Види єнотів

 

 

У світі існує всього чотири різновиди єнотів. З них найбільш відомим є єнот звичайний - полоскун. Решта породи єнотів поширені в значно меншому ступені - це єнот-ракоед, косумельскій єнот і Гваделупської єнот. Єнот-полоскун є хижим ссавцям, які належать до сімейства єнотових.

Довжина тулуба зрілого тваринного варіюється в межах від 45 до 60 см, довжина хвоста - близько 23 см, маса тіла становить 6-10 кг. Звір має міцну статуру, широку голову і короткі кінцівки. Хутро тваринного забарвлений в коричнево-сірий колір, а в районі морди можна спостерігати, властиву всім видам, «чорну маску».

Основними місцями проживання єнота-полоскуна є змішані ліси і місцевості, де є річки, озера і болота. Тварини намагаються уникати хвойних лісів, а також тих місць, де відсутні водойми. У південній частині ареалу єноти віддають перевагу морським узбережжям. Вони без особливих зусиль адаптуються до тих місць, які були створені людьми (околиці полів, сади, міста, села і т. Д.). Найбільшу активність звірі виявляють в нічні години, а вдень лікуються в своєму лігві.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Єнот є всеїдних істотою. Його харчовий раціон будується в залежності від сезону. Всю весну і першу половину літа він харчується кормами тваринного походження. Іншу частину літа і восени він віддає перевагу рослинній їжі.

Що стосується активності, то тварина проявляє її в нічний період. А днем віддає перевагу відпочинку та сну. А в якості поселень воліє місцевості, де поблизу є річки, озера, струмки або болота. Ця умова є одним з найбільш важливих.

Тваринний раціон звіра складають гризуни, жаби, ящірки, риба, пташині яйця і комахи. До рослинним кормів можна віднести фрукти, ягоди, горіхи і жолуді. Перед тим як щось з'їсти, єнот ополіскує їжу у воді. Саме тому за ним міцно закріпилося прізвисько «полоскун».


Період розмноження у цих тварин починається в лютому і завершується в останніх числах березня. Самка виношує потомство протягом двох місяців, після чого на світ з'являється від 3 до 7 сліпих дитинчат. Коли молодим особинам виповнюється 4-5 місяців (у серпні-вересні), вони переходять до самостійного життя, проте трапляється й таке, що потомство може залишитися зі своєю матір'ю до зими.
види єнотів породи єнотів


Єнот-ракоїд з'явився на болотистих місцевостях Південної та Центральної Америки. Хоча представники даного виду і називаються ракоед, це абсолютно не означає, що їх раціон складається тільки з ракоподібних. Ці тварини всеїдні, а раками харчуються, коли дозволяє можливість. Також їх їжею є земноводні, яйця черепах і різні фрукти.
Довжина тулуба єнота-ракоед варіюється від 40 до 60 см, довжина хвоста - 25-35 см, а маса тіла може становити від 3 до 11 кг. У порівнянні з самцями самки менш великі.

За своїм зовнішнім якостям єнот-ракоед схожий зі своїм північним родичем - єнотом-полоскуном. До відмінностей можна віднеси те, що ракоед виглядає трохи менше, ніж полоскун, однак це відбувається через те, що шерсть останнього довшим.

Свою активність звірок проявляє в нічний період, а вдень він вилежується в дуплах дерев або на гілках. Його харчовий раціон в основному складається з м'яса, риби, молюсків, фруктів і овочів. Якщо ситуація дуже складна, то тваринка не відмовляється і від комах.

Косумельскій єнот - це досить рідкісний вид, що населяє мексиканський острів Косумель.
Довжина тіла цієї тварини коливається від 60 до 80 см, при цьому довжина хвоста в середньому становить 25 см. Маса тіла тварини перебуває в межах 3-5 кг. Самки менше самців.
Основний колір хутра косумесльского єнота - коричнево-сірий, а в районі хвоста можна спостерігати відтінки жовтого кольору. У районі мордочки є «чорна маска».

Основними місцями проживання даних тварин є мангрові ліси, дощові ліси, що займають центральну частину острова, а також пляжі і оброблювані земельні ділянки.
Звірі воліють вести одиночний спосіб життя, а свою активність вони виявляють переважно вночі. Косумельскіе єноти всеїдні. Близько половини їх раціону займають краби, а також комахи, жаби і різні рептилії.

Що стосується розмноження і виховання потомства, то по цій темі інформації дуже мало. Ймовірно, це засноване на тому, що вид перебуває на межі зникнення, адже їх чисельність коливається в межах 300 особин.
Гваделупської єнот

Якщо розглянути, які бувають єноти з вимираючих, то сюди по праву можна віднести Гваделупської єнота. Даних тварин можна зустріти в Гваделупі і на Малих Антильських островах, причому їх дуже мало.
За своїми зовнішніми характеристиками тварина практично не має відмінностей від «полоскуна». Довжина тулуба звіра коливається від 50 до 60 см, він має пухнастий хвіст, на якому від 5 до 6 чорних кілець, а на мордочці також присутній «чорна маска».

Дані тварини віддають перевагу мешкати як в районі боліт, так і в лісовій місцевості. Як і всі види єнотів, Гваделупської єноти селяться тільки в тих місцях, де поблизу є водойми.
Шлюбний сезон у Гваделупської єнотів проходить з початку січня по кінець березня. Самка виношує своє потомство протягом двох місяців, а потім на світ з'являється від 2 до 5 дитинчат. Разом з батьками молоді особини живуть в порожніх дуплах дерев. А через півроку молодняк підростає і приступає до дорослого життя.