Де мешкають Снігурі

 

 

Снігур мешкає на всій території РФ і за її межами. Звичайного снігура можна зустріти в 

таких місцях, де є густі хвойні та листяні дерева. Менше воліють повністю сосновий ліс.
Це кочують птахи, які можуть покидати гніздо і перелітати на відстані до 300 км у пошуках харчування. Ближче до весни вони повертаються на місця гніздування

Подробнее...

Скільки живе Снігур

 

 

Справжня тривалість життя снігура в природних умовах поки ще не відома. Цю птицю можна легко відрізнити завдяки своєрідній фарбуванні її оперення. У самця на голівці розташована характерна чорна шапочка такого ж кольору, як керманичі і махові крила. Його підхвістя і поперек мають білий колір, а спина і верх крил - різні відтінки сірого кольору.

Подробнее...

Види Снігура

 

 

 

Звичайний снігур (Pyrrhula Pyrrhula) — солідна і міцна птах сімейства Вьюрковые. Її довжина — 15 — 19 см, маса тіла — 32 — 34 грами. У снігура товстий і короткий дзьоб, оточений на підставі щетинками. Багато хто впевнені, що у цього птаха обов'язково повинна бути червона грудка. Однак таким ефектним оперенням володіють тільки дорослі самці. У них дійсно кіноварно-червоне черевце. Чорна маківку, підборіддя, дзьоб, крила і хвіст; а спина і задня частина шиї світло-сірі.

Подробнее...

Що їсть Снігур

 

 

Завдяки своєму дзьоба, який добре пристосований для лущення різних ягід і насіння, снігурі з легкістю розправляються з шишками та насінням смереки, ялиці, сосни, хмелю. У ягід калини, горобини, амелії і глоду воліють з'їдати насіння, викидаючи м'якоть.

В місцях їх годівлі на снігу видно шкарлупки насіння або розчавлена м'якоть ягід.

Подробнее...

Де мешкає Сойка

 

 

 

Змішані, листяні, хвойні ліси Європи, Росії, Північної Африки, Японії, Китаю – місця проживання сойки. Любителі хащ з укриттями гілок вилітають на відкриті простори, якщо там вдосталь окремо стоять дерев.

Можуть з'явитися у міст у пошуках прожитку, коли знайдуть парки або дерева з великою кроною. Сойка — зимующая птах, що приносить радість барвистим оперенням в чорно-біле обличчя міст. Багато хто вважає, що її поява приносить удачу.

Подробнее...

Скільки живе Сойка

 

 

Весна – час шлюбного періоду сойок. Вибираючи пару, птахи воркують, шумлять, розправляють чубчики у спробах сподобатися. Освіта пар та гніздування проходить приблизно з середини квітня по червень в місцях, заселених вже кілька років і захищених від інших видів птахів.

Подробнее...

Види Сойки

 

 

Сойка перуанська різнобарвна / Cyanocorax yncas

Мешкає в Південній Америці від Колумбії і Венесуели до Центрального Перу і Болівії. Через Центральну Америку її ареал простягається до Техасу. Населяє ліси, чагарникові зарості та прибережну рослинність, гори піднімається на висоту до 2500 м. Це веселі і цікаві птахи, часто відвідують ферми, ранчо і приміські сади.
Сойка перуанська різнокольорова

Подробнее...

Що їсть Совка

 

 

Сойки всеїдні, тому вони харчуються тим, що можна знайти в даний час року, Влітку вони поїдають переважно комах, але не гребують і чужими яйцями і пташенятами. Вони можуть нападати на тільки навчилися літати пташенят і навіть на дорослих птахів, яких вони тримають лапами і вбивають дзьобом, не звертаючи ніякої уваги на крики підлітають лісових птахів. За таке злочинне» поведінка в Німеччині на сойок активно полюють і навіть їдять їх (наприклад, відомий фірмовий мисливський суп з сойок) . Сойки полюють на ящірок, жаб, мишей, землерийок.

Подробнее...

Де живуть Ластівки

 

 

Практично всі ці птахи живуть у жарких краях. Велика різноманітність ластівок у центральній Африці. До ареалу проживання можна віднести Європу, Америку та Азію. Зустріти цих птахів можна і в холодних країнах.

Той факт де живе птах впливає на те, що ластівка перелітний чи ні.

Подробнее...

Скільки живе Ластівка

 

 

Середня тривалість життя ластівок 4 роки.

Серед окільцьовані ластівок спостерігалося тривалість життя до 8 років. І все ж це розглядається як виняток..

 

Подробнее...

Види Ластівка

 

 

 

Сімейство поділяється на дві підродини: Pseudochelidoninae, який складається з єдиного роду річкові ластівки (Pseudochelidoninae); і Hirundininae, в які включені всі інші пологи.

Підродина Pseudochelidoninae
Рід Річкові ластівки (Pseudochelidon)
Африканська річкова ластівка (Pseudochelidon eurystomina)
Білоока річкова ластівка (Pseudochelidon sirintarae)

Подробнее...

Що їсть Ластівка

 

 

Ластівки — на сто відсотків комахоїдні птахи. Відповідно, пріоритетна для них їжа — це комахи. Природно, комахи не отруйні, наприклад, такі, як мотиль, зофобас, мухи і личинки мух, опариші, мурашині яйця, черв'яки, які заводяться в борошні, коники, цвіркуни, мармурові таргани. Також можливо вигодовування птахів дафнії або гаммарусом, яким зазвичай годують риб.

Подробнее...

Де мешкає Чайка

 

 

Чайки — найвідоміші з усіх морських пернатих — поширені в усьому світі від Арктики до Антарктики, але скромніше найбільше представлені в тропіках. Це типові берегові птахи, хоча зграї чайок нерідко супроводжують риболовецькі судна у відкритому морі. Чайки часто селяться по сусідству з внутрішніми водоймами, однак деякі види повертаються на берег тільки в період гніздування.

Подробнее...

Скільки живе Чайка

 

 

 

Довжина тіла чайки звичайної досягає 37-42 см, а розмах крил коливається від 95 до 105 див. Тривалість життя до 30 років. Забарвлення сіро-срібляста, куприк, хвіст і черевце білі, кінці крил чорні. У шлюбний період пір'я на голові набуває темно-коричневе забарвлення. Довгі і вузькі крила загострені на кінцях. 

Подробнее...

Види Чайка

 

 

 

 

Срібляста чайка (Larus argentatus) Магелланової чайка (Larus scoresbii) Большеклювая чайка (Larus pacificus) Чайка Симеона (Larus belcheri) Чайка Олрога (Larus atlanticus) Чернохвостая чайка (Larus crassirostris) Сіра чайка (Larus modestus) Чайка Хеерманна (Larus heermanni)

Подробнее...

Що їсть Чайка

 

 

 

Харчуються чайки в основному тваринами кормами. Улюблені ласощі — риба, рачки і всілякі безхребетні, причому для того, щоб дістатися до соковитого м'яса, чайки нерідко кидають черепашки або крабів з висоти на каміння. У їжу йдуть і водні комахи — мала чайка, наприклад, підбирає їх прямо з води, літаючи низько над поверхнею.

Подробнее...

Де мешкає Поморник

 

 

 

Звичайний або середній поморник належить до сімейства поморниковых. Це птах північна, для свого гніздування вибирає місця в арктичній тундрі, яка розташована біля Північного Льодовитого Океану, уздовж його берегів.

Подробнее...

Скільки живе Поморник

 

 

Лише у шлюбний період поморники збираються в невеликі групи. Для того, щоб вибрати місце для гнізда, пташина пара довго вишукує відповідне місце серед галявин, полян або серед невеликих острівців в річкових заплавах. Однак, якщо нічого підходящого не знаходиться, гніздо може бути побудована і на стрімкому березі.

Подробнее...

Види Поморник

 

 

 

 

Поморниковых зазвичай поділяють на два роди. Більш дрібні види належать до роду Stercorarius, а великі — до роду Catharacta. У такого поділу немає, однак, біологічної основи, так як деякі види виникли внаслідок гібридизації представників обох родів. Щодо деяких видів не існує консенсусу, до якого роду їх відносити.

Подробнее...

Що їсть Поморник

 

 

Хоч і прийнято вважати поморника морським піратом, проте, основний обсяг його їжі складають лемінги. Вони становлять 80% з усього того, що вдається зловити птаха.

Мало того, якщо лемінгів багато, то поморники і не збираються кудись летіти, знаходяться поблизу і годуються цими гризунами. Добре йдуть в якості обіду і полівки.
Так, набіги на гнізда пінгвінів і чайок поморники не скасовують. Але так само охоче поїдають і рибу, і дрібних птахів. Поморники в їжі не вибагливі. Якщо з полюванням трапилася невдача, можна перекусити і комахами, наприклад, птеростихи. Якщо ж під час перельотів нічого підходящого не знайдеться, поморник харчується падаллю.

Подробнее...

Де мешкає Перепілка

 

 

 

Звичайний перепел мешканець степів, луків і полів у лісових та степових зонах Євразії. Віддає перевагу відкриті простори зі злаковим високотрав'я. Вони зустрічаються також на суходільних луках, люцерновых і клеверных покосах. Живиться насінням трав і комахами. 

Побачити його не легко — коли переспівав на землі, забарвлення добре приховує птицю, а полохає птах намагається сховатися в якихось хащах або траві. При цьому перепел біжить так швидко, що його навіть важко розгледіти. Злітає перепел лише в крайньому випадку, причому робить це дуже шумно (що, до речі, характерно майже для всіх курячих), але летить досить швидко, тримаючись завжди низько над землею. Від ворогів птах віддає перевагу рятуватися втечею і ховатися в укриття.

Подробнее...

Скільки живе Перепілка

 

 

Середня тривалість життя перепелів у неволі становить 2-3 роки, а у вільних умовах доходить до 5 років. Тривалість їх життя безпосередньо залежить від умов утримання та якості догляду за ними. Однак, багато птахівники вважають, що утримувати їх більше року невигідно, так як після цього віку несучість значно падає, а також погіршуються харчові якості яєць. Деякі перепела несуться 2-3 роки, але в менших кількостях.

Самки несуть яйця з 45-60-денного віку. Наявність самця для цього не є обов'язковим. Крім того, не рекомендується вирощувати пташенят від старої птиці. Зазвичай слід інкубувати яйця тільки, якщо перепел віком 9-ти місяців.

Подробнее...

Види Перепелів

 

 

 

В даний час видів і різновидів домашніх перепелів існує кілька десятків. 

В домашніх умовах птахівників - любителів містять такі породи перепелів: японські, мармурові, англійські чорні і білі, "фараон", естонські, а також різні помісі від схрещування цих порід.
Перепели різних видів, порід і помісей відрізняються, друг від друга по екстер'єру, масі тіла, кольором оперення, несучості, і т. д.

 

 

 

Подробнее...

Що їсть Перепілка

 

 

 

Перепели можуть споживати самий різний корм. Головна умова — щоб корм був свіжий, не цвілий, без шкідливих домішок — солі та інших хімікатів. Сухий корм можна насипати в годівницю з запасом.

Будь-які вологі корми не повинні залишатися в годівницях довше двох годин, інакше вони починають прокисати і можуть отруїти птахів. Крім того, вологий корм повинен бути змішаний з якоюсь крупою для більшої розсипчастості. Липкий, рідкий, в'язкий корм забиває птахів дзьоб, ніздрі, бруднить перо.
Самий підходящий перепелиний корм — комбікорм для курей-несучок. Ми рекомендуємо застосовувати саме його! Дещо гірше бройлерний комбікорм, хоча він теж придатний. Витрата курячого корми — близько 1 кг в місяць на одну перепілку.

Подробнее...

Де мешкає Крачка

 

 

 

Більшість видів крачковых живуть на узбережжі, деякі види живуть біля водойм вглуби материків. Здійснюючи перельоти до місць зимівель, крачковые долають великі відстані.Поширена практично всюди південніше тундр.

Зимує біля Середземного моря і в Африці південніше, Індостані і Південній Америці..

Подробнее...

Скільки живе Крачка

 

 

 

Птах крачка проживає досить довге життя. Часто вік цих пернатих триває до 25 і більше років.

Ці крилаті істоти гніздяться колоніями, які, як правило, бувають дуже великими, галасливими і густонаселеними. Однак, у кожної сімейної пари крячків існує, що належить тільки їм, територія, яку вони ревно й активно охороняють від стороннього вторгнення, як родичів, так і інших непрошених гостей, піднімаючи в разі небезпеки несамовитий крик і атакую ворога, пікіруючи зверху.
Гнізда крячків влаштовані досить примітивно.

Подробнее...

Види Крачка

 

 

Чорна крачка, поширена в Центральній і Південній Європі, має розмір близько 25 див. Свою назву пташка отримала за чорну забарвлення дзьоба, а також аналогічний колір голови, грудей і живота під час шлюбного періоду. Верхня частина оперення її пофарбована в сірий колір.

