Як кабани готуються до зими?

 

 

Дикі кабани водяться в широколистяних та змішаних лісах материкової Середньої Європи (від Атлантики до Уралу), Середземномор'ї (включаючи окремі райони Північної Африки, у тому числі Атлас і Киренаику), степових районах Євразії, Середньої Азії, на північному сході Передньої Азії; на півночі він доходить до 50 ° с. ш. , На сході до Амура і Гімалаїв; за цими межами (у Південній Азії, Південної та Центральної Африці) його замінюють споріднені види. У давнину ареал проживання кабана був значно ширше сучасного.

У Середній Європі та на Близькому Сході він перш водився практично повсюдно, тепер у багатьох місцях винищений, як і у всій Англії. Вважається, що родоначальниками сучасних домашніх свиней є кабани Месопотамії та Європи. У Росії кабан водиться на значних територіях Європейської частини Росії (крім північно-східних тундрових і тайгових районів), на Кавказі, в Південній Сибіру; на Тянь-Шані він сходить до 3300 м. У Північну Америку європейські кабани завезені людиною як об'єкт полювання і поширилися в дикій природі поряд з здичавілими домашніми свинями.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

В Австралії здичавілі свині за способом життя схожі з кабанами.
Кабан тримається в багатьох водою, болотистих місцевостях, як лісистих, так і зарослих очеретом, чагарником і т. П. Старі самці живуть в основному поодинці і приєднуються до черід лише під час спарювання. Самки утворюють звичайно невеликі стада з 10-30 самок і дитинчат і молодих, слабких самців. Тічка буває від листопада до січня; між самцями відбуваються в цей час запеклі бійки.

Вагітність триває близько 18 тижнів, число дитинчат (народжуваних нормально один раз на рік) 4-6; в перший час вони пофарбовані білими, чорно-бурими і жовтими смугами, що допомагають маскуватися в лісовій підстилці. Самка дбайливо охороняє дитинчат і скажено захищає їх від ворогів. Статевої зрілості кабани досягають приблизно в 1,5 роки від народження, дорослими стають в 5-6 років.
 
Руху кабана незграбні, але швидкі, плаває він чудово і може пропливати значні відстані. Зір розвинений слабко, але нюх і слух дуже хороші. Кабани обережні, але не боягузливі; роздратовані, поранені або захищаючи дитинчат, вони дуже хоробрі і небезпечні за своєю силою і через великих іклів. Крім людини, кабанам, головним чином молодим, небезпечні лише вовки і рисі, а в Південній Азії тигри, які, втім, рідко нападають на старих великих самців.

 Днем кабани лежать у викопаній ямі; іноді влаштовується загальне лігво. До вечора виходять, щоб купатися і відшукувати їжу, що складається переважно з рослинності (коренів, плодів, жолудів і т. П.), Але включає також різних дрібних тварин і падаль. Також вони можуть відвідувати поля картоплі, ріпи, зернових, приносячи шкоди сільському господарству, особливо тим, що розривають і витоптують посіви. Вони часто псують і молоді дерева. Дуже рідко кабани нападають і на досить великих тварин, хворих або поранених, наприклад, ланей, козуль, навіть оленів, вбивають і поїдають їх. М'ясо кабана смачно (за що він і був приручених), корисні також шкіра і щетина.