Види кротів

 

 

Кроти поширені в більшій частині Європи, Азії, південної Африки та Північної Америки. Число їх видів не особливо велика, але все ж знайдеться, цілком ймовірно, ще багато, невідомих натуралістам.

Кроти відсутні на більшій частині тропічної Азії та в Африці. В Австралії кротів заміщає сумчастий кріт, єдиний вид сімейства сумчастих (Notatyctidae). У Росії, широко кажучи, водяться 7 видів кротів та їх близьких родичів, якщо вважати хохуля.

У Росії водяться 4 види кротів (Talpa): європейський кріт (T. europea L.), сибірський або алтайський кріт (T. altaica Nikolsky), сліпий або малий кріт (T. levantis Savi) і кавказький кріт (T. caucasica Satunin) ; два види близьких до них з біології, але відрізняються морфологічно - це представники роду могера, велика могера (Mogera robusta Nehring, 1891) і японська могера (Mogera wogura Temminck, 1833), які мешкають у південній частині Хабаровського і в Приморському краях, і вже згадувана хохуля.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Виключаючи хохуля, всі види мають, в цілому подібну біологію: тип харчування, підземний спосіб життя, до якого кроти добре пристосовані. Виняток становить сибірський кріт має латентну фазу розвитку у розвитку плідного яйця, що не зустрічається у 3 інших видів. Вагітність триває 270 днів, на відміну від європейського - 40 днів.

Кроти широко поширені на території Російської Федерації. Лісова зона Європейської частини Росії заселена європейським видом, а в Сибірської частині ареалу кротів мешкає сибірський кріт. У районі Кавказу і Передкавказзя зустрічаються малий і кавказький кроти. Ареал крота фактично збігається з межею лісової та лісостепової зон, навіть там де ліс у вигляді мови вдається в область тундри за полярне коло, там є і кріт. Сибірський кріт на північ поширений до низовий Єнісею, хоча часто ареал крота не доходить до північного кордону лісової зони.

Сліпий кріт, він же малий кріт (Talpa caeca) - найдрібніший з кротів фауни Росії: довжина його тіла всього 8-12 см, маса тіла більшості дорослих особин менше 30 м Хвіст 2-3 см завдовжки. Очі рудиментарні, приховані під тонкою просвічує шкірою. Окрасою хутра від темно-бурого до чорного.

Поширений сліпий кріт на всьому Кавказькому перешийку від Передкавказзя до Закавказзя; ареал заходить в Туреччину і, ймовірно, в Північний Іран (по південному узбережжю Каспію). Він мешкає в різних гірських поясах аж до альпійських лугів. Населяє лісові та гірничолугові ландшафти, воліючи пухкі грунти, які не схильні тривалого висихання. При спільному проживанні з кавказьким кротом, риє більш глибокі кормові ходи. У його раціоні велику частку займають різні комахи - личинки і лялечки жуків (жужелиці, ковалики, довгоносики). Дощових черв'яків в порівнянні з іншими кротами поїдає рідше. Розмножуються сліпі кроти взимку, з лютого по березень, ще під снігом. У березні самка приносить 1-5 дитинчат, а в квітні вони вже досягають розмірів батьків. Сліпий кріт - звичайний, не охороняється вид.

Кавказький кріт (лат. Talpa caucasica) за величиною і забарвленням хутра схожий на європейського крота, але очі у нього рудиментарні і приховані під тонкою шкірою. Головна відмінність - в його кариотипе 38 хромосом (а не 34 або 36, як у інших видів). Розміри середні: довжина тіла 10-14 см, довжина хвоста 2,5-3,2 см; маса тіла 40-95 м Хутро оксамитовий; після линьки інтенсивно чорний, блискучий, у міру зношування тьмяніє і стає буро-чорним. Зуби досить великі.

Поширений кавказький кріт в західних і центральних частинах Передкавказзя, Кавказького хребта і Закавказзя і в прилеглих до Чорного моря районах Туреччини. На сході Кавказького перешийку його немає. Зустрічається практично у всіх лісових і гірничолугові биотопах, але найбільш численними в поясі широколистяних лісів. Подібно до всіх кротам влаштовує під землею складну систему ходів, які діляться на головні, що примикають до гніздовий камері, і кормові (поверхневі і глибинні). У вологих ґрунтах поверхневі ходи розташовуються на глибині 5 см, в щільних і сухих - 8-20 см. У пошуках корму може йти на глибину до 1 м.

Харчується кавказький кріт переважно дощовими черв'яками; інші види кормів (личинки жуків, багатоніжки) споживає рідше. В добу з'їдає 30-40 г їжі.

Як і малий кріт, кавказький кріт розмножується в лютому. Молоді народяться з кінця березня по кінець квітня. У році 1 виводок, в середньому з 3 дитинчат. Молоді стають самостійними у віці 30-40 днів.

Кавказький кріт - звичайний, численний вид. Охороняється лише його рідкісний підвид із західної Грузії, Крупнозубий кавказький кріт.

Сибірський, він же алтайський, кріт відрізняється від звичайного європейського крота більш вираженим статевим діформізмом (самці більші за самок), більш коротким хвостом і дрібними зубами. Довжина тіла самців 13,5-19,5 см, самок 13-17 см; маса тіла самців 75-225 г, самок 70-145 мм. Довжина хвоста не перевищує 3,5 см. Очі відкриті і забезпечені рухомими повіками, хоча майже не помітні в густому хутрі. Хутро досить довгий і пухнастий, з вираженим шовковистим блиском. Забарвлення однотонне, від свинцево-сірого до чорної з темно-бурими або коричневими відтінками; черево з матовим відливом. У гірських районах Південного Сибіру переважають темно забарвлені особини, в рівнинних північних районах - з димчастої забарвленням. Часто зустрічаються колірні аберації - білі, жовті і плямисті особини. Довжина волосся річного хутра до 7,9 мм, зимового - до 12,2 мм.

Зовнішній вигляд алтайського крота типовий для кротячих. У нього масивне, округле тіло на відносно коротких ногах. Передні кінцівки пристосовані до роющей діяльності: кисті широкі, з облямівкою з щетинистих волосся, вивернуті долонями назовні. Пальці з'єднані шкірою до кігтів. Мордочка звужена, закінчується хоботком. Вушні раковини відсутні.