Подробнее...

Що їсть Крачка

 

 

 

Оселяється по берегах водойм, крячки харчуються рибою, ракоподібними, молюсками й іншими тваринами водного середовища, що становить основну частину їх раціону.

Свій «хліб» вони добувають, піднімаючись над водною гладдю приблизно на висоту 10-12 м, виглядаючи зверху свою здобич. А помітивши відповідну мету кидаються за неї зверху вниз, пікіруючи з невеликої висоти.
Занурюючись у воду на незначну глибину, крачка вистачає свою жертву і тут же з'їдає її. Хоча і плавають птахи погано, проте, чудово пірнають, але неглибоко.

Подробнее...

Де мешкає Кондор

 

 

 

Андський кондор поширений у Андах — горах на заході Південної Америки. Північна межа ареалу проходить через Венесуелу та Колумбію, проте в цих місцях це вкрай рідкісний птах. Південніше область поширення пролягає через гірські райони Еквадору, Перу, Чилі, Болівії і Західної Аргентини аж до Вогняної Землі. У північній частині ареалу кондори мешкають головним чином у верхньому поясі гір, на висоті 3000-5000 м над рівнем моря, в південній зустрічаються в передгір'ях і на рівнинах.

Подробнее...

Скільки живе Кондор

 

 

Живуть вони довго — до 50-60 років, а пару зберігають протягом всього життя.

Статева зрілість у молодих кондорів настає досить пізно для птахів — у віці п'яти або шести років.  Під час залицяння шкіра на голові самців набухає і помітно змінює свій колір від блідо-рожевого до яскраво-жовтого. Наближаючись до самки, він надуває і витягує шию, випинає груди і шипить. Після цього він розправляє крила і в такому положенні стоїть перед самкою, цокаючи язиком.
Молодий птах на вершині скелі

Подробнее...

Види Кондор

 

 

 

Кондори — самі великі хижі птахи і одні з самих великих літаючих птахів взагалі. Кондори належать родини американських грифів (американських кондорів). Під цією назвою розуміють 2 види птахів — андського і каліфорнійського кондора. Зрідка кондором називають і королівського грифа, хоча він відрізняється від попередніх видів.

Подробнее...

Що їсть Кондор

 

 

 

Основу раціону андського кондора складають туші занепалих тварин, падло. У пошуках їжі птахи часто мандрують на далекі відстані, пролітаючи за день до 200 км. Далеко від моря вони віддають перевагу останкам великих копитних тварин, таких як оленів, гуанако, корів, загиблих природною смертю або задушених пумою. На морському узбережжі годуються тушами морських ссавців, викинутими на берег. Крім падали, вони також розоряють гнізда колоніальних птахів, харчуючись їх яйцями і нападаючи на пташенят. Узбережжя є постійним і надійним джерелом прожитку — за цієї причини багато кондори обживають лише невеликі території в кілька кілометрів уздовж берегової лінії.

Подробнее...

Де мешкає зозуля

 

 

 

Поширена звичайна зозуля дуже широко. Гніздиться вона в Європі і на прилеглих островах, в Північно-Західній тропічній і Південній Африці, у Азії, місцями заходячи навіть за північне полярне коло, але відсутній на Аравійському і Індостанському півостровах і в південній половині Індокитаю. Біотопи, в яких зустрічається звичайна зозуля, надзвичайно різноманітні, що пов'язано в першу чергу з поширенням горобиних птахів, гнізда яких зозуля підкладає свої яйця. Зозулю можна зустріти на північній околиці тайги, в лісах, в лісостепу, в степу, в різноманітних за складом заростях по берегах стоячих або текучих водойм, у парках і садах, по окраїнах населених пунктів, високо (майже до 3000 м над рівнем моря) в горах і навіть по околицях пустель (наприклад в Чуйської області республіки Киргизія).

 

 

 

 

Подробнее...

Скільки живе Зозуля

 

 

Довжина тіла дорослих звичайних зозуль становить 32-34 см при розмаху крил 55-60 см Довжина хвоста – 12-15 див. Важать вони 100-130 р. Спина і голова буруваті або голубувато-сірі. Нижня частина тіла світла з темними поперечними смугами. Крила загострені і довгі. Першорядні махові пір'я пофарбовані в сірувато-бурий колір. Крайові кермові пір'я довгого хвоста коротше середніх. Очі облямовані тонкими кільцями голої шкіри.

Подробнее...

Види Зозуля

 

 

Систематика загону

семейтсво тураковые (Musophagidae) сімейство гоацины (Opisthocomidae) сімейство кукушковые (Cuculidae) підродина справжні зозулі (Cuculinae)

Подробнее...

Що їсть Зозуля

 

 

Живиться зозуля головним чином комахами і їх личинками. Вона надзвичайно ненажерлива, особливо багато поїдає різних волохатих гусениць, яких уникають багато комахоїдні птахи, їсть жуків, кобилок і пташині яйця. У шлунках двох зозуль, здобутих на південно-західних передгір'ях Алтаю в кінці червня, виявилося три десятки гусениць непарного шовкопряда, а у двох інших — залишки жуков, личинки жуків, кобилка і наїзник.

Подробнее...

Де мешкає Шишкар

 

 

 

 

Зазвичай клесты поширюються в більшій частині Європи і північної Азії.Також мешкають в лісах Північної півкулі. У Великобританії вони широко відомі, але мешкають у великих кількостях у великих штучних соснових лісах. Клесты мешкають у хвойних лісах, віддаючи переваги їли.

Подробнее...

Скільки живе Шишкар

 

 

Шишкар – птах незвичайно цікава і соціально активна. Швидко звикають до життя в нових умовах, стають довірливими і товариськими. Крім постійного руху по клітці, можуть проявити кмітливість і вибратися з неї.

Подробнее...

Види Шишкар

 

 

Розрізняють п'ять видів клестов: Шишкар-еловик, або звичайний шишкар (Loxia curvirostra Linnaeus, 1758)

Подробнее...

Що їсть Шишкар

 

 

Харчуються вони, головним чином, насінням хвойних дерев і лише в крайньому випадку їдять насіння деяких листяних дерев і маслянисті насіння;крім того, вони їдять комах, особливо попелиць. Для вскриванія шишок їм і служить перехрещений сильний дзьоб; при цьому вони або причіпляються до висить шишці вниз головою, або кладуть її на гілку і притримують лапами; кінчиком дзьоба вони спочатку розривають широкі лусочки шишок, а потім встромляють під них дзьоб і, піднімаючи лусочки, бічним рухом голови дістають насіння, які очищають потім в дзьобі від крилатки і оболонки. 

Подробнее...

Де мешкає Глухар

 

 

 

 

В колишнє час глухар водився у всіх суцільних лісах Європи і Азії, в Сибіру на сході до Західного Забайкалля, Олекминска і Вилюйска. У XVIII—XX століттях ареал і чисельність глухаря сильно скоротилися, місцями він зник. У Великобританії до середини XVIII століття глухар був зовсім винищений, а потім завезений туди з Швеції в 1837 році і прижився.

Подробнее...

Скільки живе Глухар

 

 

Самки починають гніздитися в неповному однорічному віці. Самці беруть участь у струмах з 2-3-річного віку, однорічні ж прилітають на струму, але зазвичай мовчать або "крэкают", токують рідко. Максимальна відома тривалість життя – більше 10 років.

Подробнее...

Види Глухар

 

 

Звичайний глухар важить від 3,5 до 6,5 кг (самець) і від 1,7 до 3 кг (самка). Довжина хвоста самців коливається від 27 до 37 см, самок — від 17 до 22 див.

Забарвлення оперення дорослого півня досить красива. Лоб і підборіддя з борідкою чорні з металевим відливом. Інша частина голови і шия сірі з тонкими струйчатыми темними поперечними смужками. Спина чорна. Темне пір'я надхвістя мають білі кінцеві смужки. Криюче пір'я крил і плечові пера каштанові з тонким струйчатым більш темним малюнком.

Подробнее...

Що їсть Глухар

 

 

Харчування глухаря, що мешкає в підзоні середньої тайги, визначали за даними аналізу зобов птахів здобутих у весняний (травень) та осінній (вересень- жовтень) період.Було встановлено, що основою харчування глухаря у вересні і жовтні

є ягідні чагарнички, переважно чорниця. Саме це рослина разом з ягодами складає третю частину раціону (36,2%). Після настання зими птахи харчуються цими рослинами до тих пір, поки вони повністю не покриються снігом. На початку зими глухар збирає їх під кронами дерев, під хмизом і в інших малосніжних і вільних від снігу місцях.

Подробнее...

Де мешкає Беркут

 

 

У беркуту величезний ареал проживання, його можна знайти по всій Голарктике від Канади до Мексики, на всьому Євразійському континенті від Північної Африки до Гімалаїв. В літературі описано безліч його підвидів, з найбільш відомих – A. c. homeryi, A. c. daphanea, A. c. canadensis та A. c. japonica. Беркут на більшій частині свого ареалу мешкає в безлюдних гірських районах, уникаючи селиться на рівнинних територіях і серед сільгоспугідь. Чим сильніше пересеченность місцевості, тим легше беркуту добувати їжу. В Європі беркут живе в різних ландшафтах. Найбільший інтерес представляють малолюдні території плоских рівнин, вкриті лісом в Скандинавії і європейської Росії. Тут, він полювати над відкритою, але все ж плоскою місцевістю.

Подробнее...

Скільки живе беркут

 

 

У дикій природі беркут живе 25 років. У зоопарках даний вид доживає до 40 і навіть 50 років.

Самка з самцем утворює пару на все життя. Вони також облюбовують певну територію, на якій будують гнізда. Тобто їх може бути кілька. Як правило, 2 або 3, іноді більше. За гніздами пара стежить протягом усього року. Постійно подновляет їх і підлаштовує.

Подробнее...

Види Беркут

 

 

 

Існує шість підвидів беркута, незначно розрізняються за розмірами і забарвленням оперення. Також їх розрізняють за місцем проживання:

A. c. chrysaetos: Євразія крім Піренейського півострова і східній та західній Сибіру.

Подробнее...

Що їсть Беркут

 

 

 

Раціон беркута складається з кролів, зайців, байбаків, качок, курей, гусей, можуть з'їсти також чаплю або журавля. Іноді полюють на змій, лис, молодих козуль, оленів. Цей агресивний орел часто вибирає в якості жертви тварина набагато більше за нього. Видобуток беркут видивляється сидячи на високих деревах або валунах. 

Подробнее...

Де мешкає Гарпія

 

 

Існують суперечки з приводу того, чи є гарпія самої великий хижий птах на землі.

Вчені стверджують, що є пернаті і великих розмірів, однак, те, що птах-гарпія одна з найбільших, цей факт залишається безперечним.

Подробнее...

Скільки живуть Гарпії

 

 

 

Коли починається сезон дощів, а це в квітні-травні, гарпії готуються до розмноження. До слова сказати, розмноження птахів відбувається не щороку, а через рік.

Ці птахи вибирають супутника один раз і на все життя. У сезон розмноження птиці не доводиться особливо метушитися – у неї вже є і будинок, і «родина».

Подробнее...

Види Гарпія

 

 

 

Південноамериканська гарпія (лат. Harpia harpyja) — великий хижий птах родини яструбиних. Єдиний вид роду свого.

Довжина тіла цього орла від 90 до 110 див. Самка важить 7, 5 — 9 кг, більш дрібний самець 4-4, 8 кг. Гарпія має темно-сіру спину. Світло-сіра голова з великими темними очима і порівняно невеликим, але потужним чорним дзьобом прикрашена широкими темними пір'ям. У момент порушення гарпія піднімає їх майже вертикально на голові на кшталт "ріжок". У молодих птахів хохол більш світлий. Черево біле, на оперенных лапах дрібні темні смужки. На шиї темний широкий нашийник. По довгому хвосту йдуть широкі поперечні смуги сірого кольору. Лапи надзвичайно великі і потужні, здатні витримати дуже велику вагу, пальці озброєні дуже довгими чорними пазурами.

Подробнее...

Що їсть Гарпія

 

 

Раціон гарпій складається з мавп, лінивців, але добре поїдаються ними і собаки, змії, ящірки, свині та інші тварини, які дуже часто перевершують вагою саму птицю.

Гарпія— єдиний хижак, який полює на деревних дикобразів. Моральні підвалини птахам невідомі, тому в їжу йдуть навіть побратими.
Якщо гарпія починає полювати, від неї не сховатися нікому. Свою жертву вона не упускає.

Подробнее...

