Скільки живуть кенгуру?

 

 

Кенгуру (Macropus sp.) Відноситься до типу хребетні, класу ссавці, підкласу сумчасті, загону дворізцевій.
 За назвою систематичної групи ми часто можемо судити про особливості будови її представників. У ластоногих ноги дійсно нагадують ласти. А у більшості парнокопитних копитця дійсно складаються з двох половинок. Якщо слідувати цій логіці, то виходить, що представники загону сумчастих повинні мати сумку.

 Але по-перше, так звана виводкова сумка є тільки у самок. По-друге, є види, позбавлені сумки, але тим не менш вважаються сумчастими. І нарешті, по-третє, є види, що володіють виводковой сумкою, але до сумчастих ніякого відношення не мають! Неймовірно, але це так. Недарма вчені вважають сумчастих однією з найбільш парадоксальних груп.

Сумчасті народжують живих дитинчат, але зовсім крихітних і абсолютно безпомічних, більше схожих на черв'ячків. Що ж заважає цим тваринам доносити потомство всередині себе до порівняльної зрілості? Відповідь на це питання знайдений не так вже давно. Виявилося, що зародок в матці сумчастого майже не пов'язаний з матір'ю, і через деякий час у нього виснажується запас поживних речовин. На тому етапі еволюції природа ще не «придумала», як забезпечити зародку додаткове харчування всередині матері. До того ж сумчасті тварини просто нездатні народити великого дитинча.

Подробнее...

Види кенгуру

 

 

         Всі чудово знають кенгуру. Спочатку це слово вживалося аборигенами Квінсленда для позначення одного з дрібних видів сімейства -Wallabia canguru. В даний час це слово застосовується в широкому сенсі до всіх представників сімейства Macropodidae, від дрібних кенгурових щурів до великих кенгуру.

        Сімейство кенгуру включає травоїдних тварин, пристосованих до пересування стрибками. Передні лапи недорозвинені; навпаки, задні кінцівки і хвіст розвинені дуже сильно. Звірі зазвичай тримаються «стоячи», спираючись, як на треножник, на задні лапи і хвіст.

        Найдрібніші з кенгуру - кенгурові щури - досягають у довжину, включаючи довжину хвоста, 45 см, найбільш великі кенгуру - майже 3 м. За розмірами можна виділити в сімействі 3 групи: кенгурові щури (дрібного розміру), валлабі (середнього розміру) і великі кенгуру. У систематичному відношенні сімейство кенгуру розпадається на 3 дуже нерівномірних по числу родів і видів підродини: найбільш архаїчне підродина мускусних кенгурових щурів (Hypsiprymnodontiпае), що має в даний час лише одного представника; підродина справжніх кенгурових щурів (Potoroinae); всі інші кенгуру - середнього та великого розміру - відносяться до підродини Macropodinae.

Подробнее...

Що їдять кенгуру?

 

 

Кенгуру - сумчасті ссавці, що живуть в Австралії, Новій Гвінеї, Тасманії та Нової Зеландії. У самок кенгуру є спеціальна сумка, в якій вони виношують своїх дитинчат, у самців такої сумки немає. У кенгуру дуже сильні задні ноги, відштовхуючись якими вони стрибають до 12 метрів в довжину і три у висоту. Найбільш розповсюджені руді кенгуру або степові, вони більш граціозні, і їх можна зустріти навіть на околиці міста.

Їдять кенгуру в основному рослинну їжу. У їх раціон входять різноманітні види рослин, вони добре поїдають траву, люцерну та конюшину, квітучі бобові, листя акації і евкаліпта, ліани, папороті, бульби і коріння рослин, ягоди і плоди. Деякі види кенгуру можуть їсти комах і черв'яків.

Подробнее...