Види мавп

 

 

У будь-якому зоопарку мавпи користуються найбільшою популярністю. Якщо постояти і поспостерігати за цими тваринами, то незабаром переконаєшся, що поведінка мавп дуже схоже на наше. Маготи щодня перевіряють шерсть один одного на предмет бліх.

Мавпи бувають великі й дрібні. Найменша мавпа - карликова ігрунка (Cebuella pygmaea), довжина її голови і тіла близько 15 см. Найбільша - горила: вона виростає до 1,85 м. Хвіст може бути відсутнім повністю; втім, у деяких мавп є і хвіст, який довший їх тіла. Наприклад, тіло в Гульмана (Presbytis entellus) буває довжиною 50-70, а хвіст 65-100 см.

У його близької родички золотисто-шоколадною кирпатій мавпи довжина тіла 50-80, а хвіст до 104 см. Ігрунка не тільки найменша, але і найлегша мавпочка; важить вона всього лише 100 г. А найважча з мавп - горила. Дорослий самець горили може важити до 275 кг, тобто приблизно в 3000 разів більше своєї маленької родички.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Мозок у мавп розвинений досить добре. У багатьох кругла голова або витягнута вперед морда. Очі спрямовані вперед; вуха найчастіше схожі на людські. Лицьові м'язи добре розвинені, тому мавпи мають мімікою. Особливо важлива ознака у мавп - їх руки і ноги, якими вони вправно користуються. Хвіст нерідко служить ще одним інструментом для хапання. Під керівництвом дослідників деякі мавпи навіть вчаться виконувати складні дії - які вимагають найчастіше певного осмислення.

Мавпи живуть парами, а також маленькими або великими групами. Розмножуватися вони можуть протягом усього року. У них народжується зазвичай тільки одне дитинча, якого вони довго ростять. Граничний вік мавп від 10 до 40 років. Біологи ділять мавп на дві великі групи - на мавп з Нового і Старого Світу. Мавпи з Нового Світу живуть виключно в Центральній і Південній Америці. До них відносяться близько 50 видів середньої величини. Всі вони живуть на деревах, і їх активність припадає на день. До мавпам з Нового Світу відносяться дурукулі (Aotus), уакарі (Cacajao), саки (Pithecia), саймири (Saimiri), шерстисті (Lagothrix), ревуни (Alouatta), капуцини (Cebus) і павукоподібні (Ateles). Найбільша з них - паукообразная, що досягає в довжину понад 60 см і володіє майже метровим хватальним хвостом.

Мавпи зі Старого Світу поширені в Африці і в південних регіонах Азії. На крайньому півдні Іспанії живе єдина в Європі варварійская мавпа. До мавпам Старого Світу належать близько 80 різних видів, серед них макаки резуси (М. mulatto.), Павіани, мавпи гусари, лангури (Presbytis) і носачі (Nasalis). До мавпам зі Старого Світу відносяться ще дві важливі групи: малі людиноподібні мавпи - гібони і великі людиноподібні мавпи - орангутанги, горили і шимпанзе. Поряд з мавпами з Нового і Старого Світу біологи відносять до цього загону ще й полуобезьян. Вони являють собою перехідну стадію між комахоїдними ссавцями і власне мавпами.

Мешкають в Африці, Південно-Східної Азії та на Мадагаскарі нижчі примати, або напівмавпи, утворюють 6 родин: тупайеобразние, лемури, індрізіди, руконожковие, лорізіди і довгоп'ят-ти. До полуобезьянам відносяться тварини з такими екзотичними назвами, як маки, Катта, сіфакі, індрі, лорі, потто або галаго. Найменша з полуобезьян - мишачий лемур, довжина тіла якої 11 см, маса 50 г. Найбільша - індрі, який, коли встає на задні лапи, досягає висоти 93 см. Майже всі напівмавпи - мешканці лісів, харчуються рослинами. Вдень вони сплять, а вночі вирушають на пошуки їжі; у них дуже великі очі і розвинений нюх.

Горили, особливо старі самці, викликають повагу будь-якому спостерігачеві. Однак незважаючи на величину і силу, це мирні мешканці лісів, що харчуються виключно рослинами. Тварини тримаються сім'ями під проводом старого самця з сріблястою смугою на спині. День у горил починається з того, що вони відразу ж після пробудження приступають до трапези і їдять протягом 2-3 годин. Ближче до полудня вони знову влаштовуються спати, іноді прокидаючись, щоб знову поїсти. Ближче до вечора горили знову вирушають на пошуки їжі. З настанням сутінків починає будувати собі гніздо для ночівлі спочатку ватажок. Його приклад наслідують інші. На жаль, майбутнє цих великих мавп виглядає сумно. Скільки залишилося горил в лісах, не знає ніхто, оцінки розходяться: одні натуралісти кажуть, що кілька сотень, інші - кілька тисяч.

Мандрил належить до сімейства мавпи-вих, його близькі родичі - павіани. Живе він в густих лісах і бродить там групами, що складаються з одного дорослого самця і кількох самок з дитинчатами. Група може налічувати 20 тварин.

На морді мандрила-самця помітний яскравий червоний і синій малюнок. Така строката морда добре видно серед густих дерев. А це важливо, щоб усі члени групи трималися разом.