Де мешкає Яструб

 

 

Яструб – птах-космополіт. Його можна зустріти повсюдно в будь середовищі, наприклад, на всій території Північної Америки, крім Арктичних широт і особливо густих лісів. Північні яструби на зиму мігрують на південь, наприклад, в Мексику або Південну Америку. Але в цілому ареал їх проживання поширюється від Аляски до Вест-Індії. З точки зору умов проживання ці птахи воліють лісові або чагарникові масиви, в тому числі і гірські, наприклад, у Євразії та США. Але ці ліси повинні бути добре освітлені. Тим не менш, яструба можна зустріти і на відкритих місцевостях. Самі дрібні представники роду воліють теплий клімат Австралії та Африки. А на Малайському архіпелазі та в Меланезії найбільша різноманітність видів яструбів.

Подробнее...

Скільки живе Яструб

 

 

Яструби дивно вправні і швидкі. Полювати вони воліють найчастіше із засідки і нападають на свою жертву по-справжньому блискавично, так що цей момент важко відстежити. Цікаво, що в запалі погоні яструб здатний зовсім втратити голову і навіть врізатися в яке-небудь виросло на шляху перешкоду, наприклад, високий будинок. Птахи, замечающие вилетів на полювання хижака, відразу ховаються в укриття, але це мало допомагає, так як яструб найчастіше виявляється швидше.

Подробнее...

Види Яструб

 

 

В роду справжніх яструбів відомо понад 40 видів: 

Перепелятники – найменші представники роду бувають пятнохвостыми, малими і звичайними.
Тювики трьох видів – європейський, никобарский і туркестанський.
Тетерев'ятники – звичайний і серобрюхий.

Подробнее...

Що їсть Яструб

 

 

 

Харчування яструба змінюється з віком. Чим крупніше і старше мисливець, тим крупніше і видобуток. Пташенята задовольняються комахами, підростаючи, переходять на змій, жаб. Дорослий представник даного виду полює на гризунів і досить великих птахів, яких не тільки б'є на льоту, але і дістає з гнізд. Якщо гніздо яструба знаходиться біля села, то його здобиччю може бути домашня птиця, цуценята та кошенята.

Подробнее...

Де мешкає Щиглик

 

 

У кожного виду щигля, як водиться, свої місця проживання. Чорноголовий щиглик живе на більшій частині Європи, зустрічається в Північній Африці, деяких частинах Азії. А в Росії птицю можна спостерігати в Західному Сибіру, а також на сусідній території Кавказу. Щиглики селяться в рідколіссі, частіше в садах і листяних гаях. Навесні птахи створюють пари і кочують у пошуках місця гніздування. До осені вони збиваються в зграї. Менша частина щеглов відлітає на південь, а велика залишається зимувати.

Подробнее...

Скільки живе Щиглик

 

 

 

Щиглик є досить поширеним представником пернатих, тому одомашнення не впливає на популяцію і чисельність птахів у природі. Навіть доросла птиця здатна пристосуватися до суспільства людині, варто лише приділяти увагу птиці і почекати, поки пройде достатньо часу, щоб птиця звикла.

Подробнее...

Види Щиглик

 

 

Умовно в роду щеглов можна виділити кілька аналогічних видових гілок:

Зеленушки: желтогрудая (Carduelis spinoides), китайська (Carduelis sinica), звичайна (Carduelis chloris), уссурійська (Carduelis sinica ussuriensis).

Подробнее...

Що їсть Щиглик

 

Основне живлення щеглов в природі – насіння різних рослин, причому деякі щиглики воліють бур'яни, а інші – культурну рослинність. Комах птахи теж їдять, але в меншій мірі. Якщо ви завели щигля у себе вдома, то забезпечити йому здоровий раціон навряд чи складе проблему. Птах із задоволенням ласує зерновими сумішами з проса і вівса з додаванням реп'яха, хвойного, конопляного насіння соняшнику, насіння кульбаби або салату.

Подробнее...

Де мешкає Цесарка

 

 

Звичайна цесарка – корінний житель Африки, де її свого часу і одомашнили, але цей птах зустрічається також на Мадагаскарі. А вже одомашнена цесарка разом з людьми просмикнула шлях у Стародавню Грецію і Рим. Трохи пізніше птах потрапила в Європу, де й залишилася, знову ж таки, в домашньому варіанті.

Подробнее...

Скільки живе Цесарка

 

 

У дикій природі шлюбне час царської птиці припадає на сухий сезон. Тому курчата цесарки бояться холоду і вогкості

Здатність цесарок пристосовуватися до середовища і бути невибагливими в кормах пов'язана з їх тривалою життям в 10-11 років.
Але одомашнених птахів розводять заради дієтичного м'яса і харчових яєць. Тому термін їх життя в неволі не перевищує 2-3 років.

Подробнее...

Види Цесарка

 

 

Дика цесарка.

Ці пернаті, від яких веде своє походження домашня порода цесарок, мешкають в лісостепах і низькорослих лісах Африки і налічують кілька видів. У природних умовах це кремезні наземні пташки з сильними ногами. Цесарки добре бігають і можуть долати бігом шлях до 20 км. Види диких цесарок на відміну від домашніх порід, представляють переважно декоративну цінність. Нижче пропонуються описи найбільш популярних серед птахівників-любителів видів дикої і домашніх порід цесарок.

Подробнее...

Що їсть Цесарка

 

 

 

Цесарят годують, як і курчат, але кормами з більш високим вмістом білка (свіжий сир, сухе молоко, пшоно, дроблена кукурудза, пшениця).

У перші дні життя основний корм — круто зварені яйця, пшоно або пшенична каша. Тижневого віку цесарята охоче їдять дрібно нарізану свіжу траву (листя конюшини, люцерни, салат, дикорослі трави, кульбаба, листя капусти). Цесарки, як і гуси, потребують великої кількості зелених і соковитих кормів. Їдять харчові залишки, бадилля, овочі, подрібнене сіно, турнепс, кормовий буряк, силос, сінаж, листя кукурудзи.

Подробнее...

Де мешкає Іволга

 

 

Широко поширений вид. У континентальній Європі гніздиться на більшій частині території, піднімаючись на північ до 63° с. ш. у Швеції та Фінляндії, і 61° с. ш. в Європейській частині Росії. На Британських островах зустрічається лише в східній Англії. Окремі пари гніздяться на Азорських островах і острові Мадейра. Гніздовий ареал в Азії займає всю західну її частину аж до долини Єнісею, гірських районів Південної Сибіру і Центральної Азії і нижньої течії Гангу в Індії і Бангладеш.

Подробнее...

Скільки живе Іволга

 

 

Іволги — моногамні птахи. Поза сезоном розмноження вони зустрічаються частіше поодинці, але в шлюбний період самець і самка нерозлучні. Своїх обраниць самці приваблюють, голосно співаючи на кінці гілки, стрибаючи і розпускаючи хвіст. Суперників проганяють з жорстокістю.

Подробнее...

Види Іволга

 

 

Залежно від особливостей забарвлення голови і співвідношення довжини першорядних махових пір'їн виділяють 2 підвиди звичайної іволги:

O. o. oriolus Linnaeus, 1758. Друге махове перо більше п'ятого. За оком чорної плями немає. Зовнішня пара стернових пер в основний половині чорна. У 2-4-й зовні пара стернових пер чорна забарвлення займає половину або більше половини основної частини пера. Гніздиться в Європі, Західному Сибіру і північної половині Казахстану на схід до Єнісею, в Азії від Туреччини, Кавказьких гір, центрального Ірану до Ферганської долини, озера Зайсан, Алтаю, Західного Sayana, Джунгарського Алатау. Мігрує в Східну і Південну Африку, північний захід Індії.

Подробнее...

Що їсть Іволга

 

 

«Продуктами», складовими щоденний раціон харчування іволги, є безхребетні, головним чином, гусениці метеликів. У їжу йдуть також великі гусениці бражників, а також волохаті і колючі гусениці шовкопрядів. Рідше вживаються гусениці волнянок. Що стосується різноманітності в харчуванні іволги, то це відноситься і до дорослих метеликам, як денним, так і нічним, – вони теж йдуть у їжу.

Подробнее...

Де мешкає Жайворонок

 

 

Поширені польові жайворонки по всій Палеарктике (крім тундри, Анадирського краю і деяких пустельних областей крайнього півдня, Середньої та Центральної Азії), а також на півночі Африки. У числі деяких інших європейських птахів польовий жайворонок був завезений людьми в Північну Америку і Нову Зеландію. З північних районів свого проживання жайворонки на зиму відлітають, у південних ведуть осілий спосіб життя. Зимують ці птахи в країнах Західної Європи, на півдні Азії та на півночі Африки.

Подробнее...

Скільки живе Жайворонок

 

 

До настання холодів ці птахи перелітають в більш теплі південні регіони. Але свої місця гніздування вони не поспішають залишати. Ті птахи, які живуть в теплих краях в основному там і осідають. Так ведуть себе польові жайворонки Європи і Криму.

Інші прилітають на місця свого гніздування ще під час лежання на землі снігу. Як правило, першими прилітають самці, а вже через кілька днів і самки. Пари, які утворюються після прильоту, дружно займаються благоустроєм гнізд. Гнізда будують так, що вони практично непомітні на місцевості, повністю зливаються з природою.
Інкубаційний період у жайворонків починається з середини грудня і триває близько двох тижнів. Як правило, у них буває від трьох до п'яти яєць. Новонароджені пташенята народжуються сліпими з негустим оперенням.

Подробнее...

Види Жайворонок

 

 

Головний рід Alauda з поперечними носовими ямками, 10 маховим пір'ям і плюсною довше середнього пальця. Жайворонок польовий (Alauda arvensis) кольору зверху сіро-бурого різних відтінків з більш темними цятками; нижня сторона білувата; груди і боки черева з темними осьовими плямами; зовнішні стернові пера білі з чорним внутрішнім краєм, верхівка крила утворена 4-ма маховими і доходить до половини вилоподібний хвоста; довжина 18 см. Населяє поля і луки Європи, південно-запной Азії та північної Африки; в СПб. губернію прилітає у 2-й половині березня; виводити пташенят 2 рази на літо, а при сприятливих умовах і 3; яйця висиджують обидві статі. Незважаючи на безліч ворогів (хижі птахи і ссавці, і особливо людина), польові жайворонки збільшуються в числі.

Подробнее...

Що їсть Жайворонок

 

 

В якості їжі рослинного походження польові жайворонки вживають насіння різних трав та злакових рослин (насіння воробейнік, пікульніка, пташиної гречки). Польові жайворонки завжди не проти поласувати насінням, наприклад, дикого проса. Під час дозрівання злакових культур на полях польові жайворонки нерідко годуються на пшеничних полях. Найчастіше здійснюють набіги і на поля, засіяні вівсом. У той же час серед цих птахів явно не популярні ячмінь і жито. Причина полягає в тому, що ці культури більш маслянисты. 

Подробнее...

Де мешкає Гриф

 

 

Основне середовище проживання цієї птиці — гори. Іноді їх можна знайти в Африці та Європі.

Подробнее...

Скільки живе Гриф

 

 

 

У птахів з'являється здатність виробляти пташенят приблизно через шість років після народження.

Серед грифів існують лише моногамні спілки, самець проявляє увагу тільки до однієї партнерки, а виховують пташенят обоє батьків.
Шлюбні ігри починаються у птахів у січні тривав аж до липня. У цей період партнер доглядає за своєю обраницею, що супроводжується підвищеною увагою, шлюбними танцями на землі і парениями в повітрі.

Подробнее...

Види Грифа

 

 

 

До птахів сімейства грифів належать також сипи, які надзвичайно нагадують по виду американських грифів, проте вчені не схильні об'єднувати їх спорідненістю, зате вважають грифів близькими стерв'ятникам і бородачам.

Птахи в середньому мають довжину близько 60 см і вага до двох кілограм. Воліють обживати гірські схили, пустелі і савани, тому що люблять добре переглядаються і протяжні території, не залишають обжитих місць і не мігрують.
Птахи грифи (як видно на фото) не відрізняється особливо привабливою зовнішністю, мають в основі темний пір'яний колір: сірий, бурий або чорний; довгу шию, яка у більшості видів птахів грифів не має пір'я і вкрита пушком.
У них величезний, гачкуватий і, відрізняється потужністю, дзьоб, сильно видатний зоб; великих розмірів, округлі по краях, широкі крила; східчастий хвіст, відрізняється жорсткістю.

Подробнее...

Що їсть Гриф

 

 

 

Шлунок грифа має великий обсяг, і він дозволяє йому споживати значну кількість їжі.

А шлунковий сік володіє такою силою, що здатний розчиняти навіть кістки видобутку. Ці птахи типові падальщики.
Вони здатні споживати в їжу навіть абсолютно розкладання і зіпсувалися тварин. Природа подбала про те, щоб гній від трупа і його зіпсована кров текла з рота грифа по коміру з пуху на землю.

Подробнее...

