Де живуть леви?

 

 

Деякі перекази і літописи свідчать, що леви в минулому зустрічалися від Північної Африки, Індії та Пакистану до самої Греції та Туреччини. Хижаків було й шукати в тих місцях, де живуть тюлені, але от значна частина Європи і навіть Північної Америки була населена даними представниками котячих. У Північній і Північно-Західної Індії популяція лева зберігалася протягом довгого часу, тому жителі країни завжди з повагою ставилися до цієї тварини.

Постійні війни між левовими прайдами разом з полюванням людини за цінним шкурою і розкішною гривою зробили свою чорну справу. Поступово леви повністю були винищені в Греції, потім почали зникати в Туреччині, а потім прийшла черга Ірану. Тільки в Африці чисельність популяції за останніх два десятки років скоротилася приблизно на 30-50%.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Причини зниження чисельності хижаків на планеті:
Втрата середовища проживання. Втручання людини до зникнення тварин може бути непрямим. Підпорядкування природи деколи має безлічі небажаних наслідків. Так, зміна русла річки полегшує ведення фермерського господарства, але губить звичну флору і фауну нижче по колишньому течією води. Зміна середовища проживання унеможливлює розширення популяції левів.

Конфлікти з людиною. Довгий час шкура тварини і пухнаста грива були під прицілом мисливців. Але навіть занесення тварини в Червону книгу не змогло повністю врятувати ситуацію. На зміну вільним мисливцям прийшли браконьєри, що відчули цінність і затребуваність трофея на «чорному ринку».

Природні вороги, паразити і хвороби. Можна сказати, що розміри хижака визначили його місце розташування на вищій точці ієрархії. І все ж у левів теж є природні вороги. Поділ на прайди призводить періодично до сутичок, в яких наносяться обопільні травми різного ступеня. Маленькі левенята часто стають здобиччю інших, більш дрібних, хижаків (наприклад, леопардів і гієн). Під час полювання мчить стадо буйволів або слонів здатне завдати шкоди прайду, розтоптавши кілька особин своєю вагою. Зараження гельмінтами відбувається від м'яса, яке поїдають хижаки. У неволі ссавці можуть хворіти енцефалітом, пневмонією, котячим інфекційним перитонітом та ін.

У природному середовищі існування в даний час леви зустрічаються переважно у південній та східній частині Африки (до 80% їх загальної чисельності). В екосистемі Ерлі-Сінгу (у Західній Африці) за дані 2002-2004 року налічувалося від 850 до 1650 дорослих особин. Ареал їх проживання займає практично всю територію континенту південніше пустелі Сахара.

В Індії єдиним місцем, де вільно живуть хижаки і донині, є Гірський ліс. Він розташовується на заході країни, займаючи площу 1412 кв.км. У квітні 2006 року в ньому нарахували 359 дорослих особин. В Індії створено проект захисту азіатського лева. Планується підтримка другої популяції цих рідкісних тварин в індійському штаті Мадхья-Прадеш (в заповіднику Куно).

Де живуть леви?
Любителі котячих дуже рідко цікавляться, де живе скунс. Якщо леви ними не харчуються, то чи варто на дрібних тварин загострювати увагу? Зазвичай левові прайди полюють на ссавців, маса тіла яких знаходиться в межах від 190 до 550 кг. Подібні переваги в їжі пояснюють той факт, що леви населяють відкриті території савани.

Хижаки не поспішають заходити в ліс, адже там утруднена полювання. А от серед відкритій території левам до душі ховатися в тіні декількох дерев. Зазвичай це спеціальні види акації, хоча можуть бути уподобані і високі чагарники.