Види кенгуру

 

 

         Всі чудово знають кенгуру. Спочатку це слово вживалося аборигенами Квінсленда для позначення одного з дрібних видів сімейства -Wallabia canguru. В даний час це слово застосовується в широкому сенсі до всіх представників сімейства Macropodidae, від дрібних кенгурових щурів до великих кенгуру.

        Сімейство кенгуру включає травоїдних тварин, пристосованих до пересування стрибками. Передні лапи недорозвинені; навпаки, задні кінцівки і хвіст розвинені дуже сильно. Звірі зазвичай тримаються «стоячи», спираючись, як на треножник, на задні лапи і хвіст.

        Найдрібніші з кенгуру - кенгурові щури - досягають у довжину, включаючи довжину хвоста, 45 см, найбільш великі кенгуру - майже 3 м. За розмірами можна виділити в сімействі 3 групи: кенгурові щури (дрібного розміру), валлабі (середнього розміру) і великі кенгуру. У систематичному відношенні сімейство кенгуру розпадається на 3 дуже нерівномірних по числу родів і видів підродини: найбільш архаїчне підродина мускусних кенгурових щурів (Hypsiprymnodontiпае), що має в даний час лише одного представника; підродина справжніх кенгурових щурів (Potoroinae); всі інші кенгуру - середнього та великого розміру - відносяться до підродини Macropodinae.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

До підродини мускусних кенгурових щурів (Hypsiprymnodontinae) відноситься єдиний вид - мускусна кенгуровий щур (Hypsiprymnodon moschatus), що живе в густих чагарникових заростях Північно-Східного Квінсленда.

Сімейство Кенгуру (Macro podidae)

        За деякими рисами будови її можна вважати проміжною формою між Поссе-мами і кенгуру. У неї зовсім особливий великий палець задніх лап: він рухливий, позбавлений кігтя, але не протиставляється іншим пальцям, як у поссумов. У звірка дуже дивний, майже повністю позбавлений шерсті і покритий особливими шкірними лусочками хвіст, що нагадує хвости американських опосумів і частково хвіст кускусу. Однак стрибає він як усі справжні кенгуру.Етот дивний звір був відкритий в 1874 р Рамсеєм. Забарвлення Поторові - яскраво-коричнева, довжина тіла-близько 30 см, довжина хвоста - 15 см.

        До справжніх Поторові (підродина Potoroinae) відносяться найбільш дрібні представники сімейства. Вони походять від архаїчної мускусної Поторові, але хвости у них повністю опушені і лапи нагадують кінцівки інших, більш високоорганізованих кенгуру. Від решти кенгуру вони відрізняються сильно розвиненими іклами, подовженими, жолобчастими перед-корінними й тим, що ряд корінних зубів не збільшується в розмірах заду, як це буває зазвичай, а зменшується. Налічується 4 роду і 9 видів кенгурових щурів.

Сімейство Кенгуру (Macro podidae)
, Сімейство Кенгуру (Macro podidae)

        Найбільш примітивні і близькі до попереднього підродини пологи Bettongia і Aepyprymnus, більш високоорганізовані пологи Caloprymnus і Potorous. Поторові-швидкі і нервові звірятка. Самці дуже войовничі. Зазвичай тварини влаштовують з трави зручні гнізда, де відпочивають протягом дня. Один з видів - Bettongia lesueur-добре уживається з кроликами, часто поселяясь в зайнятих ними норах.

        Ще наприкінці XVIII в. кенгурові щури були поширені майже по всій Австралії, крім крайньої півночі і північного сходу. Тепер їх чисельність різко скоротилася: більша їх частина винищена лисицями і собаками. Два види кенгурових щурів: гаймардова (Bettongia gaimardi) і широколицего (Potorous platyops) - зовсім зникли, а інші знаходяться на межі повного знищення.

        До підродини справжніх кенгуру (Macropodinae) відносяться тварини середнього та великого розміру - валлабі, кенгуру і валлару. Його в свою чергу можна поділити на ряд груп, подібних за будовою і способу життя.

        До групи валлабі-зайців (р о-д и Lagostrophus і Lagorchestes) відноситься 5 видів звірів. Вони відрізняються від кенгурових щурів меншим розвитком іклів і більшими вухами. Свою назву вони отримали за поведінку і спосіб пересування більше, ніж за зовнішню схожість з зайцями. Валлабі-зайці живуть поодинці. Вони малоплодовіти і мають тільки одного дитинчати, якого ретельно охороняють. Це полохливі тварини, що живуть зазвичай у заростях колючих чагарників. Років 200 тому вони були широко поширені. Тепер їх число сильно скоротилося, і їм теж загрожує повне знищення. Смугастий валлабі-заєць (Lagostrophus fasciatus), відкритий ще В. Дампьера м в 1699 р, має спину, покреслену поперечними темними смугами.