Де мешкає Сипуха

 

 

Майже кожен вид сипух прив'язаний до певного місця проживання, тільки в Австралії зустрічаються різні види цих птахів, а в Африці, на Мадагаскарі і в Південно-Східній Азії навіть збереглися реліктові представники роду. Ці сипухи відрізняються гігантськими розмірами в порівнянні з сучасними птахами. Саму велику територію проживання займає сипуха звичайна.

Подробнее...

Скільки живе Сипуха

 

 

 

Нічна сова - ще одна назва сипухи, що визначає її спорідненість з загоном сов. Вдень ця птиця відпочиває (для денного сну сипухи іноді збираються групами), а вночі вилітає на полювання. В польоті сипуха періодично змінює висоту, оглядаючи свої володіння в пошуках здобичі, чи влаштовує засідки. Вона літає так безшумно, що жертва часто не чує наближення небезпеки. Ця особливість властива сипухам, завдяки особливим закінченнях махових пір'їн на їх крилах.

Подробнее...

Види Сипуха

 

 

 

Деякі наведені нижче види птиці дослідники вважають підвидами. Проте, згідно з сучасною класифікацією, багато підвиди сипухи з часом стали цілком самостійними видами. 

Tyto alba — Сипуха звичайна. У неї налічується близько 46 підвидів, докладніше про які можна дізнатися в статті про сипухе звичайної на нашому сайті.
Tyto aurantia — Сипуха золотиста або бисмарковая
Tyto castanops — Сипуха тасманійська або норная
Tyto deroepstorffi — Сипуха андаманская

Подробнее...

Що їсть Сипуха

 

 

 

 

Основну їжу сипух складають різні мишоподібні гризуни. Але іноді сипухи полюють і на дрібних птахів, кроликів, жаб, рептилій, великих жуків і навіть кажанів.

Подробнее...

Де живе сова

 

 

Сови живуть по всьому світу, не знайти їх тільки в Антарктиді. У Росії живе 17 видів сов. Велика кількість цих птахів можна знайти в лісах, і лише деякі з них живуть на відкритій місцевості.

Подробнее...

Скільки живе сова

 

 

Сови — численний загін птахів зі специфічним способом життя і фізіологією. Переважна більшість сов ведуть нічний спосіб життя, за що їх називають нічними хижими птахами на противагу орлам і соколи, яких називають денними. Систематично ці групи хижаків не пов'язані між собою, до совам найближче стоять дрімлюги і... папуги. Всього відомо 220 видів сов.

Подробнее...

Види Сов

 

 

Вухата сова (лат. Asio otus) має довжину 31-36 сантиметрів. Розмах крил птаха досягає 86-98 див. В забарвленні цього виду сови переважає сіро-бурий відтінок з строкатими плямами, груди має білий колір. На верхній стороні тіла розташовуються темні плями, на нижній стороні виділяються поперечні смуги. На голові ушастой сови знаходяться великі вушні пучки, які складаються з шести пір'я. Живе сова в хвойних лісах, в якості місць для гніздування воліє європейські країни або північ Азії, на зимівлю відлітає на північ Африки. Живиться вухата сова гризунами, мишами, полівками, комахами і птахами.

Вухата сова (лат. Asio otus)

Подробнее...

Що їсть Сова

 

 

Харчування сови, для того щоб вона залишалася здоровою, має бути повноцінним, тому якщо сова утримується в неволі, її потрібно забезпечити живим кормом у вигляді мишей і щурів, а також всякими добавками у вигляді м'яса, м'ясних кісток, пір'я.

Крім того, відмінною підгодівлею є слимаки, черв'яки, нічні метелики інший корм, який зустрічається в природі. Коли немає можливості забезпечити достатню кількість косної матеріалу, м'ясо додається перемелена яєчна шкаралупа.
У природі сови залежно від виду можуть споживати різну кількість гризунів і дрібної дичини, тому, з'ясовуючи, чим харчується сова того чи іншого виду, потрібно в першу чергу визначити її ареал проживання і можливу здобич.

Подробнее...

Де мешкає пугач

 

 

Місця проживання цієї птиці – лісова зона, степу, пустелі, гірські ущелини. Не живе філін лише в тундрі. Ведучи осілий спосіб життя, ці птахи прив'язуються до своїх ділянках проживання, хоча зміна місць гніздування відбувається щорічно. Звичайні гнізда – це ямки на землі, без підстилки, які витоптує самка. Іноді гніздо філіна розташоване на дереві. Однак у будівництві такого гнізда філін не бере участі – займає гнізда, покинуті хижими птахами. У кладці зазвичай 3-4 яйця білого кольору. Насиджує самка – місяць вона не залишає гнізда. Турбота про її прожиток – заслуга самця. Час появи кладок в середній смузі Росії – березень-квітень. Пташенята живуть у гнізді 30 днів. В цей час пугач стають агресивними – можуть напасти навіть на собак-пастухів.

Подробнее...

Скільки живе пугач

 

 

Розмноження

Гніздиться він у Європі, Північній Азії. Гніздо — проста, столочена самкою ямка, без підстилки, зазвичай на землі (рідко займаються покинуті гнізда інших птахів). У кладці зазвичай 2-3, іноді 4 і навіть 5 яєць. Насиджує самка близько 35 днів. Добре здатними до польоту молоді пугачі стають у віці трохи більше трьох місяців. Серед молодих птахів відзначається велика смертність: пташенят у виводку зазвичай менше, ніж яєць в кладці. Пояснюється це тим, що пугачі починають насиживать після відкладання першого яйця і тому пташенята різновікові.

Подробнее...

Види пугач

 

 

Непальська пугач

Непальська філін(лат. Bubo nipalensis) — азіатська птах із сімейства совиних.
Непальська філін досягає довжини від 51 до 61 див. Живиться переважно гризунами та дрібними птахами, але може бути також шакалів і великих курячих.
Місце поширення — це багаті опадами лісові регіони Гімалаїв, Індокитаю та Малайзії. З-за свого виділяється, схожого на людський голос призову непальського філіна називають в деяких регіонах Шрі-Ланки «улама» або «чортова птах».
Непальська філін гніздиться в посушливий період. Про біології гніздування відомо мало.

Подробнее...

Що їсть Пугач

 

 

Харчування цієї сови досить різноманітне. Філін воліє мати в якості жертви бурундуків або ховрахів. У нічний час він відлітає пополювати. Літає філін в пошуках необхідної їжі практично над землею. Такі птахи, як глухар, тетерів і рябчики серед пугачів також користуються популярністю. Цей птах з легкістю ловить рибу і жаб.

Варто зауважити, що процедура лову риби дуже кумедна і цікава. Сова влаштовується на гілках найвищого дерева, причому відстань від води складає приблизно 250 метрів. Потім хижак чекає, коли жертва виникне у кромки води.

Подробнее...

Скільки живе галка

 

 

 

 

Галки (Coloeus monedula) зустрічаються майже всюди—в Євразії, крім північних і південних районів, в Північно-Західній Африці і Малій Азії. За розмірами галка декілька дрібніше своїх родичів — грача і ворони, маса тіла галки не перевищує 130-225 р. Оперення чорне, на голові, хвості та крилах з пурпурно-синім металічним блиском, шия зверху і з боків сіра.

Подробнее...

Де мешкає галка

 

 

 

Поширена на заході Палеарктики від Скандинавії, північно-заходу Африки до Прибайкалля, Монгольського Алтаю, Східного Тянь-Шаню. На півночі досягає лесотундр, на півдні зустрічається до Палестини, Ірану, заходу Гімалаїв. Відлітає на зиму з північно-східних частин ареалу. Типовий синантропный вигляд, поширення в природних ландшафтах залежить від наявності місць для гніздування — старих листяних лісів з дуплами, виходів скель, обривистих берегів. В даний час основна частина світової популяції зосереджена в населених пунктах і агроландшафтах, де галки гніздяться на будівлях.

Подробнее...

Види галки

 

 

Підвиди різняться деталями забарвлення, зокрема у Східній Європі та Західній Сибіру, Передньої Азії переважають або у всякому разі численні особини з помітним білим "нашийником", різко відмінні за забарвленням східноазійські галки, яких часто вважали за особливий вид; вони диморфны, крім птахів сірого забарвлення, часто зустрічаються "рябі". Є і екологічні відмінності в характері перебування, деталях гніздовий життя і т. д. 3 підвиди..

 

Подробнее...

що їсть Галка

 

 

В їжі пташенят переважають дощові черв'яки, павуки, жуки, прямокрилі, мухи, гусениці метеликів. Дорослі птахи у весняно-літній період харчуються безхребетними тваринами, в осінньо-зимовий їх кормом стають насіння хлібних злаків, харчові залишки і відходи. На півдні Східного Сибіру, у Монголії, Китаї і Японії зустрічається даурська галка (С. dauricus). Від звичайного він відрізняється білуватою забарвленням низу тіла.

Подробнее...

Види сіра ворона

 

 

Сіру і чорну ворон одні вчені відносять до різних видів, інші вважають їх підвидами одного виду. Друге припущення, швидше за все, ближче до істини, так як в місцях зустрічі популяцій сірих і чорних ворон вони нерідко схрещуються між собою, даючи плодюче потомство. Гібриди мають темно-сіре забарвлення з чорними головою, крилами, ногами і хвостом. Сіра ворона живе в Європі - на схід від р. Ельби і в Західному Сибіру. Чорна ворона мешкає в Західній і Центральній Європі, Середній і Східній Азії, Північній Америці. Сіра ворона має двобарвне забарвлення - голова, горло, "краватка" на грудях, крила, ноги і хвіст чорного кольору, все інше - сіре. Чорна ворона має цілком чорну забарвлення. Маса тіла ворон - 460 - 690 р.

Живуть ворони найчастіше на околицях лісів і галявин, очеретяних заростях, схилах берегових обривів, заростях річкових долин, а також поблизу житла людини

Подробнее...

Скільки живе сіра ворона



 

Осінні міграції проходять пізньої осені і предзимье, зворотний відліт – ранньою весною. На міграціях тримаються розрідженими неоформленими зграями. На крайній північ ареалу, в Заполяр'ї, ворони прилітають у другу-третю тиждень квітня, задовго до перших проталин.

Подробнее...

Де мешкає Сіра ворона

 

 

Поширена в Євразії від північної частини Великобританії, Скандинавії і Кольського півострова, Данії, долини Ельби, середніх частин Чехії, Угорщині, на схід до долини Єнісею і передгір'їв Алтаю, на південь до південного узбережжя Балканського півострова, в Малій і Передній Азії, у Туркменії і більшій частині Казахстану, в дельті Нілу, на островах Середземного моря.

Подробнее...

Що їсть Сіра ворона

 

 

Зиму ворони проводять біля житла людини. Годуються на смітниках і звалищах відходами, покидьками, харчовими залишками. Особливо великі скупчення ворони утворюють разом з галкамі і граками у великих містах. Ночують вони в центральних частинах міст: на деревах у парках, садах і скверах, на дахах і карнизах будівель. Вдень вони відлітають годуватися на окраїни і в передмістя, увечері знову повертаються на ночівлю. Частина міських птахів живе осіло протягом усього року, вони годуються і ночують недалеко від своїх гнізд. Ворона — птах злодійкувата; може бути, в. назву вона отримала тому, що не проти стягнути все, що погано лежить. Вона краде яйця у домашніх птахів, нападає на курчат і каченят, часто знищуючи цілі виводки. Щоб потягти куряче яйце, вона пробиває його, верхню частину дзьоба засовує в дірку, а нижній підтримує яйце.Шкідливою птахом доводиться вважати ворону в мисливських господарствах, де вона нападає на гнізда і пташенят тетеруків, куріпок, качок і куликів. 

Подробнее...

Де живуть Горобці

 

 

Горобці заселяють усю земну кулю. Найбільше горобцеподібні мешкає в лісових районах теплих і теплих широт. В міру просування на північ їх кількість істотно скорочується. Приміром, в тундрах європейської частини Російської Федерації до воробьинообразным відноситься не більше двадцяти дев'яти відсотків від загальної кількості видів птахів, які були зареєстровані на даній території. Що стосується Якутії, то там представників горобцеподібні і того менше.

Подробнее...

Види Горобця

 

 

- Земляний горобець

- Африканський сероголовый горобець
- Коротколапый горобець
- Польовий (червоноголовий, сільський) горобець
- Горобець монгольський земляний
- Жовтий горобець
- Рудий горобець
- Іспанська горобець
- Кам'яний горобець
- Монгольський сніговий вьюрок
- Пустельний горобець
- Сніговий горобець
- Жовточеревий горобець
- Горобець шафрановий
- Ткачики
- Горобці звичайні: домовик і польовий

Подробнее...

