Розведення оленів

 

 

Олені належать до сімейства оленячих загону парнокопитних. З цієї групи ссавців людина здавна одомашнили північного оленя. Оленеводством в СРСР займаються на Крайній Півночі, в деяких гірських місцевостях Сибіру, на Далекому Сході. Північні олені зустрічаються і в дикому стані.

Північні олені відносяться до особливого роду, значно відрізняється від справжніх оленів - європейського оленя, сибірського марала та ін. На відміну від справжніх оленів у північних рогаті і самці і самки, верхня губа покрита волоссям. Як і у всіх оленів, у північних роги змінюються щорічно. У період росту вони м'які, пронизані безліччю кровоносних судин і покриті шкірою з короткими бархатистими волосками. До осені роги костеніють, а відмерлий шкірний покрив олені очищають. Взимку або ранньою весною роги скидаються.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Головна відмінність одомашненої північного оленя від дикого - більш спокійна вдача і довірливість. Є й зовнішні відмінності - одомашнені приземистіші, вуха у них дещо коротший, масть більш різноманітна; при нападі вовків дикі олені розбігаються в різні боки, а одомашнені, як правило, збиваються тісніше в купу і прагнуть під захист людини.

Всього на земній кулі нараховується близько 5 млн. Одомашнених північних оленів, 2,3 млн. Їх припадає на Радянський Союз.

Основна продукція північного оленярство - м'ясо та шкури, крім того, північний олень використовується як транспортний тварина. М'ясо по хімічному складу, поживності і смаковими якостями не поступається яловичині. Шкури - цінна сировина шкіряної і хутряної промисловості. З них виробляють високоякісну замшу, сириця, юхта, хром, а з шкурок молодняку - красиві легкі хутра (пижик, неблюй, випороток). З оленячих шкур шиють теплий одяг та взуття, виготовляють хутряні намети, житла.

Північний олень використовується для перевезення найрізноманітніших вантажів у санях - нартах, під вьюком і для верхової їзди. Без вантажу на санях олень проходить до 12 км / год, по зимовій дорозі в санях він здатний перевозити вантаж в 100 кг.

Самка оленя приносить навесні або на початку літа 1-2 дитинчат і годує їх молоком до 7-8 міс.

Північних оленів круглий рік містять на пасовищному кормі: взимку вони харчуються переважно лишайниками (ягелем), які дістають з-під снігу, а влітку - чагарниковими і трав'янистими рослинами. Завдяки розвитку північного оленярство мільйони гектарів малоцінних пасовищ Крайньої Півночі ефективно використовуються. У передових господарствах оленів в кінці зими і ранньою весною підгодовують рибної борошном, сіллю, відходами рибного і звіробійного промислів.

Крім СРСР північне оленярство розвинене в Канаді, США (Аляска), Фінляндії, Швеції, Норвегії.

Крім північних оленів в СРСР розводять плямистих оленів і маралів для отримання від них пантів - неокостеневших рогів, які використовують у медицині. Пантові олені дають також м'ясо та шкури, з яких виготовляють замшу.

Великий попит і висока ціна на панти призвели до того, що вже до початку XIX в. поголів'я пантових оленів сильно скоротилася. Тоді стали містити маралов в неволі і щорічно зрізати панти, не вбиваючи тварин. Маралівництво виникло на південному Алтаї, потім поширилося на північний Алтай, південь Красноярського краю, в Туву і Забайкаллі. На Далекому Сході, на півдні Приморського краю стали розводити плямистих оленів. Пантових оленів розводять також у Китаї, Кореї та Монголії.