Як їжаки готуються до зими?

 

 

Першою причиною відходу їжаків в зимову сплячку є відсутність необхідних кормів, а другий - знижена температура. Деякі тварини, що харчуються рослинними кормами, як, наприклад, піщанки і бурундуки, заготовляють собі харчування на зиму. Їжак такої можливості не має, тому в теплий сезон, багатий кормами, він накопичує жир, а з настанням холодів, коли комахи зникають - впадає в сплячку. Накопичення жиру відбувається і під шкірою, і у внутрішніх органах тварини.

Витрачається воно в період сплячки і пробудження, допомагаючи «розігріти» організм, що переходить в активну стадію.Зимова сплячка пов'язана і з тим, що терморегуляція їжаків недосконала. Тому в неволі, де харчування їжака забезпечено цілий рік, він все одно впадає в сплячку.Як їжачок готується до зими? Одним з вкрай важливих підготовчих дій є пошук і вдосконалення житла, в якому тварина проведе зиму. Помилка у виборі місця проведення зимового сну може стати фатальною і закінчитися смертю їжака.

Зазвичай їжаки підшукують глибокі нори, які розташовані на відстані близько півтора метрів від поверхневого шару землі. Дослідникам не цілком ясний факт - чи користуються їжаки вже готовими чужими норами, або риють власні. Якщо їжак живе в неволі, то дуже охоче зимує в штучних норах, підготовлених для нього.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Ще один фактор підготовки до зими - линька, що дозволяє замінити річний волосяний покрив іншим, відповідним зимових умов.

Ежам, що живуть у природних умовах, властива тривала сплячка з усіма супроводжуючими цей стан факторами. Це - різке зниження температури до 1,80С і зменшення серцевих скорочення до мінімуму. Дослідники встановили, що сплячка їжака може тривати до 240 днів, а в активному стані без їжі ця тварина не проживе і 10 днів.

Як їжачок готується до зими: нори, в яких зимують їжаки, засипаються снігом, який створює ефективний ізоляційний покрив. У зимових оселях, як правило, знаходиться по одному звірку, особливо, якщо їжаки риють нори самі. Тому в штучних умовах потрібно готувати кількість нір, рівне кількості їжаків. Характерна поза сплячого їжака - клубочок з лапками і носом, притиснутими до живота, і головою, дотичної з хвостом. Таке положення дозволяє знизити тепловіддачу з відкритих ділянок тіла і областей зі слабким оволосінням. Площа поверхні тіла, що стикається з повітрям, при цьому значно зменшена.