Що їсть Горобець

 

 

Основний корм горобця – рослинна їжа. Комах горобці ловлять для того, щоб вигодовувати пташенят, яким в період активного росту необхідна білкова їжа. У сільській місцевості для пошуку прожитку горобці злітаються на поля і фермерські угіддя, підбираючи зерна або насіння сільськогосподарських культур. Воробей іноді може завдавати істотної шкоди сільському господарству, склевывая плоди і ягоди в садах, поїдаючи злакові культури (найбільший збиток від горобця влітку: від нього страждають посіви соняшнику та конопель).

Подробнее...

Скільки живе Горобець

 

 

Воробей зустрічається як у місті, так і за його межами. Він добре пристосований до життя поряд з людиною, адже тут завжди можна знайти корм для прожитку. Раціон харчування по більшій частині складається з насіння сільськогосподарських культур, а також з ягід.

Подробнее...

Де живуть Лелеки

 

Ареал поширення білого лелеки досить широкий. Його можна зустріти на всій європейській і азіатській території. Зимує білий лелека в тропічній Африці чи Індії. Причому та популяція лелек, яка заселила південні райони Африканського континенту, дотримується осілого способу життя. Осілими є і деякі лелеки, що живуть в Західній Європі. Це ті території, для яких властиві більш теплі зими. Мігруючі лелеки відправляються на зимівлю за двома маршрутами. Особини, які гніздяться на захід від річки Ельба використовують наступний маршрут: після перетину Гібралтарської протоки дані птахи залишаються зимувати в Африці.

Подробнее...

Скільки живуть Лелеки

 

 

 

Білий лелека – це дуже велика чорно-біла птах з довгими шиями, ногами і дзьобом. Самці відрізняються від самок всього лише більш великими розмірами. Голос, а вірніше голосне клацання дзьобом, відтворюється лелеками кожен раз при зустрічі партнерів і після спарювання під час гніздування. Виділяють 2 підвиди – європейський і азіатський білі лелеки. Азіатський підвид дещо більші за розмірами.

Подробнее...

Види Лелек

 

 

Лелеки належать до сімейства птахів із ряду голінастих. Лелеки існують на Землі з давніх часів – по історичних розкопок вчені змогли описати 27 видів, з них 7 видів можна зустріти сьогодні в природі. На даний момент, до загону Лелечих

Подробнее...

Що їсть Лелека

 

 

 

Раціон харчування білих лелек включає в себе головним чином дрібних хребетних тварин. А також різних безхребетних. Мешкають на європейській території лелеки завжди ніколи не відмовляться від гадюк, вужів, жаб і жаб.

Подробнее...

Де живуть Орли

 

 

Существует несколько различных видов орлов. В большинстве случаев эти птицы являются обитателями умеренной и субтропической зоны Евразии. Орлов можно встретить на территории от Шотландии до Монголии, Казахстана и Индии. Клинохвостая вариация птиц обитает в Австралии. Хохлатые и гребенчатые орлы встречаются на территории Африки. При это наиболее распространенным видом является степной орел, который населяет территорию Чехии, Словакии, Украины, Испании, Турции

 

Подробнее...

Скільки живуть Орли

 

Різні види орлів на волі проживають різну кількість років.

Сип білоголовий з усіх представників живе менше всіх, 38 років.
Беркути проживають до 50 років.
Трохи більше живе орел-скоморох, близько 55 років.

Подробнее...

Види Орлов

 

 

До підродини орлов, крім так званих типових орлов, також відносяться орлани, гарпії і змієїд.

ВИДИ ОРЛОВОрлан-білохвіст живиться переважно рибою, яку він спритно витягує з води. На північноамериканському континенті цьому євразійської птиці відповідає птах, увічнений на гербі США - білоголовий орлан.

 

Подробнее...

Що їсть Орел

 

 

Орли – першокласні мисливці. Вони можуть на льоту виловити рибу з водойми, без праці хапають дрібних птахів, полюють на кажанів. Їх жертвами можуть стати і дрібні гризуни, різні для кожного ареалу проживання.

Іноді орли нападають і на великих тварин, переважно домашню худобу – телят, ягнят та інших.

Подробнее...

Де мешкають Куріпки

 

 

Ареал проживання сірої куріпки простягається від Півночі Португалії і берегів Англії до Алтаю. Ріка Обь служить межі, за якою ці птахи вже не зустрічаються. На північ місця проживання куріпок простягаються до Білого моря, на півдні та сході – до кордонів Ірану й Малої Азії.

Для гніздування сірі куріпки вибирають поля або степу, іноді луки. В цілому, птахи віддають перевагу місцевості, де на відкритих просторах ростуть чагарники, є яри або широкі балки. Іноді на годівлю зграї куріпок прилітають на фермерські поля, засіяних вівсом, просом або картоплею.

Подробнее...

Скільки живуть Куріпки

 

 

Куріпки утворюють моногамні пари. З приходом весни самці запекло відстоюють свої ділянки часом в серйозних боях. Гніздо птахи являє собою невелику ямку, вириту в землі і ретельно замасковану серед заростей чагарнику. Дно гнізда викладається невеликою кількістю трави і пуху. В кінці квітня в гнізді з'являються до 20 яєць.

Подробнее...

Види Куріпок

 

 

 

Тундреная куріпка, Кам'яна куріпка, Пустельна куріпка, Біла куріпка, Вінценосна куріпка, Длинноклювая куріпка, Белогорлая шпорцева куріпка
Пустельна курочка, Мадагаскарська куріпка, Чагарникова звичайна куріпка, Рідкісні куріпки Азії. Куріпка Боултона, Рідкісні куріпки Азії. Унікальні види

Подробнее...

Що їсть Куріпка

 

 

Найчастіше сьогодні сіра куріпка гніздиться в полях і луках, близько розташованих біля лісів і просік. Віддає перевагу посіви вівса, гречки, проса. Не рідко виводки зустрічаються на картопляних полях. Саме тому розуміємо, що основу їх раціону складає рослинна їжа, наприклад, насіння. Також куріпка їсть дрібних комах, черв'яків.

Подробнее...

Де мешкають Дрозди

 

 

БЕЛОЗОБЫЙ ДРОЗД

любить світлі хвойні ліси невисоких гірських системах помірних широт. Зиму цей вид проводить в середземноморському регіоні.

Мешкає ЧОРНИЙ ДРОЗД в рівнинних і гірських лісах Європи, в Північно-Західній Африці, в Азії від Малої і Середньої Азії до півночі Індії і південних провінцій Китаю. У більшості названих місць це осілий птах, але з північних районів ареалу деяка частина птахів восени відлітає на південь. На відміну від більшості дроздов чорний дрізд влаштовує гнізда на землі або на невисоких пнях дерев. Веде потайний спосіб життя, а тому рідко попадається на очі. Зате його пісню, дуже схожу на пісню співочого дрозда, але більш повільну і сумну, неважко почути в лісі. У країнах Західної Європи чорний дрізд охоче селиться останнім часом і в містах — у парках, на кладовищах і навіть на вулицях. У містах він веде осілий спосіб життя і іноді гніздиться взимку.

Подробнее...

Скільки живуть Дрозди

 

 

Тривалість життя: до 17 років.

Хвороби
Здорові птахи активні, рухливі, добре їдять, із задоволенням купаються, не хохлятся. Очі і дзьоб чисті, пір'я не скуйовджене.
Неінфекційні захворювання

Подробнее...

Види Дроздів

 

 

Дрозд (лат. Turdus) – птах, яка відноситься до загону горобиних. До сімейства дроздовых відноситься 62 різновиди, на території Росії зустрічається близько 20 видів. Найпоширеніший – співочий дрізд, його маса сягає 55-100 грам, довжина тіла 21-25 див. Спина і хвіст пофарбовані в шоколадно-коричневий колір з сріблястими плямами. Черевце біле, боки строкаті. Груди жовтуватий, з темними бурими цятками, зона під крилами рудувата. У молодих забарвлення більш тьмяний, статевий диморфізм не виражений.

Подробнее...

Що їсть Дрозд

 

 

У природі в літній час дрозди харчуються всім живим, що знайдеться в лісовій підстилці, — дощовими черв'яками, молюсками, слимаками, павуками і навіть комарами.

Восени дрозди переходять на харчування рослинною їжею — ягодами і фруктами. В моєму саду дрозди і шпаки завдають великої шкоди винограду, малині, агрусу і навіть полуниці. А по осені багато яблука несуть на собі відмітини дроздовых дзьобів.
Тобто по здатності засвоювати їжу дрозд досить пластична птах.

Подробнее...

Де мешкає Вівсянка

 

 

Співоча пташка вівсянка мешкає на всій території Європи, часто зустрічається в Ірані і в багатьох районах Західної Сибіру. На півночі крайньою точкою поширення є Скандинавія і Кольський півострів.

Що стосується територій колишнього СРСР, то тут ареал гніздування проходить на півдні України і Молдови. Відокремлені ділянки є і в гірських рівнинах Ельбрусу.
У середині XIX століття птицю звичайну вівсянку навмисно вивезли з природного ареалу проживання, зокрема з Великобританії, на острови Нової Зеландії.
Чисельність популяції желтоголовой птахи багаторазово зросла з-за великої кількості кормів у холодний період, і помітно меншій кількості хижаків, истребляющих вівсянок.

Подробнее...

Скільки живе Вівсянка

 

 

Шлюбний період у солодкоголосих птах починається з середини квітня і до кінця місяця птиці обзаводяться парами. Яскраві і дзвінкі самці годинами красуються перед самками, заливаючись переливчастою трелью. Коли самка вибрала собі пару, починається пошук місця і споруда гнізда для майбутніх пташенят.

Відбувається це в середині травня, коли грунт вже достатньо прогріта, адже вівсянки гніздяться прямо на землі, під кущами, або у високій траві на краю ярів.
Часто вівсянка вибирає відкриті місця, але в період розмноження воліє вкрити сімейне вогнище від сторонніх. За формою гніздо нагадує неглибоку миску.

Подробнее...

Види Вівсянки

 

 

З підродини овсянковых, що включає до 197 видів, найчастіше містять звичайну Emberiza citrinella. Поширена вона від Скандинавії та Іспанії на заході до басейну Вілюя і західного узбережжя Байкалу на сході. Вівсянки розміром з боргової горобця, але з більш довгим хвостом. Самець відрізняється від самки більш яскравим оперенням і гучною піснею. Характерні яскраво-жовте із золотистим відтінком нижня частина тіла і "шапочка". В іншому оперенні присутні бурі, сірі та коричневі тони. Самки забарвлені в сірувато-жовті і бурі кольори і мають більше пестрин.

Дубровник  

населяє заплави річок, торф'яні болота, луки і вигорілі ділянки лісу з рідкісними стосами верболозу і берізками. Ареал його поширюється по всій Північній Азії, за винятком Крайньої Півночі, та лісової зони Східної Європи. Взагалі-то це азіатські птиці, проникли на захід порівняно недавно.

Подробнее...

Що їсть Вівсянка

 

 

Вівсянки в природі харчуються насінням рослин і комахами. Пташка вівсянка приносить велику користь сільському господарству, знищуючи комах-шкідників та насіння бур'янів. В умовах домашнього утримання цих птахів годують зерновою сумішшю з очеретянки, проса, вівсяної крупи і насіння смітних рослин.

Подробнее...

Де мешкає сплюшка

 

 

Сплюшка – досить рідкісний вид. На сьогоднішній день ця совка найчастіше зустрічається у південних лісах. Тим не менш, ареал її проживання поширюється на більшу частину Європи, південні території Сибіру до озера Байкал, а також охоплює Малу Азію, доходить до середньоазіатських передгір'їв, продовжується на Близькому Сході і в Північній Африці. Сплюшка – птах перелітний, на зиму вона може відлітати в тропіки, наприклад, в Африку на південь від пустелі Сахари. У Росії сплюшку можна спостерігати в лісових зонах, розташованих в річкових долинах, наприклад, на Далекому Сході.

Подробнее...

Скільки живе сплюшка

 

 

Парна життя сплюшек починається в квітні. Самець приваблює піснею-плачемо самочку і чекає її відгуку. Виникли пари гнізд в звичному розумінні не будують. Яйця можуть відкладатися прямо в затишне місце на землі або в дуплі дерева. Зазвичай їх кількість від 2 до 5 штук.

Під час насиджування самець годує совушку з дзьоба в дзьоб принесеної здобиччю до 15 разів за ніч, а інший час, вільний від полювання, проводить поруч з самочкой, охороняє її спокій. Інкубаційне час складає близько 20 днів. Пташенята з'являються на світ сліпими, але в пуху. Вони починають бачити до 6-8 дня.

Подробнее...

Види сплюшка

 

 

 

Вид сплюшка Otus scops
Царство: Тварини
Тип: Хордові
Підтип: Хребетні
Клас: Птахи
Підклас: Новонебные
Загін: Совообразные
Сімейство: Совині
Вид: Совки
Зовнішній вигляд
Сплюшка – маленький представник сімейства совиних. За розміром вона рідко перевищує 20 см, а важить не більше 120 грамів, ось тільки розмах крил сплюшки досить масштабний – 50 див. Справжній вигляд цієї сови можна спостерігати тільки ввечері. Виходячи із стану нерухомості, сплюшка по-справжньому перетворюється.

