Як доїти корову?

 

 

Для отримання великої кількості молока треба навчитися правильно доїти корів. Кількість молока залежить від техніки доїння.
Перше, що треба зробити, - черево і ноги корови обтерти чистою ганчіркою. Хвіст, щоб не заважав при доїнні, прив'язують до ноги. Вим'я добре обмити, насухо витерти і зробити масаж (або, як кажуть у побуті, - припуск). Це дуже важливий момент в доїнні. «Хліборобська газета» в 1834 році писала: «Велика кількість молока виходить від досконалого видоювання корів, у Швейцарії і деяких місцях Австрії доїнням займаються і чоловіки.

Недбайливі і слабкі жінки нерідко худим доїнням тільки псують корів. У Швейцарії та Австрії перед доїнням жінки обмивають вим'я корів теплою водою, а потім приходить господар, валяє обома руками вим'я кілька секунд і починає доїти. Якщо корова не доїться належним чином, то він ще валяє вим'я. Цьому вчить сама природа.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Теля звичайно, перш ніж почне смоктати, валяє вим'я головою ». Чому так треба робити? Віддача молока відбувається рефлекторно, під дією окситоцину, який виробляється в головному мозку. А виробляється він під дією масажу вимені. Якщо масаж не робити, то повністю молоко з вимені НЕ видоїти. І молока буде мало, і виникає ризик захворювання, яке називається маститом.

Як робити масаж? Обережно погладжують долонями праву і ліву половини вимені по довжині і ширині. Далі легенько підштовхують руками вим'я приблизно так, як це робить сосущий теля. Соски масажують шляхом їх стиснення, що не видоюючи молоко. Є два способи доїння корів: доїння кулаком і доїння двома пальцями. Другий спосіб недосконалий, при ньому травмується вим'я.
Техніка доїння кулаком полягає в наступному. Сосок захоплюють всіма пальцями руки (кулаком) так, щоб вказівний палець був під великим, мізинець - на рівні зовнішнього кінця соска. При доїнні треба стежити, щоб сосок НЕ викривлявся, а пальці не змочувалися молоком. Сосок стискають пальцями по черзі: спочатку вказівним і великим, потім послідовно іншими, зверху вниз, проштовхувати молоко до виходу соска. Пальці з соска не знімають, але розтискають. Коли безіменний палець і мізинець вичавлюють молоко з соска, інші пальці повинні бути стиснуті, щоб молоко не піднялося по сосковой каналу. Потім все повторюється.

Доїння кулаком повинно забезпечувати безперервну струмінь молока. Рекомендується спочатку доїти передні частки, а потім задні частки вимені. У первісток можуть бути короткі соски, тому їх доять пальцями. Доїти пальцями треба обережно, щоб не розірвати слизову і м'язову тканини соска і вимені.

Наприкінці доїння потрібно зробити масаж, щоб у вимені не залишилося молока. Для цього масажують праву половину вимені, розтираючи вим'я зверху вниз і від боків до середини, виштовхуючи молоко з підстави вимені до сосок. Вим'я злегка підштовхують, піднімають і опускають. Потім точно так само масажують і ліву половину вимені, і кожну чверть. Після закінчення масажу проводять додой.

Необхідно відзначити, що в останніх працях молока найвищий відсоток жиру (9-10%). Від невмілого доїння виникають мастити вимені. Під час хвороби з хворої чверті видоюються сирнисті згустки, іноді з кров'ю. При маститі треба часто (через кожні 2-3 години) і обережно видоювати хвору чверть. Лікування призначає ветеринарний лікар. Якщо фермер доїть корів доїльним апаратом, то можна з успіхом застосовувати для профілактики прихованих маститів прилад МІМ-1 (мастітного індикатор механічний). Складовою частиною його є дрібна сіточка. Прилад встановлюють перед доїнням замість оглядового трубочки. Якщо є прихований мастит, то на сіточці приладу після доїння виявляються згустки молока. Цей прилад можна придбати в зооветснабе. У справжнього фермера хворих на мастит корів бути, звичайно, не повинно.