Сімейство Кенгуру (Macro podidae)

        Решта валлабі-зайці належать до р о д у Lagorchestes і мають однотонну забарвлення.

        Деревні кенгуру (рід Dendrolagus) живуть в Північно-Східному Квінсленді і на Новій Гвінеї. Це єдині представники сімейства, живуть на деревах. Правильніше було б назвати їх деревними валлабі, так як вони близькі до звичайних валлабі.

Сімейство Кенгуру (Macro podidae)

        В Австралії поширені два види деревних кенгуру, на Новій Гвінеї - близько десятка видів. Це тварини, що досягають у довжину близько 60 см, з коричневим хутром, малопомітні в листі дерев. По землі вони стрибають, як звичайні кенгуру. Разом з тим їх більш короткі задні лапи і кігті дозволяють їм добре лазити по деревах. Вони можуть стрибати з висоти 10, 15 і навіть 18 м. Вдень вони сплять на деревах, а ввечері спускаються вниз на водопій і годівлю. Переважно растительноядни, хоча іноді не відмовляються і від тваринної їжі. Вони об'їдають листя і ліани; їхня улюблена їжа - папороті, лісові ягоди і плоди.

        Рухливі, як мавпочки, скельні, або кам'яні, валлабі (р о д и Petrogale і Peradorcas) живуть серед високих скелястих гір. Вони пересуваються по камінню з такою швидкістю, що наздогнати їх майже неможливо. І аборигени, і навіть дінго полюють на них вкрай рідко. Винищують їх у великій кількості тільки лисиці. Кам'яні валлабі - травоїдні тварини, тому на годівлю вони спускаються з гір у долини і на луки. Активні в основному вночі. У разі необхідності можуть довго обходитися без води. Найбільш відомий вид цієї групи - щеткохвостий кам'яний валлабі (Petrogale penicillata), звірок з опушеним хвостом. Він добре відомий туристам, які відвідують знамениті печери Дженолан в Новому Південному Уельсі. У маленькому заповіднику, який створили спеціально для них біля входу в одну з печер, напівприручених кам'яні валлабі змінили свої звички: вони часто показуються вдень і не уникають суспільства людини.

        Когтехвостие валлабі (рід Onychogalea) мають на кінчику хвоста ороговілих утворення, що нагадує кіготь або шпору. Призначення його не зовсім ясно. До цієї групи відносяться 3 види.

        Чагарникові валлабі, або падемелони (пологи Thylogale і Setonix). Дивна назва «падемелон», найбільш часто вживане в Австралії, являє собою понівечене тубільне слово «пад-дімалла», яким називають дрібних валлабі з особливо смачним м'ясом. Перші сумчасті, відкриті голландцями в XVII ст., Належали до цієї групи сумчастих. Чагарникові валлабі живуть в хащах чагарників або густому підліску. Як і всі кенгуру, вони приносять тільки одного дитинчати. За останній час їх кількість різко скоротилася. Дами, або тамнари (Thylogale eugenii), зустрічаються лише в декількох заповідниках. Це стадні тварини, які в разі небезпеки попереджають своїх побратимів, б'ючи задніми лапами по землі.

        Квокки (Setonix brachyurus), яка стала рідкісною на материку Австралії, залишається ще численної на острові Роттнест, де її виявив колись голландець Волькерсен. У цьому заповіднику, площею 9 кв. миль, квокки охороняється і недоступна для винищують її в інших місцях лисиць; звірята тут так розмножилися, що їм вже не вистачає пасовищ. Щоб ліквідувати перенаселення квокки, їх розсилають у зоологічні сади, так як ті з них, яких пробували випускати назад на континент, були відразу ж знищені лисицями, зміями і здичавілими кішками. У розмноженні квокки є цікава особливість. Після спарювання у неї народжується одне дитинча; однак якщо дитинча гине, то розвивається інший, раніше «дрімав» ембріон, і в наступному місяці народиться друга молода квокки, без нового спарювання.

        Падемелон (Thylogale thetis), м'ясом якого харчувалися перші колоністи Сіднея, колись був численний; тепер він зустрічається вкрай рідко.

        Типові валлабі, або середні кенгуру (рід Wallabia), - більш великі тварини, що живуть не в густих заростях скрабу, а в більш освітлених місцевостях