Подробнее...

Що їсть Сплюшка

 

 

У плані харчування сплюшка досить невибаглива. Однак невеликі розміри цієї совки не дозволяють їй полювати за великими ссавцями, та й взагалі до них сплюшка досить байдужа, якщо і зловить яке-небудь хребетна, то вкрай рідко. Частіше сплюшки полюють на комах, великих нічних метеликів, хрущів, іноді жаб і ящірок. Для пташенят совка теж не вибирає їжу, це можуть бути і дрібні гризуни, та сарана, і метелики, і бабки. Оригінальною поведінкою відрізняється годування сплюшки самцем в період висиджування пташенят. Про початок нічного полювання самець сповіщає сплюшку свистом, а спіймавши здобич, передає її самиці з дзьоба в дзьоб, як ніби цілуючи її. 

Подробнее...

Де мешкає Сокіл

 

Як вже зазначалося, соколи мешкають повсюдно, крім арктичних областей. Різні види цих птахів, звичайно ж, займають різні ареали. Так, наприклад, відноситься до благородних соколи кречет воліє північні країни і селиться по берегах океану в місцях, де багато пташиних гір. Ще один благородний представник сокіл-сапсан – мігруюча птах. За своє життя вона встигає подорожувати по землі, залітаючи в Америку, Європу, Азію і Африку

Подробнее...

Скільки живе сокіл

Всі види соколов мають однакові особливості розмноження, вони схильні до утворення постійних пар, їх шлюбні церемонії – показові польоти.В історії відомий такий цікавий факт: у 1732 році зловили сокола, на нашийнику якого була наступна напис: «Його величності короля Англії Якова, 1610 р». Тривалість життя королівського сокола склала 122 роки.

Подробнее...

Види сокола

 

Деякі види соколов дуже схожі зовні або мають незначні відмінності. Це, наприклад, звичайний (Falco tinnunculus), мадагаскарська (Falco newtoni), маврикійська (Falco punctatus), велика (Falco rupicoloides) і степова боривітра (Falco naumanni). Самці цих соколов світло-сірі, а самки рудуваті. Види відрізняються тільки розмірами і – деякі – формою крил. 

Унікальні види боривітра:
Сейшельська боривітер (Falco araea) – найменший представник роду з бурим оперенням на спині і крилах.
Седобородая боривітер (Falco cenchroides) називається так через світлого гармата під дзьобом.
Лисяча боривітер (Falco alopex)
Сіра боривітер (Falco ardosiaceus)
Воробьиная боривітер (Falco sparverius) – маленький і дуже яскраво забарвлений сокіл, відрізняється червоно-рудим вкрапленнями в оперенні.
Мадагаскарська смугаста боривітер (Falco zoniventris)

Подробнее...

Що їсть Сокіл

 

 

Сокіл – хижий птах, який в польоті здатна напасти та добути собі їжу. У цьому йому допомагають довгі крила, гострі пазурі і пильний погляд. За кілька секунд він досягає жертви і відносить її в пазурах.

Раціон харчування сокола
У природних умовах сокіл живиться птахами, які досягають середньої величини, іноді він полює і на ссавців, але тільки в рідкісних випадках.

Найчастіше хижак вибирає куріпок, морських птахів, які знаходяться на пташиних базарах, там легше зловити жертву. Сокіл також може вибрати чистиковых птахів (тупиків, чистиків, гагар), морянок, чайок (сизу, трипалу, сріблясту), куликів, морських пісочників, горностаїв.
Соколи, ареал проживання яких ліс, вибирають лісових птахів, таких, як тетеруки, білі куріпки, яструбині сови, гороб'ячий і мохноногий сич, чирка. Основний корм для таких соколов – білі куріпки.

Подробнее...

Де мешкає райський птах

 

 

Райські птахи — яскраві представники ряду горобцеподібних, місцями проживання яких є тільки деякі райони Нової Гвінеї та Австралії. Численне сімейство цих птахів включає в себе більше 40 видів, що відрізняються переважно розмірами і кольорами оперення.

Подробнее...

Скільки живе райський птах

 

Під час шлюбного періоду самці райських птахів танцями залучають партнерок, намагаючись продемонструвати багатство свого оперення.
При цьому вони можуть збиратися групами, іноді по кілька десятків. Танець райських птахів – надзвичайно красиве видовище.
Райський птах-Образ-життя-і-середовище проживання-райської-птиці-9
Самці безногого сальвадорі виду, володіючи золотими перами, піднімають їх, ховаючи голову під крила і нагадуючи при цьому величезний і прекрасний квітка хризантеми.

Подробнее...

Види райської птиці

 

 

Дати загальну характеристику райським птахам трохи важкувато, так як кожен вид має свої особливості. Якщо говорити загалом, то у більшості з них яскраве оперення, у деяких темне, з металевим відтінком. Переважають червоні, сині і жовті кольори. На хвості, голові або ж з боків розташовані пір'я для прикраси. Найчастіше найкрасивішу забарвлення мають самці. Лише в декількох видів райських птахів самки теж можуть похвалитися настільки красивим оперенням. Хвіст може бути прямим або довгим ступінчастим.

Подробнее...

Що їсть Райський птах

 

Райські птахи, поширені на територіях із сприятливим кліматом, мають можливість харчуватися різноманітно.
Райський птах-Образ-життя-і-середовище проживання-райської-птиці-7
Влаштувавшись у лісах, вони вживають у їжу насіння рослин, збирають дрібні плоди, люблять поласувати фруктами.
Часто не гребують і іншого виду здобиччю, вживаючи в їжу різноманітних комах, полюючи за жабами, що ховаються в корінні дерев, знаходячи в траві дрібних ящірок, здатні поїдати молюсків.

Подробнее...

Де мешкає сич

 

 

Будинковий сич широко поширений е Центральній і Південній Європі, в Азії і Північній Африці.

Будинковий сич мешкає в лісостепу, гори, пустелі, скрізь віддає перевагу відкритій місцевості. Часто сичі живуть поряд з людиною: в ярах, балках, садах, парках, які перебувають в селах і в містах. Найбільш активні ці птахи з настанням сутінків, але нерідко вилітають на полювання і вдень. Політ у них хвилеподібний, як у дятлів. Тримаються ці птахи парами в будь-який час року.
Ранньою весною будинкові сичі приступають до розмноження. Гнізда вони влаштовують в обривах, зруйнованих будівлях, на горищах, нерідко риють нори.

Подробнее...

Скільки живе Сич

 

 

Кубла влаштовують в дуплах дерев, на скелях, скелях, по берегах річок, в стінах і дахах будівель. Моногамні пари. Інкубаційний період триває 28-29 днів. У кладці налічується 3-5 яєць. Вилупилися пташенята важать 10-12 р. Вони залежать від батьків 2 місяці, потім стають самостійними. 

Подробнее...

Види сичів

 

 

 

Види роду сичів Athene, іноді званого родом сиренів:

Браминский або плямистий сич – Athene brama,
Будинковий сич – Athene noctua,
Лісовий сич – Athene blewitti, деякі дослідники виділяють його в окремий рід Heteroglaux,
Кролячий сич – Athene cunicularia,
Індійський сич – Athene blewitti, виключно рідкісний вид, який навіть був включений в список вимерлих птахів МСОП, однак, деякі орнітологи схиляються до того, що він ще існує, просто дуже рідко зустрічається.
Опис цих сичів стандартне для більшості представників виду (див. зовнішній вигляд).
Види мохноногих сичів Aegolius:
Звичайний або мохноногий сич – Aegolius funereus

Подробнее...

Що їдять Сичі

 

 

Манера полювання будинкового сича надзвичайно різноманітна. У нього дуже сильні згинальні м'язи пальців, тому птах легко захоплює великих гризунів. Час полювання – з вечора до півночі і рано вранці. Домовий сич може довго чекати жертву і напасти на неї, коли вона зупиниться, а може наздоганяти здобич у бриючому польоті або на льоту, а часом і розгулюючи по землі. Основна їжа цих сичів, звичайно ж, гризуни – хом'яки, полівки, летючі миші, домові миші і навіть тушканчики. Але іноді будинкові сичі збирають дощових черв'яків або клюють комах, наприклад, турунів або навозников. Деколи будинкові сичі запасають їжу про запас, але ось вже хто виявляється у відношенні їжі справжнім «плюшкіним», так це горобиний сичик.

Подробнее...

Де мешкають колібрі

 

 

 

Всі види колібрі мешкають в Новому Світлі. Ці птахи досягли найбільшої розмаїтості в Південній і Центральній Америці, Північній Америці вони зустрічаються тільки в південній її частині. Єдине виключення представляє рубиновогорлый колібрі, ареал якого доходить до Скелястих гір і Канади. У зв'язку з проживанням в суворих умовах цей вид здійснює сезонні перельоти в Мексику — під час перельоту птахи долають відстань у 4000-5000 км! Подолати таку величезну дистанцію колібрі допомагає швидкість, адже летять ці крихти зі швидкістю до 80 км/год. Інші види оседлы. Всі види колібрі живуть виключно в лісах. Ареал деяких видів може бути дуже обмеженим (такі види називають ендеміками).

Подробнее...

Скільки живе колібрі

 

 

єдине сімейство дрібних птахів в загоні колибриобразных. Політ їх надзвичайно швидкий (до 80 км/год) , спритний і маневрений, нагадує політ Лускокрилих метеликів. В польоті дрібні види видають крилами дзижчання, роблячи до 100-80 помахів в секунду, при цьому великі види роблять всього 8-10 помахів в секунду.

Подробнее...

Види колібрі

 

 

КОЛИБРИ АННЫ
КОЛИБРИ ДЛИННОХВОСТЫЙ
КОЛИБРИ ИЗУМРУДНЫЙ
КОЛИБРИ МЕЧЕКЛЮВЫЙ
КОЛИБРИ РАКЕТОХВОСТЫЙ
КОЛИБРИ РУБИНОГОРЛЫЙ
КОЛИБРИ ТОПАЗОВЫЙ
КОЛИБРИ-АНГЕЛ
КОЛИБРИ-САПФО
КОЛИБРИ РОГАТЫЙ

Подробнее...

Що їсть Колібрі

 

 

Колібрі харчуються нектаром. Процес поглинання їжі у цих птахів відбувається прямо на льоту. Роблячи крилами до 80-150 помахів в секунду, колібрі зависає над чашкою квітки, запускає в неї свій гострий дзьоб і висмоктує складеним в трубочку кінцем мови смачну і поживну рослинну їжу. При цьому невірним буде думати, що колібрі живуть виключно квіткової їжею - основною їжею колібрі (для багатьох видів і виключної) є невеликі комахи, яких птахи збирають з квітів і найближчих до них листя.

Подробнее...

Де мешкають граки

 

 

Поширений у лісостепу і культурному ландшафті майже всюди, крім більшій частині Сибіру і Далекого Сходу. Звичайний на південь від лісової зони, а в центральних областях, ймовірно, з'явився лише під час сільськогосподарського освоєння в IX-XII століттях. У Центральній Якутії селиться на луках, що утворюються серед тайги на ділянках з порушеною вічною мерзлотою.

Зимує на півдні Росії, деякі птахи — разом з воронами і галкамі в населених пунктах Середньої смуги. Такі особини зимують деколи попадаються на очі журналістам, і, починаючи з середини лютого, наші газети по черзі повідомляють про "незвично ранній приліт граків". На Русі граків завжди берегли, вважаючи їх першими вісниками весни (насправді великі чайки зазвичай прилітають дещо раніше).

Подробнее...

Скільки живуть граки

 

 

Грача прості обивателі часто плутають з вороном або вороний. А латинська назва цього виду означає: "ворона-збирач фруктів". Грак (Corvus frugilegus) є одним з чотирьох європейських видів роду Corvus сімейства Воронових (Corvidae).

Розміром з сіру ворону. Оперення чорне, має металевий фіолетовий відблиск. Дзьоб міцний, трохи подовжений і загнутий вниз. Підстава дзьоба світла і позбавлена пір'я. Пір'я на ногах подовжені і утворюють так звані «штанці». Статевого диморфізму немає. Молоді птахи відрізняються від дорослих відсутністю білястого підстави дзьоба.

Подробнее...

Види граків

 

 

 

Грач - це птах, дуже схожа на ворона, але має кілька відмінностей у зовнішньому вигляді. У грача чорне оперення, але відрізняється від ворона тим, що в районі дзьоба у нього є значна відсутність дрібного оперення, дзьоб його більш тонкий.

