Що їдять гуси?

 

 

 

Такий аспект галузі, як годування гусей, не представляє особливої складності, зокрема у весняно-осінній період, коли птахи самостійно пасуться на лузі, і їх основний раціон становить зелена трава. Тільки для гусячого молодняку до тритижневого терміну життя протипоказана трава з росою і в дощових краплях, дорослі ж особини вживають те й інше без жодного ризику для здоров'я.

Улюбленою їжею із зелені гуси воліють всі види бобових рослин, поживність яких перевершує на кілька порядків всі інші трави, тому бажано проводити випас на території, багатої відповідної рослинністю. У пасовищний період гусей можна годувати раз на добу, обмежуючись вечірньої підгодівлею у вигляді меленого зерна і подрібненої овочевої мішанки. Птахам можна давати без обмежень свіжі капустяні листки, кульбаба, кропиву, чергуючи з кашами з комбікормів, злаків, бобових, овочів. Гуси в їжі досить невибагливі, щоб вживати і харчові відходи зі столу, варені овочі, хлібобулочні вироби.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Взимку годування гусей вимагає триразового харчування, вранці, в обід і ввечері приблизно за годину до настання темряви. Для цього варто заготовити про запас коренеплоди, капустяні листки, силос з бобових і злакових рослин. У зимовий раціон необхідно включати і зерно з комбікормами, оскільки сухі трави до цього періоду втрачають половину своєї калорійно-енергетичної цінності. Під час насиджування яєць гуски підходять до годівниць першими, люб'язно пропускалися гусаками, в результаті чого останнім практично нічого не залишається.

У зв'язку з цим, гусей потрібна підгодівля, коли гуски виходять на прогулянку. Їм встановлюють окремі годівниці на висоті не нижче 80-ти сантиметрів від підлоги пташника, щоб гуски не могли до них дотягнутися. Молодняк до місячного віку вигодовується окремо особливої сумішшю з варених яєць, сиру, пшеничних висівок і подрібнених запарених зерен гороху, вівса і ячменю. Годувати їх потрібно шість - сім разів на добу, поступово знижуючи частоту годування до триразового, після досягнення гусенятами місячного віку. Важливо, щоб у цей період у них була кип'ячена вода, злегка підфарбована марганцем.

Найголовніше в годівлі гусей - це стежити, щоб у їхньому раціоні не траплялося кислим і запліснявілих продуктів, а перед забоєм рекомендується посадити гусака в сітку і тримати десять днів в підвішеному стані, годуючи одним пшеничним зерном з водою. Такий спосіб дозволяє отримати гусака перед забоєм до трьох сантиметрів жиру.