Де мешкає Глухар

 

 

 

 

В колишнє час глухар водився у всіх суцільних лісах Європи і Азії, в Сибіру на сході до Західного Забайкалля, Олекминска і Вилюйска. У XVIII—XX століттях ареал і чисельність глухаря сильно скоротилися, місцями він зник. У Великобританії до середини XVIII століття глухар був зовсім винищений, а потім завезений туди з Швеції в 1837 році і прижився.

У колишньому СРСР по мірі вирубки лісів популяції глухаря відступали на північ, і в низці областей на півдні лісової зони (Курська, Воронезька, Тульська та ін) він зник повністю. Тим не менш область його розповсюдження все ще дуже велика. Найбільше глухар зустрічається в Європейській і Азіатській Росії і Швеції до 69° с. ш. Проте його також можна зустріти в Іспанії, Греції, Малої Азії, Альпах, Карпатах, среднегерманских горах і Гарце.