Грача можна зустріти в Азії і Європі в лісах і полях. Раціон грача дуже різноманітний, в нього входять комахи, падло, овочі, фрукти, ягоди і харчові покидьки.
Види граків, які можна зустріти - це смоленський грач і грач звичайний.

Подробнее...

Що їдять граки

 

 

 

Граки є всеїдними птахами, і їх їжа відрізняється різноманітністю. Коли граки повертаються навесні з теплих країн, вони часто прилітають на поля. Тут вони живляться насінням культурних рослин, а коли проходить оранка, нерідко можна зустріти граків, вибирають з нещодавно пропаханной землі дощових черв'яків, комах, їх личинки.

В кінці весни-початку літа ці птахи люблять поласувати травневими жуками, яких знаходять на молодому листі. Трохи пізніше, у другій половині літа, часто можна побачити, як граки разом зі зграями ворон харчуються опалим зернами на прибраних полях. Грач живиться також падлом, а може і сам зловити комаху, коника, мишу-полівку, яку поїдає повільно і досить довго.

Подробнее...

Де мешкають стрижі

 

 

Можна побачити у будь-якому куточку нашої планети цю дивну птицю. Не зустрінеш її лише в дуже холодних кліматичних широтах. Вони можуть оселитися, як в лісових зонах, так і на безлісих територіях.

Подробнее...

Скільки живуть стрижі

 

 

Щовесни прилітають перелітні стрижі до своїх колишніх місць існування. У них на диво прекрасна пам'ять. Вони швидко займаються будівництвом своїх гнізд, тому що підходить час кладки яєць. В основному стрижі відкладають по 2 яйця

 

Подробнее...

Види стрижів

 

 

 

Стрижі - їх в сімействі 69 видів - схожі на ластівок. Але відрізнити їх можна за більш вузькими крилами, менш маневренному польоту і по швидкості. Деякі види стрижів вважаються чемпіонами серед птахів по швидкості польоту (иглохвостый стриж розвиває швидкість до 170 кілометрів, в той час як найшвидша ластівка розвиває не більше 70 кілометрів на годину). Стрижі - "діти повітря". Інші птахи здатні літати і плавати, ходити і бігати по землі. Стрижі можуть тільки літати - ні ходити, ні плавати вони не можуть. Ноги у них так малі, що якщо птах опиниться на землі, в кращому випадку проповзе кілька метрів. Злетіти з землі стриж не може - крила при змаху вдаряються об землю (виняток становлять чорні стрижі - вони здатні підстрибнути і злетіти.) Іншим, для того щоб піднятися в повітря, необхідний якийсь трамплін, якесь піднесення. Тому стрижі все, що їм потрібно, проробляють у повітрі: ловлять комах, збирають будматеріали і підстилку (пух, сухі травинки, підняті вітром, і так далі). В польоті стрижі і п'ють і купаються. Вони воістину аси неба. Стрижі настільки вільно себе почувають у повітрі, що навіть спаровуються на льоту.

Подробнее...

Що їдять Стрижі

 

 

 

У природі стрижі харчуються виключно повітряним планктоном, що складається з літаючих комах та порушених у повітря павуків дрібного та середнього розмірів. В основному вони годуються на висоті близько 50-100 метрів, але іноді погодні умови змушують їх знижуватися ближче до землі. Потоки повітря можуть взносить прожиток і набагато вище, тоді пташки йдуть за ним аж до кілометра від поверхні.

Стрижі вибагливі в тому, що їдять, і, як правило, ловлять найбільшу здобич, яку зможуть проковтнути. Птахи уникають жалких комах, проте, роблять це способами, не враховують їх яскраву застережливу забарвлення, що дозволяє їм розширити раціон, наприклад включаючи журчалок.

Подробнее...

Де мешкають шуліки

 

 

 

Водиться переважно в південній і східній Європі (у нас доходить до Архангельська), південно-західної Азії до Паміру і у всій Африці. Охоче тримається біля води. На більшій території свого ареалу шуліка пов'язаний у поширенні з водоймами, у зв'язку з чим, гніздиться зазвичай в заплавних лісах і терасових лісах по берегах річок і озер. В освоєних районах півдня лісової зони спостерігається гніздування пар у видаленні від водойм, але серед великих полів і поблизу населених пунктів, як правило, в лісах по схилах або у верхів'ях балок. У лісостепу і степу гніздиться практично виключно в заплавних лісах, по берегах річок в острівних терасових борах і дібровах або стрічкових лісах поблизу озер, рідше в безводній місцевості, але поблизу населених пунктів. В їжі вкрай нерозбірливі. Пошук її вони ведуть, облітаючи свій кормової ділянку, охоче і довго парять. Літають над берегами водойм і відкритою водою, полями, луками, вигонами. Основу живлення складає всіляка падло від снулою риби до трупів великих тварин. 

Подробнее...

Скільки живе шуліка

 

 

Цей вид займає свої старі гнізда, або покинуті гнізда інших великих птахів. Вони, природно, впорядковують, злегка ремонтуються, а дно встилається травою, пір'ям, а також папером і ганчірками, якщо такі є поблизу. Гніздо зазвичай розташовується на деревах, але іноді для цієї мети використовуються і скелі. Висота від землі становить 10-15 метрів. Діаметр споруди зазвичай не перевищує 1 метр. Тобто воно зовсім невелике по відношенню до розмірів птиці.

Подробнее...

Види шуліка

 

 

Найбільш відомий вид - це червоний шуліка. Ареал поширення червоного шуліки охоплює великі території від Іспанії до Далекого Сходу. Хвіст червоного шуліки сильно роздвоєний, і ця особливість дозволяє без зусиль дізнатися червоного шуліки.

Сказати, що шуліка є величною птахом, важко. Він неповороткий, навряд чи смів і досить ледачий. Зате політ коршака - захоплююча картина. Шуліка невтомно може літати на величезній висоті і по чверті години перебувати в стані вільного польоту.
У раціон харчування коршунов головним чином входять комахи, жаби, ящірки, змії, дрібні ссавці. Вони не відмовляються від падали, а іноді нападають навіть на птахів, але на полювання вилітають рідко.

Подробнее...

Що їсть шуліка

 

 

 

Харчуються падаллю, гризунами, жабами, рідше комахами і дрібними птахами. Шуліку часто звинувачують у крадіжці курчат, але подібні "злочини" здійснюють лише дуже небагато птиці.Шуліка — найбільш зухвала і набридлива з усіх відомих мені птахів. Жебрацтво — його ремесло; тому він найохочіше живе в населених місцях, відвідує щодня двори і поселяється на пальмах, що зростають у садах, або на верхівках мінаретів. Він стає, нарешті, докучливим і навіть ненависним, так як його бачиш рішуче всюди. Ніщо не вислизає від його пильних очей; він уважно стежить за діяльністю людей і, завдяки своєму близькому знайомству з ними, чудово розуміє всі їхні справи, так що в цьому відношенні з ним можуть зрівнятися тільки дуже небагато птахи і ссавці. Він неодмінно полетить слідом за вівцею, яку ведуть на бійню, але якщо пастух жене овець з пасовища, залишається абсолютно байдужим; коли рибалка повертається з лову, шуліка летить йому назустріч, коли ж той відправляється на ловлю, не звертає на нього ніякої уваги.

Подробнее...

Де мешкають ворони

 

 

 

Поширені ворони практично повсюдно, виняток становлять лише Нова Зеландія і Південна Америка.

Ареал проживання воронов в Європі охоплює території від Скандинавії і півночі Росії до Піренеїв, Португалії та Італії. На заході ворона можна зустріти в Греції, Болгарії, Румунії. На схід ареал проживання ворона поширюється по території Західної та Східної Сибіру аж до Анадиря і Камчатки. З півдня ворони населяють Північну Африку, а також Аравії, Палестину, Сирію, Месопотамію, Іран, Афганістан, Белуджистан, північно-західну Індію, Гімалаї, Тибет і Монголію, на захід до Кобдо і Лоб-Нора.
Гренландія і Північна Америка також є ареалом поширення воронов.

Подробнее...

Скільки живуть ворони

 

 

Ворони виконують функції "чистильників", поїдаючи трупи дрібних тварин і знищуючи харчові покидьки. Там, де живе людина, обов'язково живе зграя ворон, підбираючи за людьми залишки їжі. Припускають, що ворони здатні жити до 100 років, але точних відомостей немає.

Ворони у природі

Подробнее...

Види ворона

 

 

 

 

Представників роду Ворони (Corvus) налічується понад 60 видів. Поширені ворони практично повсюдно, виняток становлять лише Нова Зеландія і Південна Америка.

У Звичайного ворона виділяють такі підвиди:
C. c. corax — вся європейська частина ареалу виду (без Іспанії і Португалії) на південь до Криму, Кавказу, Копетдагу, північного Ірану; Західна і середня Сибір.
C. c. varius - Ісландія та Фарерські острови.
C. c. subcorax — Греція, Центральна Азія, захід Китаю крім Гімалаїв.
C. c. tingitanus — Північна Африка, на південь до Суса (південніше Атласу), на схід до Кіренаїки і Мерса-Матрух; Канарські острови.

Подробнее...

Що їсть Ворон

 

 

Ворон всеїдний. Він може харчуватися як насінням, так і м'ясом. Але основною їжею будь ворона є падло, до якої він великий мисливець. саме заради падали ворони все частіше попадаються на звалищах поблизу міст і різних сільськогосподарських комбінатів. Але не тільки падло приваблює ворона. Він і сам непоганий мисливець, може зловити рибу, невелику пташку, гризунів і комах. Ворон розоряє гнізда інших птахів. Ворони можуть піймати мишу, так і невелику птицю, але зграєю здатні впоратися навіть з великим противником. Ловлять ворони комах і ящірок. І ворон і ворона відносяться до роду воронов, а основною їх відмінністю є негативне ставлення ворона до колективу і навпаки зграйний спосіб життя ворон. Завдяки силі колективу, ворони не бояться жити у великих містах, витісняючи звідти інших птахів і влаштовуючи розборки з собаками.

Подробнее...

Де мешкають шпаки

 

 

Зустрічаються шпаки майже повсюдно. Їх можна знайти і серед птахів Підмосков'я, і в південно-західній частині Сибіру, Забайкаллі, Середній Азії, Європі, Індії і навіть в Африці. Ці птахи не люблять забиратися високо в гори і гніздяться тільки на рівнинах, болотах, солончаках та степах, де достатньо корму. Дуже часто селяться поблизу жител людини, ферм і зораних земель. На зимівлю вони відлітають лише з північних районів. У південних ж і західних країнах шпаки ведуть осілий спосіб життя. Приміром, у Нідерландах зимують лише 20%, решта ж відлітають на зиму в Англії, Франції чи Бельгії. Помічено, що в останні роки птахи з північних районів Росії вже не долітають до традиційних місць зимівель, а зупиняються трохи ближче до дому. Ймовірно, це пов'язано з глобальним потеплінням.

Подробнее...

Скільки живуть шпаки

 

 

Тривалість життя у всіх видів скворцов становить в середньому 12 років. За цей час вони здатні справити на світ досить потомства. За описом орнітологів, звичайна кладка становить 3-6 рівне забарвлених блакитно-зелених глянцевих яєць. В рік одна самка може відкласти 1-2 кладки в квітні і червні.

Подробнее...

Види шпаків

 

 

Рожевий шпак. Назва птиці пов'язано з її забарвленням. При польоті зграї цих скворцов здалеку здається, що в небі рухається рожеве хмара. Оскільки особини цього виду живляться в основному сараною, селяться вони поблизу напівпустельних і пустельних рівнин і степів. Якщо сарани немає, то їм доводиться задовольнятися іншими комахами.

І все ж намагаються знайти рожеві шпаки саме сарану, для чого пролітають великі відстані. Протягом дня одна пташка з'їдає близько двохсот грам комах, що в два рази більше ваги самого шпака.
Гнізда птахи влаштовують між каменями, у різних норах, в ущелинах скель. Цей вид птахів миролюбний, тому ви не побачите, як вони сваряться або б'ються.

Подробнее...

Що їдять Шпаки

 

 

Харчування скворцов складається з рослинної їжі і їжі тваринного походження. Ранньою навесні, коли пригріває сонечко, з'являється велика кількість дощових черв'яків, які охоче вживають у їжу шпаки. Також вони поїдають личинок різних комах, які часто зимують в корі дерев.

Подробнее...

