будова ніг кондора не дозволяє їм захоплювати і переносити здобич, птахи змушені годуватися на тому ж місці, де її і знайшли. Як і інші падальщики, кондори грають важливу роль в балансі екосистеми, зменшуючи небезпеку поширення інфекцій. У тих районах, де їх чисельність різко скоротилася, виріс падіж худоби і стали з'являтися небезпечні для людини хвороби.