Види білок

 

 

Білками називають не тільки представників сімейства білячих - крім роду Sciurus, до якого вони належать, також відомо ще кілька (наприклад, з роду Tamiasciurus - червоні білки, Funambulus - пальмові білки і інш.). Щодо роду Sciurus варто відзначити, що він налічує близько 30 видів білок.

Аплодонтія
Єдиний вид, виділений в цьому сімействі, яке явно близько до сімейства білячих. Це середніх розмірів кремезний гризун. Довжина тіла його 30-33 см. Хвіст дуже короткий, близько 2,5 см. Маса - 0,9-1,4 кг. Самці трохи крупніше самок. Очі маленькі. Вушні раковини короткі, округлі, ледве виступаючі з хутра. Пальці передніх лап з довгими потужними (риючими) кігтями. Хутро густе, невисокий, вертикально стоїть на спині, бурий, на боках буро-коричневий, знизу сірий. Близько рота густі пучки довгих вибрисс. Череп масивний, широкий і гребенястий у потиличній відділі.

Корінних зубів з кожного боку по 5 у верхній і по 4 - у нижній щелепі. Поширена аплодонтія уздовж Тихоокеанського узбережжя Північної Америки від півдня Британської Колумбії до Середньої Каліфорнії. Там вона поселяється в густих лісах з чагарникових ярусом і заростями папоротей, де є достатня потужність придатної для риття ґрунту. У гори піднімається до висоти 2750 м над рівнем моря.

У грунтовому горизонті аплодонтія прокладає складну систему ходів діаметром близько 15-25 см і загальною протяжністю до багатьох десятків метрів. Підземні ходи сполучаються з поверхнею великим числом виходів. Одну таку систему займає лише одна доросла аплодонтія. Якщо нора заливається дощовою водою, то звірок плаває в ній. Плаває він добре.


Сайт про тваринний рослинний і мінеральний світ


 

Взимку прокладає нори під снігом, а іноді подорожує по насту. Харчується майже будь-якими рослинними кормами, але воліє один з місцевих видів папороті. Листя і стебла рослин розгризає на частини і складає в стіжки біля нір або забирає в підземні камери. Запасає їжі набагато більше, ніж з'їдає. Залишки нес'еденний запасів викидає назовні при очищенні нори.

 У молодих і великих дерев згризали кору, особливо взимку під снігом. Шматки кори теж тягне до скарбниць. Гілочки і молоді деревця зрізає одним косим укусом. Деякі зрізані трав'янисті рослини залишає на відкритих місцях для сушіння, а коли вони висохнуть, то використовує для вистилання гніздовий камери, але не для їжі. На вигляд незграбна, аплодонтія піднімається по кущах і деревного підросту, як по трапу, з гілки на гілку, по черзі обрізаючи їх.

Коли буває зрізана і вершина, звірок спускається вниз по стовбуру. Поселення аплодонтія в молодих лісових посадках, лісових розсадниках і садах небажані. Але в гірських лісах за рахунок подгризанія дерев і підросту створюються відкриті галявини з рясними кормами для оленів та інших диких копитних.

Характер
Аплодонтія видає різні звуки: швидке клацання зубами, грубий звук з придихом, а схоплена, голосно кричить і виє. Хода її повільна, скрадлива, але може переходити в галоп. При їжі аплодонтія сідає подібно білку і тримає шматок їжі передніми лапами з подушечками на долонях. Вона часто і багато п'є. Мускусний запах, відчутний у населених нір, безсумнівно, служить засобом спілкування. Активним звірок частіше буває до ночі і сутінків, але з'являється на поверхні і в похмурі дні.

Розведення
У лютому - березні настає шлюбний період. Вагітність триває близько місяця. У березні - квітні приноситься єдине в рік потомство з 2 - 6, зазвичай 2 - 3 дитинчат. Новонароджений сліпий, покритий гладким, красивим, блідо-коричневим хутром, щільно притиснутим до поверхні шкіри. Зрілість настає близько двох років.

Білка белополосая
Білка белополосая зі світлими штрихами з боків тіла, одна з найпомітніших білок Гани та сусідніх країн. Цей звір часто зустрічається групами по кілька особин, які побачивши людини починають збуджено кричати, піднімаючи паніку серед мешканців лісу.

Ці білки розмножуються 3-4 рази на рік, в одному виводку зазвичай буває 2-3 дитинчати. Смугасті білки добре живуть у неволі, швидко звикають до господаря і не намагаються втекти навіть при вмісті поза клітини.

Білка Бердмора
Подібна по вигляду з нашою білкою, але трохи дрібніше. Маса її близько 180-200 р Густий і м'яке хутро спинної сторони сірувато-коричневий, голова і боки сірі, черевна сторона жовтувато-біла. З боків простягається чорно-світло-коричнева смужка. Пухнастий хвіст темний, подібний по фарбуванню зі спиною.

Білка Бердмоура поширена в Бірмі, Таїланді і на півостровах Індокитай і Малакка. Заселяє густі ліси, узлісся, чагарникові зарості біля рисових полів, порослі чагарниками скелі. У гори піднімається на висоту до 1200 м. Велику частину часу проводить на землі, хоча може прекрасно влазити на дерева. По околицях рисових полів, серед заростей бамбука і високотравья з колючими чагарниками вона може сильно розмножуватися і приносити шкоди врожаю. Особливо активними звірки стають перед заходом сонця, коли спадає спека, але ще світло. Вони влаштовують гнізда в низьких дуплах і в наземних притулках. Розмножуються 2-3 рази на рік. Число дитинчат може бути до 6, але зазвичай не більше 4.