Де мешкають орлани

 

 

Зустрічаються орлани практично на всіх континентах крім Антарктиди і Південної Америки. Специфічною особливістю цих птахів є їх тісний зв'язок із водоймами. Дійсно орлани селяться виключно на берегах річок, озер, морів і ніколи не проникають вглиб суші. Пов'язано це з тим, що орлани добувають їжу у воді або безпосередній близькості від неї. Птахи ведуть осілий спосіб життя, але, якщо взимку поверхня водоймища замерзає, вони відкочовує на південь. Орлани тримаються парами (молоді поодинці). Пара орланів роками займає один і той же ділянку берега, споруджуючи гніздо на найвищому дереві в окрузі. Зазвичай гнізда орланів розташовуються на мертвих або суховершинных деревах, тому що живі тонкі гілки не можуть витримати тягар величезної гнізда. Саме гніздо являє з себе купу сухих гілок діаметром 1,5-3 і висотою 1 м, нерідко його вага досягає 1 т, а найбільше з знайдених гнізд важило 2,7 т

Подробнее...

Скільки живе Орлан

 

 

 

Орлан-білохвіст – одна з найбільш великих птахів нашої фауни. Довжина тела70-90 см, маса – 4-7 кг, розмах крил – до 2,5 м. Все оперення бурого кольору, і тільки клиноподібної форми хвіст – чисто білий (звідси і назва виду). Однак біле оперення хвоста з'являється у цих орланів з віком, у молодих птахів він бурого кольору, як і все оперення..

Подробнее...

Види орлана

 

 

Білоголовий орлан

Білоголовий орлан є хижою птахою, знайденої в Північній Америці. Морський орел, це має дві відомих підрізновидності та формує декілька різновидів з орлом з білим хвостом. Його діапазон включає більшу частину Канади і Аляски, всі суміжні Сполучені Штати і північної Мексики. Це визнано близькими великими тілами відкритої води з багатими деревами поставки продовольства і старого зростання для вкладення.
Білоголовий орлан - оппортунистический їдець, який існує, головним чином, на рибі, яку він нападає і вистачає від води з її кігтями. Це будує найбільше гніздо будь північноамериканської птиці і самі великі гнізда дерева, коли-небудь зареєстровані для будь-якого виду тварин до глибокого, широкого, і у вазі.

Подробнее...

Що їсть Орлан

 

Орлан білохвіст - поліфаг. Зв'язок його поширення з водоймами вказує на те, що в його кормовому режимі значне місце займає риба. Зокрема, відзначена відома зв'язок поширення орлана з чисельністю червоної риби в Примор'ї, з нерестовым ходом риби на Каспії і т. п. Орлан годується ссавцями середньої величини - зайцями, ховрахами, хом'яками, водяними щурами, ондатр тощо, на півночі леммингами і молодими оленями; з домашніх тварин нападає взимку на собак і кішок. З птахів орлани нападають на гусей, як домашніх, так і диких, на качок, лисух, чапель квак та ін., гаг, чайок, білих куріпок, тетеруків, глухарів, стрепетов і навіть дрохв, лебедів і фламінго. 

Подробнее...

Де мешкають солов'ї

 

 

Ареал проживання солов'я досить широкий: він зустрічається у всіх країнах Східної Європи, Західного Сибіру, на зимівлю відлітає в Східну Африку. Для гніздування солов'ї вибирають узлісся, чагарники чагарників біля водойм, парки, гаї, сади. 

Подробнее...

Види солов'їв

 

 

Варакушка

Варакушка відрізняється красивою зовнішністю і хорошими вокальними даними. У самця верхня частина тіла оливково-сіра, крила бурі, хвіст рудий з чорними смужками, розташованими буквою «Т». Горло і груди яскраво-сині, знизу облямовані чорною і рудою смугами. На кордоні зобу і горла червонувато-руде або біла пляма (іноді його немає). Самка одягнена простіше, у неї груди і горло білуваті з темними пестринами. По-англійськи варакушка називається — "Bluethroat" - "блакитне горлечко> — з-за характерного кольорового плями на горлі і верхньої частини грудей. Російське «варакушка» походить від дієслова «воркувати». Варакушки — найближчі родичі соловйов, такі ж чудові співаки, але мають набагато яскравіше. Цікаво, що існують різновиди варакушек, що розрізняються по плямам на блакитному горлі.

Синехвостка

Птах завбільшки з горобця. У самця верхня сторона тіла синя, «брова» і нижня сторона тіла біла. Бока яскраво-руді. Самка і молоді самці тьмяні, синій колір у них зберігається тільки в надхвістя. Верх голови, спина і зоб сірувато-бурі. Горло і черевце білі. Рудуваті боки. У слетков нижня сторона охристо-білувата, з темними пестринами. Схожий на синього солов'я, але на відміну від нього руді боки.

Звичайний або соловей східний

Звичайний, або східний, соловей живе в середніх широтах європейської частини Росії. У нього більш ніж скромна забарвлення — верх тіла бурувато-коричневий, низ сіруватий; самці майже не відрізняються від самок.

Подробнее...

Чим годувати солов'їв

 

 

Можна приготувати для солов'я спеціальну суміш, яка також називається «мешанкой». Її основою є сира морква, дрібно натерта на тертці. В овочі також додаються подрібнене варене куряче яйце і відварені сир, який добре віджатий на дрібному ситі до мінімального вмісту води. Всі ці три компоненти необхідно добре перемішати і «приправити» отриману суміш подрібненим сухарями білого хліба.

Подробнее...

Що їдять солов'ї 

 

 

 

Солов'ї досить вимогливі до харчування. В їх природному раціоні найбільший відсоток складають комахи. Тому вченими розроблена спеціальна кормова суміш, що дозволяє задовольнити всі потреби цієї ніжної птиці в поживних речовинах.

Як тільки у вас з'явився соловей, намагайтеся одразу дати корм і простежте за тим, стала є птах чи ні. Якщо соловей не їсть два дні, то тримати його в неволі марно. Швидше за все він загине від голоду. Тому краще його відпустити.
Першими кормами, які можна запропонувати солов'ю в новому будинку, можуть стати мурашині яйця, борошняні черв'яки, цвіркуни, мухи та інші комахи.

Подробнее...

Як метелики готуються до зими?

 

 

Низько-низько нависло сіре осіннє небо. Холодний вітер гуляє серед голих дерев. Самотня ворона на вершині старої тополі мерзлякувато втягнула голову в плечі - напевно, заздрить відлетіли на південь журавлям. Нелегке життя чекає взимку птахів і лісових звірів. А яке в цей час комахою - крихітним істотам з холодною кров'ю? Як переживають вони зиму, рятуються від холоднечі?

Виявляється, більшість дорослих комах в наших краях взагалі не доживають до зими. Термін їх життя - один-два теплих місяці, іноді день-другий.

Ось тихо сидить на травинці строкатий річний метелик. Майже місяць він кружляв над квітами, пив медовий нектар. Дощові краплі обшарпані яскраві крильця, стерли з них багатоколірну пилок. Метелик сидить нерухомо. Обережно підключимо до неї прилади, реєструючі биття серця, дихання, обмін речовин, нервові імпульси. Прилади покажуть, як повільно, поступово згасають всі життєві процеси, слабшає дихання, все рідше скорочується сердечко. Спочатку метелик здригається від кожного стороннього руху, потім до неї можна доторкнутися - вона не поворухне. Так помирають комахи - тихо, спокійно, немов занурюючись в глибокий сон. Пройде день-другий, і висохле тільце метелики, немов осінній лист, впаде на землю. От і все.

Подробнее...

Що їдять горобці?

 

 

Горобці - птахи веселі, їх зграйки завжди привертають увагу шумом і галас. Іноді вони починають шкодити: поклюют ягоди суниці, попсують і змусять в'ялитися ягоди вишні. У минулому вересні в моєму саду довелося терміново знімати не доспевшіе яблучка-ранетки. Добре, що вчасно помітили, інакше залишилися б без врожаю.

Раптом на яблуньки листя почала хвилюватися, немов у неї влетіла зграя дроздів-горобинників. Тоді подумалося, що дрозди вже в ліс полетіли. Невже якісь ненормальні вирішили повернутися, щоб з'їсти і яблучка?

Виявилося простіше - це виробами прийшла ідея поласувати. Тоді поставила онука на караул, а сама побігла за відром.

Подробнее...

Скільки живуть голуби?

 

 

Голуби в перебігу декількох десятиліть є одними з найбільш улюблених тварин. Тому безліч людей, які тільки прагнуть стати власником такого представника фауни, всерйоз стурбовані питанням про тривалість життя голуба.

Якщо викликає інтерес питання про те, скільки живуть голуби, то необхідно віддавати собі звіт в тому, що однозначної відповіді не існує. Тривалість життя безпосередньо залежить від цілого ряду чинників. Наприклад, від того, який саме відхід буде забезпечений за пернатим вихованцем, чим саме його будуть годувати. Важливе значення в тривалості життя голуба має те, до якої породи він належить. Єдине на що варто звернути увагу, так це на те, що тривалість життя голубів в неволі практично завжди збільшується в два-три рази. Тому, не варто відмовляти собі в задоволенні стати володарем голуба, думаючи, що таким чином його життя зменшиться.

Подробнее...

Що їдять голуби?

 

 

Багато хто хотів би містити в будинку голуба, але, на жаль, далеко не всі знають, чим харчується цей птах і який корм їй можна давати. Звичайно, можна поспостерігати за цими птахами у природних умовах і зробити відповідні висновки або просто проконсультуватися з досвідченим ветеринаром.

Отже, що їдять голуби в природних умовах, тобто на вулиці? Це може бути і хліб (білий або чорний), якісь залишки від домашньої трапези або фаст-фуду, які викидають люди, також можуть знайти якусь їжу і в траві.

Варто враховувати той факт, що саме завдяки такому харчуванню вуличний голуб живе дуже недовго, близько двох-трьох років. Але при правильному і збалансованому харчуванні голуби можуть жити і до 15-ти років. Вуличні голуби просто змушені так харчуватися, адже, як правило, на території міста регулярно косять траву, обрізають дерева, внаслідок чого просто немає необхідної кількості насіння трав і зерна для харчування всіх птахів, що мешкають на території міста.

Подробнее...

Скільки живуть метелики?

 

 

Кажуть, що метеликів можна зустріти скрізь, крім Антарктиди.
Тривалість їх життя пов'язана з видовими особливостями та умовами проживання. Деякі метелики вмирають відразу, як тільки виконають свою головну функцію - розмноження. Зимуючі метелики живуть до року.

Термін життя метеликів-боржників обмежений запасами, накопиченими в організмі під час їх "личиночного" стану.
 
Метелики в природі
У метелика на волі дуже багато ворогів, тому у неї мало шансів прожити довго.

Подробнее...

Що їдять метелики?

 

 

Ми рідко замислюємося про те, що їдять метелики. Але все ж цікаво знати, які переваги в їжі має ця яскрава краса - метелик.

Це один з найбільш поширених питань, що задаються дітьми - що їдять метелики? Ми часто бачимо, як вони сідають на квіти і смакують нектар, знайдений в різних барвистих і яскравих кольорах. Але ми ніколи не бачили, щоб вони щось їли. Це тому, що вони нічого не їдять! Так, метелики нічого не їдять, вони тільки п'ють поживні речовини.

Вони можуть їсти тільки те, що розчиняється воді. Досить цікаво спостерігати, як природа створила метелика. Метелик має унікальний життєвий цикл. Є чотири різних етапу життя метелика, а саме: яйце, гусениця, лялечка, і метелик. Метелик їсть найбільше, коли вона знаходиться в стадії гусениці. Різні види виживають за допомогою різних рослинних компонентів на етапі гусениці. У процесі розвитку і появи, метелики знову змінюють свою анатомію, і можуть пити через свої антени, як хоботки. Щоб краще зрозуміти, що ж їдять метелики, читайте далі.

Подробнее...

Як синички готуються до зими?

 

 

 

Настають холоди, природа перетворюється, готується до зими. Синиці, горобці, повзики, дятли, що залишилися з нами в цей період, починають збиратися в змішані зграйки, так простіше їм буде знаходити корм в замерзлому лісі.

 Для птахів наступає важка пора, в зимовий період світловий день короткий, так що їм необхідно знайти достатньо корму, щоб потім пережити довгу морозну ніч. Щоб допомогти братам нашим меншим, на територіях «Управління ООПТ по ЗАТ" встановлені годівниці.

Будь-який бажаючий може врятувати велику кількість птах від голоду, досить регулярно підгодовувати їх на паркових годівницях або біля свого будинку.

Подробнее...

Що їдять синички?

 

 

Синицям потрібна особлива увага, горобці - звичні друзі садівника, влітку не прогулюють, комашок і шкідників збирають, і взимку знають де можна поживитися. А синичка складніше вижити взимку ...

Синички - мешканки лісові, їм пристосується взимку складніше.
Найпоширеніший вид синиць - синиця велика - не чинить запасів на зиму, без підживлення їй буває дуже складно.
З 10 синиць до весни доживає лише 2-3. З 10 виробів до весни доживає 9-10 виробів.
У синичок швидко формується умовний рефлекс - вони чітко запам'ятовують де розташована годівниця і коли з'являється свіжа порція корму. Тому підгодовувати їх - одне задоволення!

Подробнее...