Скільки живуть кенгуру?

 

 

Кенгуру (Macropus sp.) Відноситься до типу хребетні, класу ссавці, підкласу сумчасті, загону дворізцевій.
 За назвою систематичної групи ми часто можемо судити про особливості будови її представників. У ластоногих ноги дійсно нагадують ласти. А у більшості парнокопитних копитця дійсно складаються з двох половинок. Якщо слідувати цій логіці, то виходить, що представники загону сумчастих повинні мати сумку.

 Але по-перше, так звана виводкова сумка є тільки у самок. По-друге, є види, позбавлені сумки, але тим не менш вважаються сумчастими. І нарешті, по-третє, є види, що володіють виводковой сумкою, але до сумчастих ніякого відношення не мають! Неймовірно, але це так. Недарма вчені вважають сумчастих однією з найбільш парадоксальних груп.

Сумчасті народжують живих дитинчат, але зовсім крихітних і абсолютно безпомічних, більше схожих на черв'ячків. Що ж заважає цим тваринам доносити потомство всередині себе до порівняльної зрілості? Відповідь на це питання знайдений не так вже давно. Виявилося, що зародок в матці сумчастого майже не пов'язаний з матір'ю, і через деякий час у нього виснажується запас поживних речовин. На тому етапі еволюції природа ще не «придумала», як забезпечити зародку додаткове харчування всередині матері. До того ж сумчасті тварини просто нездатні народити великого дитинча.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

 Родові шляхи, по яких рухається малюк при появі на світ, переплетені у них з каналом для виведення сечі. Там може пройти тільки дуже маленький плід.
 Саме тому і знадобилася сумка - інкубатор з вбудованою годівницею і обігрівом. Молоко у сумчастих вже «справжнє» і тече з сосків, розташованих в сумці. Малюк міцно затискає сосок в роті, а мама регулює кількість що надходить туди їжі.

 Сьогодні загін сумчастих налічує близько 250 видів, 180 з яких мешкає в Австралії і на прилеглих островах. Решта 170 видів можна зустріти в Південній, Центральній та Північній Америці.
 Насправді ж до сімейства кенгурових відносяться понад 60 різних видів, з найрізноманітнішою середовищем проживання і відповідно іншим способом життя. До підродини справжніх кенгуру відносяться тварини середнього та великого розміру - валлабі, кенгуру і валлару.

 Але всі мають спільні риси. У всіх кенгуру дуже довгі і сильні задні лапи, довгий потужний хвіст, який використовується для збереження рівноваги при стрибках і сумку на животі.
 Символ Австралії, великий рудий кенгуру (Macropus rufus) - найбільше з сумчастих. Довжина тіла до 1,65 м .; хвоста - до 1,05 м .; маса самця до 85 кг, самки - до 35 кг і легко стрибає у довжину на 8-10 метрів!
 Дрібні підвиди кенгуру зазвичай називаються валлабі. Щурячі кенгуру виростають до 50 см в довжину. Ці тварини з довгими голими хвостами за зовнішнім виглядом сильно нагадують щура. Живуть в освітлених місцевостях типу саван.

 Сірий, або лісової, кенгуру, стоячи на задніх лапах, може досягати 1,7 м. Сірі кенгуру можуть пересуватися зі швидкістю до 65 км / год, втікаючи від мисливців або машин. "Великий сірий", незважаючи на свої значні розміри, - істота досить миролюбна і довірливе.
 Валлару, або гірський кенгуру (М.robustus), помітно відрізняється від інших великих кенгуру більш короткими і приосадкуватими задніми лапами, могутніми плечима, більш масивним складанням і позбавленим вовни носовою ділянкою. Валлару живуть у важкодоступних скелястих районах гір. Шорсткі, чіпкі підошви лап дають їм можливість не ковзати навіть на гладких каменях. Харчуються вони травою, листям і корінням, здатні довго обходитися без води, а щоб втамувати спрагу, часто здирають кору з молодих дерев і злизують сік.

 Єдиними представниками сімейства кенгуру, що живуть на дереві, є деревні кенгуру, що мешкають в Північно-Східному Квінсленді і на Новій Гвінеї. Це тварини, що досягають у довжину близько 60 см, з коричневим хутром, малопомітні в листі дерев. До деревним кенгуру примикають Новогвінейський лісові, або чагарникові. Густе хутро захищає їх від нескінченних дощів, а міцні кігті дозволяють легко лазити по гілках в пошуках молодих смачних листя. Адже ці хитруни прискіпливо вибирають тільки найсвіжіші і ніжні!

 Здебільшого кенгуру мешкають на відкритих рівнинах центральної Австралії. Кенгуру воліють рослинну їжу: листя, траву, ягоди, злаки, а також коріння і кореневища рослин, які вони викопують із землі своїми передніми лапами. На безлісих просторах Австралії кенгуру грають роль, подібну до тієї, що стада рослиноїдних копитних грають в Африці.