Білка Бурундукова
 Або червона білка, живе в Північній Америці. Ареал простягається від Аляски і Квебека до півдня по Скелястих їм до Нью-Мексико і включає також лісу в Аппалачах. Другий вид (Т. douglasi) поширена від Британської Колумбії до Каліфорнії.

По способу життя бурундукові білки досить близькі до звичайної білку, але будовою та деякими деталями біології вони істотно відрізняються від всіх деревних білок.

Білка Довгоноса

Розмірами подібна з нашою білкою, хвіст приблизно вдвічі коротше тіла. Забарвлення верху червоно-коричнева, боки світло-коричневі, черевна сторона майже біла. Короткий хвіст пухнастий, темного кольору з білим кінцем. Дуже характерна витягнута мордочка і довгі витягнуті нижні різці, які діють як щипці, коли білка схоплює комах (основу її харчування). Крім того, довгоноса білка поїдає фрукти. Жувальні зуби звірка дуже великі. Довгий язик може далеко висовуватися з рота, що допомагає цієї білку діставати з всіляких тріщин і щілин мурах, термітів і дрібних жуків. Довгоноса білка - мешканець лісів півдня Малакки і островів Суматри і Калімантану. Багато часу проводить на землі, але може добре пересуватися і по деревах. Гнізда розташовуються частіше в наземних притулках (серед бурелому, скель і каменів) або в низьких дуплах.

Білка Кістеухая
 Довжина тіла від 30 до 53 см, хвіст трохи коротше, маса від 1 до 2 кг. Забарвлення дуже ошатна: спинна сторона світлого шоколадного або каштаново-коричневого кольору, уздовж світлих жовтувато-білих боків простягається широка темно-коричнева смуга. Щоки сірі, передні лапи в темних «рукавичках», задні - яскраво-коричневі.

Черевна сторона біла, дуже пухнастий темний хвіст, як би вкритий інеєм через те, що кінці покривають його темних волосків білі або світло-сірі. Довгі вуха прикрашені китицями. Кістеухая білка поширена на острові Калімантан в лісових ділянках.

Велику частину часу вона проводить на землі, хоча може також добре пересуватися по деревах. Звірятко влаштовує гніздо в низько розташованих дуплах, серед каменів, скель і бурелому - на поверхні землі. Харчування схоже з типовими деревними білками, особливо любить молоді паростки бамбука. Іноді може шкодити плантаціям і садам, об'їдаючи, кору молодих пагонів, бутони і квіти дерев.

Білка Сулавесі
БЕЛКА Сулавесі (Hyosciurus heinrichi) велика (довжина тіла 20-25 см, хвоста 10-13 см) і також дуже довгоноса, що мешкає в горах острова Сулавесі в лісах на висоті 1700-2300 м. Забарвлення майже цілком темно-коричнева, і тільки на черевній стороні від горла до живота простягається біла смужка. Характерний дуже довгий і м'який хутро, добре розвинені вібриси. Гнізда влаштовує в норах, які самі звірята викопують під корінням дерев. Незважаючи на таку схильність «до землі», ця білка багато часу проводить серед чагарнику і в кронах низьких дерев.

Білка звичайна
Звичайну білку знають усі. Уявлення про неї цілком відповідає в загальних рисах і для решти 54 видів цього роду. Довжина тіла білок буває 20-32 см, довжина хвоста 19-31 см. Маса від 180 до 1000 г. Забарвлення варіює не тільки від виду до виду, але і в межах одного виду залежно від району, сезону, віку або просто від індивідуальності звірка.

Досить вказати, що звичайна білка може бути рудою, попелястої, майже чорної і т. Д. Більшість видів Sciurus не має пензликів на вухах. Вони є лише у звичайної білки й у північноамериканської (S. aberti). Білки помірних широт два рази в році линяють, але хвіст линяє за цей період тільки один раз. Зимове хутро у білок з холодних районів сильно відрізняється від літнього. Всі білки харчуються різноманітним рослинним кормом: деревними насінням, ягодами і фруктами, горіхами, грибами, бруньками і пагонами, корою і лишайниками.

До рослинній їжі додаються тваринні корми: комахи та інші дрібні безхребетні, яйця птахів, ящірок і змії, пташенята і навіть дрібні гризуни і ящірки. Звичайна білка, як і інші види цього роду, - типово деревна тварина. Вона прекрасно лазить по гілках і легко перестрибує з одного дерева на інше. У разі необхідності білка може без шкоди для себе стрибнути з вершини високого дерева на землю. Вона влаштовує гніздо в дуплах або гілках дерев. Гніздо з гілок має форму кулі з боковим входом. Зсередини таке гніздо (гайно) вистелено м'яким рослинним матеріалом.

Відомі випадки пристрої білками своїх сховищ в шпаківні і навіть в будівлях людини. Звичайна білка, а також північноамериканські сіра білка (S. carolinensis) і лисяча білка (S. niger) два рази на рік, протягом весни і літа, приносять дитинчат. Вагітність триває від 38 до 44 днів. У звичайної білки в одному виводку буває від 3 до 10 бельчат. У сірої білки - від 1 до 5, частіше всього 3-4. Саме ця кількість характерно для переважної більшості видів цього роду. Білченята з'являються на світ сліпими і голими. Протягом 6 тижнів вони знаходяться в гнізді, харчуючись молоком матері. Коли самка відлучається з гнізда, вона накриває дітей м'якої вистиланням. Тому при будь-яких спробах вигодувати бельчат штучно, за допомогою соски, слід пам'ятати про необхідність для них постійно теплого притулку. Через місяць після народження білченята відкривають очі. Вони стають дорослими через 10-12 місяців після народження.